Οι ημιηπέθριοι χώροι έχουν αρκετά μικρότερο κόστος κατασκευής λόγο ότι δεν είναι σχεδιασμένοι οικιακοί χώροι, δηλαδή η χρήση τους είναι συμπλήροματική επικουρική, έτσι αν όλο το διαμέρισμα έχει ξύλινο πάτωμα και πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, οι χώροι αυτοί έχουν συνήθως πλακάκια και οι μπρίζες ειναι σχεδόν ανύπαρκτες(αρχικά)
Δυστυχώς, εδώ είσαι μάλλον λάθος αγαπητέ. Οι ημιυπαίθριοι χώροι τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, όχι μόνο κατασκευάζονται ακριβώς όπως οι χώροι κύριας χρήσης (δλδ σαν τους χώρους που προσμετρούν στην δόμηση), αλλά ακόμη και στη φάση της μελέτης, μελετώνται ως τέτοιοι, δλδ ως χώροι κύριας χρήσης. Αποτέλεσμα είναι το κόστος τους να είναι ακριβώς το ίδιο όπως αυτό των χώρων κύριας χρήσης. Η διαφορά στο δάπεδο, δεν οφείλεται στον χαρακτηρισμό τους κατά το νόμο. Εάν π.χ. μέρος ενός κοιτώνα είναι Η/Θ χώρος, τότε θα έχει και αυτός ο χώρος (ο Η/Θ) το ίδιο δάπεδο όπως ο υπόλοιπος κύριος χώρος. Κατά κανόνα (και εάν είναι μάγκας ο μελετητής) η παράνομη χρήση των Η/Θ χώρων, δεν γίνεται μέσω δημιουργίας επιπλέον δωματίων, αλλά μέσω της αύξησης της επιφάνειας των δωματίων που θα προέκυπταν εάν τηρούσε τον νόμο. Οι λόγοι είναι πολλοί και τελείως off topic για να αναλυθούν στον παρόν thread.
Το βασικό πλεονέκτημα που αποκτά ένας εργολάβος/κατασκευαστής/επιχειρηματίας μέσω της κλασσικής αυτής παρανομίας (η οποία αποτελεί ντροπή και ξεφτίλα, αλλά δεν γίνεται αλλιώς δυστυχώς σήμερα), είναι ότι το κόστος του οικοπέδου μοιράζεται σε περισσότερα τετραγωνικά πραγματικού διαμερίσματος. Αντιλαμβάνεσαι, ότι έτσι μειώνει το κόστος του συνολικά. Η μείωση αυτή, όπως επίσης αντιλαμβάνεσαι, επιτυγχάνεται όχι μόνο με "κλείσιμο" των Η/Θ χώρων, αλλά και με την επίσης καραπαράνομη γενικότερη υπέρβαση της δόμησης και πέραν των Η/Θ χώρων. Κλασσικό παράδειγμα, που αποτελεί επίσης ξεφτίλα, είναι η χρήση των υπογείων για κύρια χρήση, υπόγεια που ξεθάβονται ή ονομάζονται play rooms Κλπ.
Και ναι, είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά των κατασκευαστών σε αυτό τον τομέα, αλλά δεν νομίζω ότι χαλάει τους καταναλωτές. Άλλωστε, όσους πελάτες έχω που τους κατασκευάζουμε την κατοικία τους, κυρίως μονοκατοικίες, το πρώτο που μας ρωτάνε όταν ξεκινάμε το σχεδιασμό του σπιτιού τους είναι πόσα τετραγωνικά θα κλέψουν.
Δεν θα ήμουν τεράστιος τρόμπας να τους το αρνηθώ? Δεν είμαι Ρομπέν των Δασών, δυστυχώς ή ευτυχώς.