μια από τις επαγγελματικές μου ασχολίες είναι και η κατασκευή δικτύων υπολογιστών το καλοκαίρι του 2003 έκανα ένα δίκτυο μέσα στο χώρο του αεροδρομίου τις Θεσσαλονίκης το σύστημα που θα δούλευε πάνω σε αυτό το δίκτυο είχε σχέση με την παρακολούθηση των κινητών αλλά και των email και των σταθερών τηλεφώνων και θα ήταν το πρώτο που κατασκευάσθηκε πιλοτικά και στην συνέχεια θα γινότανε επέκταση και σε άλλες πόλεις.
Το σύστημα αυτό ήταν μάλλον ενταγμένο στην ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων.
αυτό το σύστημα όπως μας έλεγε ένας υπεύθυνος τις εταιρείας από την οποία εμείς είχαμε αναλάβει την κατασκευή λειτουργούσε με τον εξής τρόπο είχε κάποιες λέξεις οι οποίες όταν αναφέρονταν στις συνομιλίες τότε το σύστημα αυτό 8α έβαζε στην ύποπτη λίστα τους αριθμούς τηλεφώνων η τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που γινότανε αυτές.
Όπως όμως μας εξήγησε εκείνο το άτομο το σύστημα ήταν Γερμανικής προέλευσης [size=10pt]αλλά στην ουσία ήταν ηλίθιο γιατί π.χ. αν μια από τις λέξης τις ύποπτες ήταν η λέξη (σφαίρα) και σε μια συνομιλία κάποιος έλεγε άς πούμε την φράση αυτός τρέχει σαν (σφαίρα) έμπαινε στην ύποπτη λίστα αυτή η συνομιλία.[/size]
Τώρα αν αυτό το σύστημα λειτούργησε επεκτάθηκε αυτό δεν το ξέρω.
Αυτό που λες Αρίων είναι σωστό, και πράγματι τα μηχανήματα πάντα, κάνουν μια δουλειά γρήγορα, αλλά με ηλίθιο τρόπο. Σκέψου όμως πόσες ανθρωποώρες θα χρειαζόντουσαν, αν αντί για το μηχάνημα έβαζαν αυτιά να ακούνε τις συνομιλίες (όπως γινόταν πριν 40-50 χρόνια π.χ.).
Τώρα πράγματι το μηχάνημα θα κάνει και λάθη, αλλά:
1) Τα μηχανήμαστα βελτιώνονται, και περιορίζουν τα λάθη τους. Π.χ. θα μπορούν να απορίπτουν τη λέξη "σφαίρα" αν συνυπάρχει με τη λέξη "τρέχω", ή αν δε συνοδεύεται απο τη λέξη "καρδιά" ή "κεφάλι".
2) Ήδη, και με αυτά τα λάθη, ο όγκος της δουλειάς για τα ανθρώπινα αυτιά έχει μειωθεί κατά πολύ.
Η επιστήμη αυτή έχει προοδεύσει πολύ. Θυμηθείτε το Bletchley Park (το μέρος όπου οι σύμμαχοι "έσπαγαν" τους γερμανικούς κώδικες την περίοδο 1940-1945) με τι μέσα δούλευε... Με χαρτί και μολύβι!
Και σκεφτείτε και το πρόγραμμα SETI (
Search for
Exra
Τerrestrial
Intelligence), που είναι μια τεράστια ακρόαση διαστημικών ραδιοφωνικών παρασίτων, και ανάλυση αυτών μήπως και μέσα σε αυτά υπάρχει κάποιο λογικό σήμα. Στην ανάλυση έχω πάρει μέρος (πριν απο κάποια χρόνια) "διαθέτοντας" το PC μου. Πως γινόταν αυτό:
Επειδή αυτό που τους έλλειπε ήταν υπολογιστική ισχύς, "έσπαγαν" τα παράσιτα σε μικρά κομμάτια (μιλάμε για τεράστιο όγκο data απο το διάστημα), και εφ όσον ήσουν "εθελοντής", κατέβαζες ένα κομμάτι παράσιτο, κατέβαζες και ένα προγραμματάκι, και έβαζες το PC σου να τρέχει το πρόγραμμα (ψάχνοντας τα data) όταν δεν έκανες άλλη δουλειά. Όταν τελείωνε έστελνε το αποτέλεσμα πίσω, και σου ερχόταν νέο κομμάτι data. Η ανάλυση που έκανε ο καθένας δεν ήταν σημαντική σε όγκο, αλλά οι εθελοντές που ανέλυαν data στα PC τους ήταν μερικά εκατομμύρια παγκοσμίως... Άρα η ανάλυση γινόταν σε βάθος.
Στο τέλος ερχόταν και ειδοποίηση αν βγήκε τίποτα απο τη δουλειά που έκανε το PC σου...
Η τεχνολογία είναι σχετική και στις δυο περιπτώσεις. Είτε ψάχνεις για τρομοκράτες, είτε για εξωγήινους.