Πόσα είναι λοιπόν αυτά τα στίφη των…αιμοσταγών επικίνδυνοι αλλοδαποί κακοποιοί στην Ελλάδα δεν υπερβαίνουν τις 5.000 – 6.000» ήταν ο τελικός υπολογισμός του καθηγητή Νομικής Σχολής, Νέστορα Κουράκη, στο συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Κω, τον περασμένο Νοέμβριο. «Η γενικότερη εγκληματικότητα αλλοδαπών, ποσοτικά και ποιοτικά, είναι μειωμένης σημασίας», συμπέρανε ο ίδιος ερευνητής στηριχθείς στα στοιχεία του 2003. Νωρίτερα είχε δημοσιευθεί έρευνα των καθηγητών Θόδωρου Λιανού (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας) και Θεοφάνη Μπένου (Πανεπιστήμιο Πειραιά). Σύμφωνα με αυτήν, αλλοδαποί διαπράττουν το 6,1% του συνόλου των αδικημάτων. Επειδή όμως πολλά αδικήματα δεν θα μπορούσαν να τα διαπράξουν μετανάστες (π.χ. απάτες σε σοβαρές οικονομικές συναλλαγές) οι δύο ερευνητές αντιπαραβάλλουν – και λογικότατα – τα συγκρίσιμα μεγέθη: Προσμετρούν τη συμμετοχή των αλλοδαπών σε οκτώ κατηγορίες παρανομιών, «προσιτών» σε γηγενείς και μη, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα κακουργήματα της λεγόμενης βαριάς εγκληματικότητας (φόνοι, βιασμοί, ληστείες, σωματικές βλάβες, κλπ.). Αλλοδαποί ευθύνονται για το 10,8%, ποσοστό που αναρμονίζεται, σε αδρές γραμμές, με την παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα – είναι το 1/11 του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1990 ήταν πολύ υψηλότερα: 13-19%. Ιδού όμως πώς νομίζει ότι «δικαιώνεται» - τρομάρα της! – η ξενοφοβία, που συμπυκνώνεται στην πεποίθηση ότι οι ξένοι (γενικά) ή οι Αλβανοί (ειδικά) «βιάζουν, ληστεύουν και σκοτώνουν»: για κάποιο από τα οκτώ αδικήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα βαριά εγκλήματα, έχουν κατηγορηθεί 5 στους χίλιους Έλληνες και 8 στους χίλιους αλλοδαπούς. Αυτή είναι λοιπόν η φοβερή και τρομερή διαφορά, η οποία αποδεικνύει πόσο άγρια είναι τα γονίδια των «παρείσακτων» που απειλούν τη ζωή και την περιουσία μας; Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε την παρατήρηση του καθηγητή της Νομικής Βασίλη Καρύδη: οι μετανάστες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, από την οποία παντού και πάντα προέρχεται το 70% των εγκλημάτων. Κατά συνέπεια, οι ενδεδειγμένες και επιστημονικά ορθές συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται με την αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία των γηγενών. Όλα τούτα βεβαίως είναι πολύ ψιλά γράμματα για όσους δεν καταλαβαίνουν καν, π.χ. πως το γεγονός ότι το 25% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι Αλβανοί αποδεικνύει όχι πόσο «δύσκολα γίνονται άνθρωποι αυτοί», αλλά πόσο εύκολα οδηγούνται στο κελί και παραμένουν εκεί. Έλεος, πάει πολύ ο ίδιος ρατσισμός του «σωφρονιστικού» συστήματος να προβάλλεται ως ρατσιστικό «επιχείρημα»!
Στους χίλιους Έλληνες παρανομούν οι 37, στους χίλιους αλλοδαπούς οι 32, στους χίλιους Αλβανούς οι 11, απόρροια φυσικά της ενσωμάτωσης πολλών στην ελληνική κοινωνία. Πρώτοι στους δείκτες παρανομίας αλλοδαπών είναι πλέον οι Γιουγκοσλάβοι κι οι Ιρακινοί. Οι Ινδοί και οι Αλβανοί είναι ουραγοί!.
Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα Λιανού-Μπένου: παρά την τηλεοπτική «εικονική πραγματικότητα», που πρώτα διακηρύττει πως σχεδόν κάθε εγκληματίας είναι Αλβανός και στη συνέχεια ότι σχεδόν κάθε Αλβανός είναι εγκληματίας, δύο μόνο αδικήματα διαπράττονται, σε απόλυτα μεγέθη, συχνότερα από αλλοδαπούς παρά από Έλληνες. Είναι η…ιδιαζόντως ειδεχθής «αλητεία – επαιτεία (σε 100 παρανομούντες Έλληνες αντιστοιχούν 143 ξένοι) και το έτερο «φρικτό» έγκλημα, η πλαστογραφία (100 προς 118).
Κανονική «τραμπάλα», λοιπόν: όσο πέφτει η εγκληματικότητα ανεβαίνει ο φόβος απέναντί της! Αλλά μήπως κι η «ισχυρή Ελλάδα» με τέτοιες τραμπάλες δεν βρήκε την υγειά της; Κάτω οι αποδοχές των μισθωτών σκλάβων, πάνω τα κέρδη των εργολάβων. Κάτω(;) ο πληθωρισμός, πάνω η ανεργία. Τα γηγενή θύματα ψάχνουν άλλα, εξιλαστήρια, μήπως και διασκεδάσουν την πραγματική ανασφάλειά τους. Η απέχθεια προς τους «κατώτερους» δεν χρειάζεται οπωσδήποτε το άλλοθι της εγκληματικότητας για να εκδηλωθεί. Πριν από 1,5 έτος, σε πανευρωπαϊκή έρευνα, τέθηκε το ερώτημα: «Να απελαύνονται όσοι μετανάστες μένουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα;». Καταφατικά απήντησε το 21,8% των Ισπανών που ρωτήθηκαν, το 40,4% των Ολλανδών και το 69% (!) των Ελλήνων.
Και επειδή τα άνω φαίνονται λογικά, μία παραθεση επί του προκειμένου
Κάποιοι, προκειμένου να «αποδείξουν» την χαμηλή συμμετοχή των αλλοδαπών στην εγκληματικότητα, επικαλούνται τον δείκτη της συνολικής εγκληματικότητας, και μόνον αυτόν. Όμως, ο δείκτης αυτός δεν έχει καμμία ουσιαστική αξιοπιστία καθώς περιλαμβάνει οτιδήποτε θεωρείται ως «αδίκημα». Όπως εξηγεί ο καθηγητής Εγκληματολογίας Βασίλης Καρύδης: «Με την τεχνική κατά συνέπεια έννοια του «νομικού εγκλήματος» οι Έλληνες πολίτες εγκληματούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους αλλοδαπούς γενικά και τους λαθρομετανάστες ειδικότερα. Αυτή όμως η διαπίστωση διακρίνεται από προχειρότητα καθώς αποδίδει μόνο μία γενική, σε αδρές γραμμές, εικόνα της εμφανούς εγκληματικότητας. Η απαιτούμενη περαιτέρω ανάλυση και επεξεργασία των στατιστικών δεικτών…αναδεικνύει μία διαφορετική οντολογία του εγκληματικού φαινομένου στην χώρα. Πρέπει καταρχήν να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμπεριφορών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον νομοθέτη εγκληματικές, αποτελείται από πλημμελήματα, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει ιδιαίτερο εγκληματολογικό ενδιαφέρον, καθώς σχετίζεται με την καθημερινή οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, όπως χάριν παραδείγματος τα τροχαία ατυχήματα, οι παραβιάσεις εργατικών ή ασφαλιστικών νόμων, φορολογικές παραβάσεις, έκδοση ακάλυπτων επιταγών. Σε αυτές τις κατηγορίες αδικημάτων οι μετανάστες έχουν εκ των πραγμάτων ασήμαντη συμμετοχή προς το παρόν. Επίσης, σε ορισμένες κατηγορίες σοβαρών εγκλημάτων, όπως πολλά οικονομικά εγκλήματα (απάτη, υπεξαίρεση, κατάχρηση, δωροδοκία κλπ.), τα οποία συχνά τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, οι μετανάστες ουδεμία δυνατότητα ή ευκαιρία για την ενδεχόμενη διάπραξή τους έχουν λόγω των μορφών της σημερινής συμμετοχής τους στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας» .