....
Σίγουρα μιλάνε ρωσικά και αρκετές είναι ρωσικής ή λευκορωσικής καταγωγής.Από ένα εθνικιστικό πείσμα μιλάνε ουκρανικά.Επειδή τα ουκρανικά είναι κάτι μεταξύ πολωνικών και ρωσικών(πιο κοντά στα πολωνικά) καταλαβαίνω τι λένε και απαντάω στα ρωσικά ή άμα είναι κανένας εθνικιστής μιλάω σε τροποποιημένα πολωνικά.Γενικά οι περισσότερες γκόμενες καταλαβαίνουν πολωνικά και μιλάνε άριστα ρωσικά αλλά ποτέ μεταξύ τους.Επίσης τα κανάλια στην τηλεόραση είναι τα πιο πολλά στα ρωσικά και όλη η κουλτούρα έρχεται από Ρωσία(παπάρια εθνικιστές δηλαδή).
Οι γκόμενες σε Χάρκοβο είναι ουσιαστικά Ρωσίδες και σε Ντονέτσκ,Ντνιπροπετρόφσκ είναι κάργα ρωσόφιλοι,μερικές δε μιλάνε καν τα ουκρανικά,δεν τα ξέρουνε.Αλλά στο δρόμο,στη δουλειά,στο σπίτι μιλάνε πάντα και μόνο ρωσικά και νιώθεις το μέρος σα μια προέκταση της Ρωσίας.(αν και στο Ντονέτσκ είναι αρκετά άγριοι και υψηλόσωμοι αρκτά διαφορετικοί από τους υπόλοιπους Ουκρανούς,πολύ πιο βαρείς και επικίνδυνοι.Νομίζω αυτοί του Ντονέτσκ κυβερνάνε τώρα την Ουκρανία).
Σε αυτά που γράφεις παραπάνω συμφωνώ απολύτως. Στο γλωσσικό μέρος προτιμούσα όπου γίνεται να μιλάω αγγλικά, στα ρωσσικά δεν είχαν πρόβλημα να μιλάνε αλλά αρκεί να καταλάβουν ότι ΔΕΝ είσαι ρώσος (τόσο μίσος πια). Οι Λβιβιάνκες δείχνουν να έχουν μια απίστευτη "διαθεσιμότητα", τελικά μαλακία μου πήγα διπλός, πρέπει να ξαναπάω μόνος μου.
Σε συζήτηση μου εξήγησαν ότι οι δυτικοί "Ουκραναραράδες" αυτούς από το Χάρκοβο δεν τους πάνε καθόλου, και αντιστρόφως. Από άλλες γκόμενες που είχα από Ντονιετσκ, Ντνιεπρό, τους δυτικούς του Λβωφ τους έχουν κάτι σαν τους "τρελούς του χωριού". Μύλος! Το όλο θέμα έχει πολιτικές, θρησκευτικές, ιστορικές προεκτάσεις.
"Ανθρωπολογικά" οι γκόμενες του Λβωφ θα έλεγα ότι διαφέρουν από αυτές του Κιέβου. Περισσότερο "κεντρωευρωπαίες" για να μην πω και μερικές "βαλκανικού" τύπου. Το στυλ που αντιμετωπίζουν έναν ξένο μου θύμισε κάτι εποχές '95-'96 σε Πράγα, Μπρατισλάβα, Πετρούπολη. Αρκεί μια στοιχειώδης επικοινωνία σε κάποια γλώσσα,και μια στοιχειωδώς αξιοπρεπής συμπεριφορά και έβγαλες γκόμενα. Επίσης όπως διάβασα κάπου πιο πριν, συμφωνώ ότι η πόλη αποπνέει μια αίσθηση ασφάλειας. Π.χ. θεωρώ ότι στην Αγγλία είναι περισσότερο πιθανό να μπλέξεις με κάποιον μεθυσμένο. Περί
μαφίας, θα έλεγα ότι όπως παντού, αν δεν ψαχτείς δε θα μπλέξεις.