Οι κυριότερες ασθένειες που παρουσιάζονται στους ηλικιωμένους και μπορεί να θεραπευτούν μέσω της κατάλληλης διατροφής είναι:
Σακχαρώδης διαβήτης. Υπάρχουν δύο τύποι: ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος) και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ο οποίος ρυθμίζεται κυρίως μέσω της διατροφής και της άσκησης). Διατροφική αντιμετώπιση: μικρά και τακτικά γεύματα, μείωση των λιπαρών τροφών, μείωση της ζάχαρης και των γλυκών, και μείωση του οινοπνεύματος.
Δυσλιπιδαιμία (χοληστερίνη-τριγλυκερίδια) Η μείωσή τους επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής (ψάρια, όπως το σκουμπρί [ και όχι ο λούτσος ... ] και η σαρδέλα, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, ταχίνι).
Υπέρταση Είναι αναγκαία η μείωση του σωματικού βάρους, η μείωση της κατανάλωσης αλατιού, η μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα, με μειωμένη περιεκτικότητα κεκορεσμένου και ολικού λίπους.
Οστεοπόρωση Δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια οστικής μάζας. Ενδείκνυνται τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο:ψάρι-σαρδέλες, σουσάμι, πράσινα λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, αμύγδαλα, κάστανα, ξηρά σύκα.
Μείωση μνήμης Τρόφιμα που βοηθάνε στην καλή λειτουργία της μνήμης είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, το κρέας, οι πατάτες, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και η σοκολάτα.