Νέα

Ο παλιός Πειραιάς

• Μέλος που άνοιξε το νήμα DARKSIDEOFTHEMOON
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 176
  • Εμφανίσεις 9K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Κριτικές
61
Like
44.074
Πόντοι
22.785
Ένα από τα  ναρκωτικά μου είναι το άρωμα των παλιών βιβλίων............
Ακόμη περισσότερο τα δερματόδετα τα οποία πράγματι σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.
Αυτό το Πασχαλιάτικο  άδειασμα  της πόλης με έκανε να ανακαλύψω και ορισμένα παλιά βιβλιοπωλεία στον Πειραιά, κοντά στο λιμάνι, στα οποία βρίσκεις εξαιρετικά βιβλία, κυρίως μεταχειρισμένα, σε πάρα πολύ καλές τιμές.
Το να περιεργάζεσαι μία δερματόδετη έκδοση, που έψαχνες καιρό, και την οποία μόλις βρήκες μέσα σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανένα ebay να αντικαταστήσει, όσο κι αν είμαι οπαδός του e-commerce.............
Φαντάζομαι κάπως έτσι θα νιώθουν και οι φίλοι του βινυλίου όταν βρίσκουν κάποιο παλιό δίσκο στο μοναστηράκι.
Καλό το MP3 αλλά..................

on the road

Μέλος
Εγγρ.
29 Αυγ 2009
Like
1
Πόντοι
66
Έχει ένα πολύ ωραίο ουζερί από κάτω,με θέα την είσοδο του λιμανιού.

ακριβώς!!! αγαπημένο στέκι, ιδίως του θερινούς μηνες!

(LION7 αυτο προσπαθουσα να περιγραψω χτες με τα λιγα ελληνικά που ξέρω)

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Neon+Phaleron-+Hotel+Aktaion.jpg

Σήμερα ακταίον λεγεται μια καφετεριούλα εκεί κοντα.

Και η στάση των λεωφορείων που είναι εκεί,για ιστορικούς λόγους.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Μιας κ τέθηκε το θέμα με τα ταβερνάκια,υπάρχει ακόμα η ταβέρνα-θρύλος ΄΄ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ΄΄ που έτρωγε πολλές Κυριακές η εκάστοτε βασιλική οικογένεια.
Η ταβέρνα Βασίλαινα βρίσκεται στην οδό Αιτωλικού-που είναι κάθετη στο λιμάνι.

Ογδόντα εννέα ολόκληρα χρόνια κρατάει η ιστορία της ταβέρνας του «Βασίλαινα» στον Πειραιά. Σήμερα, ο Θανάσης Βασίλαινας, εγγονός του ιδρυτή της, συνεχίζει την παράδοση, πηγαίνοντας τη γευστική εμπειρία ένα βήμα παραπέρα. Με 2 βραβεία «Ελληνικής Κουζίνας» από τους Χρυσούς Σκούφους στο ενεργητικό του, το γνωστό πειραιώτικο στέκι έχει αναθέσει τα ηνία της κουζίνας του στον έμπειρο σεφ κ. Μανόλη Ασλάνογλου. Το μενού του περιλαμβάνει εμπνευσμένα πιάτα, με έμφαση στα ψαρικά. Από τα ορεκτικά, εξαιρετική είναι η φάβα, η τυροκαυτερή με λάδι από μπούκοβο και η ταραμοσαλάτα-σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Μοναδικό είναι το καπνιστό σκουμπρί με κάρδαμο και εσπεριδοειδή, που συνδυάζεται αρμονικά με γίγαντες Πρεσπών. Μην παραλείψετε, επίσης, να δοκιμάσετε τη σουπιά στη σχάρα, η οποία σερβίρεται με το μελάνι της στο πλάι, μαζί με αστεροειδή γλυκάνισο. Ανάμεσα στα κυρίως πιάτα ξεχωρίζει ο μπακαλιάρος, ενώ, αν είστε λάτρης του κρέατος, ιδανική επιλογή είναι το μελωμένο μοσχαράκι, που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα, συνοδεία τραχανά. Όσο για το κρασί, ο «Βασίλαινας» διαθέτει και δική του ετικέτα, που παράγεται και εμφιαλώνεται από γνωστούς οινοπαραγωγούς ειδικά για το εστιατόριο και προσφέρεται σε εξαιρετική τιμή. Την προετοιμασία του
ουρανίσκου σας για το τελευταίο μέρος του γεύματος αναλαμβάνει ένα σφηνάκι από εκχύλισμα δυόσμου με Νες καφέ. Για το τέλος, δοκιμάστε παγωτό σε ευφάνταστες γεύσεις, με τη γλυκιά κολοκύθα και το βασιλικό
να κλέβουν την παράσταση.

Ακόμα κ σήμερα πολλοί διάσημοι τρώνε στην εν λόγω ταβέρνα με προεξέχοντα τον Σάκη Ρουβά-ναι καλά διαβάσατε.
Πιστεύω να μην γεμίσουμε ρουβίτσες στον Πειραιά :2funny: :2funny: :2funny:

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
ακριβώς!!! αγαπημένο στέκι, ιδίως του θερινούς μηνες!

(LION7 αυτο προσπαθουσα να περιγραψω χτες με τα λιγα ελληνικά που ξέρω)

Και μένα,μονίμως...
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το ανακαλυψαν πολύ.

alpula

Τιμημένος
Εγγρ.
25 Οκτ 2005
Κριτικές
41
Like
25.541
Πόντοι
17.470
απο τα πιο ωραια thread του forum!!!
συγχαρητηρια!!!

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Αγιος Σπυρίδων, Πολιούχος.
        Χτίστηκε επί δημαρχίας Δημ. Μουτσοπούλου κατά τα έτη 1868-75 στα θεμέλια του παλαιού ναού της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος (11ο/12ο αι.). Η Μονή είχε το προσωνύμιο «του Δράκου» και ο εκάστοτε ηγούμενός της χαρακτηριζόταν ως «Σπυριδωνίτης».

Η Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος ήταν πλούσιο μοναστήρι, οχυρωμένο για το φόβο των πειρατών (καστρομονάστηρο). Το 1835 ορκίστηκαν στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα οι πρώτες Δημοτικές Αρχές του Πειραιά. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του Κράτους ο Μιαούλης θέλησε να χτίσει σπίτι κοντά στη θάλασσα. Το μόνο σημείο στον Πειραιά που δεν είχε έλη ήταν η περιοχή της Μονής. Οι εργολάβοι έβλεπαν στον ύπνο τους έναν μοναχό ο οποίος τους ρωτούσε «γιατί του έκλειναν το σπίτι» και αρνούνταν να συνεχίσουν τις εργασίες, οπότε ο Μιαούλης αναγκάστηκε να χτίσει το σπίτι μόνος του. Λίγο πριν τελειώσει, πολλοί Πειραιώτες, είδαν στον ύπνο τους το μοναχό ο οποίος τους προειδοποιούσε ότι ο ιδιοκτήτης του δεν θα προλάβει να κατοικήσει σ’ αυτό. Ο Μιαούλης πέθανε στις 11 Ιουνίου 1835 και δεν πρόλαβε να κατοικήσει στο σπίτι. Η οδός Αγ. Σπυρίδωνος ήταν γνωστή παλιά ως «γιαχνί σοκάκι» από τα πολλά οινομαγειρεία.

periergos1

Μέλος
Εγγρ.
29 Φεβ 2008
Like
4
Πόντοι
6
λογω οτι ειμαι παλιος γειτονας κοντα στην ταβερνα βασιλαινα θα διαφωνησω με τον φιλο ως προ την ποιωτητα του εν λογω καταστηματος δεν εχει καμι σχεση με την παλια ταβερνα κουμαντο που κανανε πατερας και γιος κατα σειρα ειναι μια ταβερνα πολυ ακριβη λογω του παλιου της ονοματος το εκμεταλευονται αυτο με καποια ορντεφ που μπορεις να τα βρης και αλλου στον πειραια με καλυτερες τιμες.

ZeroTolerance

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
7 Σεπ 2005
Κριτικές
492
Like
38.877
Πόντοι
42.697
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
λογω οτι ειμαι παλιος γειτονας κοντα στην ταβερνα βασιλαινα θα διαφωνησω με τον φιλο ως προ την ποιωτητα του εν λογω καταστηματος δεν εχει καμι σχεση με την παλια ταβερνα κουμαντο που κανανε πατερας και γιος κατα σειρα ειναι μια ταβερνα πολυ ακριβη λογω του παλιου της ονοματος το εκμεταλευονται αυτο με καποια ορντεφ που μπορεις να τα βρης και αλλου στον πειραια με καλυτερες τιμες.

Μπορεί κ να ναι έτσι,δεν ξέρω,αλλά κ μόνο ότι υπάρχει η θρυλική αυτή ταβέρνα,είναι σημείο αναφοράς

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Κριτικές
61
Like
44.074
Πόντοι
22.785
Ο τεκές του Καρίπη

Ο Γιώργος Κατσαρός, που χρονολογικά προηγείται όλων των μεγάλων δημιουργών του ρεμπέτικου, ήδη από το 1905, προτού φύγει για την Αμερική, παίζει κιθάρα και τραγουδάει επαγγελματικά σε κέντρα της Καστέλας, του Φαλήρου, της Πειραϊκής ακτής και σε διάφορα στέκια της Αθήνας και του Πειραιά.
Στον Πειραιά και τη Δραπετσώνα έρχεται σε επαφή με τους μάγκες και γνωρίζει τους χώρους που συχνάζουν.
Το κλίμα αυτής της εποχής μεταφέρουν πολλά από τα τραγούδια που ηχογράφησε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου στην Αμερική.
Στο τραγούδι του Χτες το βράδυ στου Καρίπη, αναφέρεται σε έναν από τους παλιότερους τεκέδες του Πειραιά, τον τεκέ του Καρίπη που βρισκόταν δίπλα στον παλιό επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά προς την πλευρά της Δραπετσώνας..............

ari1973

Μέλος
Εγγρ.
22 Δεκ 2007
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
16
πωπω φοβερο βιντεο σκοτεινε....εγω εχω υλικο με παλιες φωτογραφιες και αλλα....

on the road

Μέλος
Εγγρ.
29 Αυγ 2009
Like
1
Πόντοι
66
στον Πειραια είχε απίστευτα νεοκλασικά τα οποια γκρεμιστηκαν.
Ποιος γαμώ το κέρατό μου δεν πηρε μέτρα και επέτρεπε στον καθένα να τα γκρεμίσει?

τωρα ο Πειραιας θα ήταν πολυ καλύτερος.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom