Όσο και να μην συμφωνεί κάποιος για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη
υπ΄άρχει το τεκμήριο αθωότητας , αφού ΔΕΝ έχει καταδικαστεί τελεσίδικα.
Προσωπικά ΔΕΝ θα ψήφιζα Κασιδιάρη, αλλά ούτε και ΚΚΕ θα ψήφιζα.
Σημασία έχει αν , με βάση τη νομοθεσία, επιτρέπεται να συμμετέχει
σαν υποψήφιος στις εκλογές.
ΔΕΝ έχει καταδικαστεί τελεσίδικα.
Για το τεκμήριο αθωότητας για κάποιον που ΔΕΝ έχει καταδικαστεί τελεσίδικα :
βλ.
Δημοσίευση στο Νομικό μας Ιστολόγιο: Το τεκμήριο αθωότητας: υπέρ ή κατά;
www.pvlaw.gr
Το τεκμήριο καταλύεται όταν δημοσιευθεί καταδικαστική απόφαση. Πρόβλημα προκύπτει από το είδος της απαιτούμενης απόφασης για την κατάρριψη του τεκμηρίου. Αρκεί οριστική ή απαιτείται τελεσίδικη απόφαση; Το ΕΔΔΑ έχει αποφανθεί υπέρ της δεύτερης άποψης και απαιτεί τελεσίδικη ή ακόμη και αμετάκλητη απόφαση. Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι το τεκμήριο αθωότητας τυγχάνει εφαρμογής και στην κατ’ έφεση και κατ’ αναίρεση δίκη της υπόθεσης και καταλύεται οριστικώς μετά την έκδοση απόφασης επί των ασκηθέντων ενδίκων μέσων, όπου αυτά επιτρέπονται(1).
Κατοχύρωση
Το άρθρο 6 του Συντάγματος συμπληρώνει ουσιαστικά παραθέτοντας ειδικότερες εγγυήσεις, την προστασία που παρέχεται στο άρθρο 5.3Σ απέναντι σε αυθαίρετες στερήσεις της ελευθερίας του ατόμου με τη μορφή παρανόμων καταδιώξεων συλλήψεων και φυλακίσεων.
Αν και το τεκμήριο αθωότητας δεν προβλέπεται ρητά στο συνταγματικό κείμενο της χώρας μας, εν τούτοις, ευχερώς συνάγεται ιδίως από τις διατάξεις του άρθρου 6 αυτού και εμπεριέχεται στην ευρύτερη λογική και στη ratio της εν λόγω διάταξης που αφορά την προσωπική ασφάλεια του ατόμου.
Εκτός όμως των ανωτέρω, το τεκμήριο της αθωότητας ρητώς και κατηγορηματικώς κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ατόμου (ΕΣΔΑ)(2) και στο άρθρο 14 παρ.2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ)(3), τα οποία δυνάμει του άρθρου 28 παρ.1 του Συντάγματος αποτελούν
αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δικαίου και υπερισχύουν κάθε άλλης αντίθετης διάταξης νόμου του εσωτερικού δικαίου.
Αν ο ΑΠ απορρίψει το κόμμα λόγω του Κασιδιάρη
Τον δρόμο του Εκλογοδικείου δείχνει ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ),
Χρίστος Γεραρής, για την τελική – μετεκλογικά – κρίση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ανεξάρτητα από την απόφαση της Ολομέλειας του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου.
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας (ΑΕΔ), το οποίο υπό ειδική σύνθεση λειτουργεί και ως Εκλογοδικείο, ο Χρίστος Γεραρής τονίζει ότι έχει την τελική αρμοδιότητα για το κρίσιμο πολιτικό και νομικό ζήτημα.
«Η οριστική κρίση για τη νομιμότητα του κόμματος «Ελληνες» στις προσεχείς εκλογές
δεν θα γίνει ούτε από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, ούτε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η αρμοδιότητα ανήκει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), το οποίο με 11μελή σύνθεση εκδικάζει τις εκλογικές διαφορές.
Κατά την πάγια νομολογία του ΑΕΔ η νομιμότητα της απόφασης του Πρώτου Τμήματος του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους υποψήφιους βουλευτές, ως αναγόμενη στην εκλογική προδικασία ελέγχεται από το ΑΕΔ (Αποφάσεις: 52/1985, 48/1989, 10/2000, 25/2001).
Η ερμηνεία αυτή έχει γίνει δεκτή και από το ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι αποκλειστικώς αρμόδιο για τον έλεγχο της νομιμότητας της αποφάσεως του Πρώτου Τμήματος του Αρείου Πάγου είναι το ΑΕΔ (ΣτΕ 213/2004).
Δεδομένου ότι το ΑΕΔ αποφαίνεται μετά τη διενέργεια των εκλογών, θα δημιουργηθεί μείζον θέμα για το κύρος των εκλογών σε περίπτωση που είναι αντίθετες οι αποφάσεις του Πρώτου Τμήματος και του Εκλογοδικείου», επισημαίνει ο ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.