εσύ φτωχομπινέ κωλοτρυπίδη να σταματήσεις να λοιδορείς το ελληνικό κεφάλαιο.
& επειδη εχω χασει τευχη..
δεν εφυγαν μονο 6..
ΚΛΑΨΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΦΤΩΧΟΜΠΙΝΕΔΕΣ..
OIKONOMIA
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 - 08:56
Ανοίγει ο δρόμος για αφορολόγητο επαναπατρισμό κεφαλαίων
Του Στέλιου Κράλογλου
«Σάρκα και οστά» αρχίζει να παίρνει το σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων 30 – 40 δισ. ευρώ που έφυγαν από τη χώρα μας και βρήκαν καταφύγιο, από την επερχόμενη φορο-καταιγίδα, σε ξένες τράπεζες. Με στόχο να αντλήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, επιβάλλοντας απλά και μόνο ένα φόρο συμβολικού χαρακτήρα, η κυβέρνηση επιχειρήσει να προσελκύσει και πάλι τα κεφάλαια αυτά στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι μέρος αυτών θα διοχετευθεί σε παραγωγικές επενδύσεις.
Ο λόγος που η κυβέρνηση μελετά σχέδιο επαναπατρισμού των κεφαλαίων έγκειται στην πρόθεση της για καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες», που οδήγησε, μόνο το τελευταίο διάστημα, σε εκροή κεφαλαίων άνω των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πολλές προτάσεις για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, με την επικρατέστερη να προβλέπει μια «ελαστική» ρύθμιση: θα επιτρέπει την παραμονή των κεφαλαίων στο εξωτερικό αρκεί να «δηλωθούν» στην Ελλάδα και οι κάτοχοί τους να πληρώσουν εφάπαξ ένα «συμβολικό» φόρο 5%, ενώ δεν αποκλείεται να επικρατήσει και η ακραία εισήγηση για μηδενική φορολόγηση.
Δηλαδή με απλά λόγια τα κεφάλαια αυτά θα μπορούν να φορολογηθούν με έναν πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Με τον τρόπο αυτό τα κεφάλαια ξαναμπαίνουν στην ελληνική αγορά χωρίς να απειλούνται από την τσιμπίδα του νέου και πιο αυστηρού πόθεν έσχες που έρχεται τους επόμενους μήνες και φαίνεται να απειλεί επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου ενδέχεται να τεθούν στη δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων προβλέπουν:
- Χαμηλή ή ακόμα και μηδενική φορολόγηση των κεφαλαίων που θα επαναπατρισθούν.
- Υποχρεωτική επένδυση του 10% - 20% του εισαγομένου ποσού (ενδεχομένως και σε ελληνικά ομόλογα).
- Σύνδεση των κινήτρων επαναπατρισμού των κεφαλαίων με την αύξηση των θέσεων εργασίας όταν πρόκειται για επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το ποσό των καταθέσεων που σήμερα βρίσκεται τοποθετημένο στο εξωτερικό φθάνει στα 30-40 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι το δημόσιο ακόμα και με ένα χαμηλό συντελεστή φορολόγησης 5% μπορεί να αποκομίσει έσοδα 1,5-2 δισ. ευρώ.