Κατ’αρχάς θεωρώ λάθος το ερώτημα που λέει: «Τι με νοιάζει εμένα πόσο έχει το ενοίκιο» ή «τι με νοιάζει εμένα πόσο έχει το ντεκόρ» κλπ , καθώς επίσης με το συνδυασμό το συμπεράσματος «ο καφές του στοιχίζει χχχχ»
Το προϊόν που σου σερβίρει μια καφετέρια της στοιχίζει το σύνολο των εξόδων της διά του αριθμού των προϊόντων που πουλάει (μη βιαστείτε να απαντήσετε, το γνωρίζω πως είναι μπακάλικη η λογική, απλά θέλω να πω πως είναι εξίσου μπακάλικο να λέμε πόσο αγοράζει ο μαγαζάτορας τον καφέ & τη ζάχαρη και να βγάζουμε περιθώριο κέρδους από εκεί!)
Υπάρχουν καφενεία ή συνοικιακές καφετέριες που σερβίρουν τον καφέ 1 €. Γιατί δεν πάει εκεί όποιος θεωρεί πως είναι πολλά τα 5 € (που είναι βέβαια πολλά!); Γιατί θα ακούει σκυλάδικα, ή γιατί θα έχει δίπλα του παππούδια ή γιατί δεν θα είναι σε «πέρασμα» ή για 1002 λόγους…
Άρα αυτό που αγοράζεις στο μαγαζί ΔΕΝ είναι ο καφές, είναι όλα τα υπόλοιπα.
Και για να μπορεί ένα μαγαζί να στα προσφέρει πρέπει να τα «αγοράσει» πρώτα.
Για να μπορεί να σου προσφέρει φάτσα στο νυφοπάζαρο (που λέγαμε παλιά
) θα πρέπει να είναι πχ σε πλατεία. Ε, στην πλατεία θα του σκίσουν τον κώλο στο ενοίκιο. Επίσης ο δήμος θα του σκίσει ξανά τον κώλο στα δημοτικά τέλη...κοκ. Αν δεν τα δώσει αυτά τότε θα αναγκαστεί να πάει πιο πίσω από την πλατεία. Εκεί όμως δεν θα πας εσύ. Γιατί θα προτιμήσεις αυτόν που πήγε στην θέση του στην πλατεία…
Προφανώς και κάποιοι βγάζουν και μάλιστα πολλά, αλλά έτσι δεν γίνεται και σε όλους τους χώρους;
Σήμερα που έχεις περιθώριο να πιείς καφέ από 1 € (ναι σε καφενείο και κυλυκείο) μέχρι 5 € σε trendy cafe με όλες τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις, δεν δέχομαι να μου παραπονιέται κάποιος για ακριβό καφέ. Πιές φθηνό….
(Θα το δεχόμουν εάν ήταν είδος πρώτης ανάγκης (όχι δεν είναι!!!) και αν δεν μπορούσες να το βρεις φθηνότερα πουθενά.)