Πωπω τι καλή ιστορία της Αμερικής ξέρει ο Poppop.
Από αιώνες λοιπόν υπήρχε πολυφυλετική κοινωνία στις ΗΠΑ.
Καλά εγώ δεν θα πάω πίσω αιώνες.Για περιέγραψε μου μόνον την πολυφυλετική κοινωνία της Αμερικής την δεκαετία του 50.
Και ποιό είναι ακριβώς το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας εκεί;
(Παρεμπιπτόντως το 2005 το Τέξας έγινε η 5η πολιτεία που οι λευκοί αποτελούν πλέον μειοψηφία. Το ίδιο ισχύει στην Καλιφόρνια από το 2000. Και στην Χαβάη και στο Νέο Μεξικό.
Δεν ξέρω εσύ τι πρόβλημα βλέπεις, αλλά εγώ δεν βλέπω να διαλύονται.)
Η αμερικάνικη κοινωνία ήταν πολυεθνική, πολυθρησκευτική και πολυφυλετική από την ίδρυσή της- απλά οι αγγλοσάξωνες προτεστάντες είχαν διαφυλάξει κάποια άτυπα προνόμια για παρτυ τους...
Ήδη από το 1800+ άρχισαν να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ σωρηδόν, Ιταλοί και Ιρλανδοί καθολικοί, Έλληνες ορθόδοξοι (λίγο αργότερα αυτοί), Εβραίοι το θρήσκευμα όλων των εθνικοτήτων, Γερμανοί, Κινέζοι (ποιοι νομίζεις έφτιαξαν ως φθηνό εργατικό δυναμικό τους ατελείωτους σιδηροδρόμους; ) και γενικά κάθε φυλή...
Φυσικά υπήρχαν ήδη Ολλανδοί (ξέρεις πώς λεγόταν παλιά η Ν. Υόρκη), Γάλλοι (στη Ν. Ορλεάνη μιλάνε ακόμη γαλλικά) , Ισπανοί και άλλοι πολλοί...
Αφρικάνοί μαύροι ήταν ήδη κοινό θέαμα, έστω ως σκλάβοι.
Βάλε στο μίγμα και τους φουκαράδες τους Ινδιάνους, την τραγική μοίρα των οποίων ελπίζω να μην ακολουθήσουμε και έχεις την πολυφυλετική κοινωνία από την ίδρυση των ΗΠΑ...
Και φυσικά, στις ΗΠΑ δεν υπήρχε ενσωμάτωση αλλά ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ όπου τα επιμέρους εθνοτικά στοιχεία εκφράζονταν ως ένα ανώδυνο φοκλόρ και η καλλιεργούνταν φανατικά η αμερικάνικη εθνική συνείδηση ώστε σχεδόν πάντα, η δεύτερη γενιά μεταναστών δήλωνε περήφανα την αμερικανικότητά της...