Οπως ειχα πει οργανωσε το σχεδιο αμυνας που ενα κομματι αυτου του σχεδιο ηταν στις Θερμοπυλες και ενα αλλο στο Αρτεμισιο. Χωρις την υποστηριξη του ναυτικου στολου στο Αρτεμισιο η μαχη των Θερμοπυλων δεν θα ειχε καν γινει. Ηταν δηλαδη ενα ενιαιο σχεδιο αμυνας που και οι δυο μαχες εξαρτωνταν απο την εκβαση της αλλης. Το πως καταφερε να επιβαλει την στρατιωτικη του "συμβουλη"- αποψη στους συμμαχους ειναι αλλο θεμα.
Αρα οπως ειπα το γενικοτερο σχεδιο μαχης μαλλον ηταν του Θεμιστοκλη. Το πως οργανωθηκαν στην μαχη των Θερμοπυλων οντως ηταν ευθυνη των Σπαρτιατων. Αυτο δεν ακυρωνει αυτο που ειπα στην αρχη, ειπα απλα οτι ηταν πισω απο το γενικο σχεδιο μαχης οπου ενα κομματι του ηταν στις Θερμοπυλες.
Ο θεμιστοκλής ήταν υπέρμαχος, όπως άλλωστε και ο Λεωνίδας, της ιδέας του τακτικού πλεονεκτήματος που έχουν τα στενά σημεία. Και εάν και εφόσον, ανήκει σε αυτόν, και όχι στον Αλέξανδρο τον Α' της μακεδονίας, η ιδέα να εγκταλειφθούν τα Τέμπη, αυτό έγινε όχι γιατί δεν τα θεωρούσε καλό επίγειο σημείο, αλλά γιατί θεωρούσε ότι ο θαλάσσιος χώρος που βρισκόταν κοντά τους δεν ήταν κατάλληλος για ναυμαχία. Η θάλασσα ήταν ανοιχτή, και δεν υπήρχαν πουθενά στενά που να προσέφεραν το τακτικό πλεονέκτημα του οποίου ήταν υπέρμαχος.
Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι στις θερμοπύλες δεν θα εμπλέκονταν χερσαίες Αθηναϊκές δυνάμεις. Συνεπώς, το ενδιαφέρον του Θεμιστοκλή, συγκεντρωνόταν πρωτίστως στο πως θα προστατέψει τον Αθηναϊκο στόλο, και δευτερευόντως στο πόσοι θα χάνονταν στη στεριά. Και αυτό, όχι μόνον διότι ήταν αυτός ο ίδιος που κατάφερε να πείσει τους Αθηναίους να ναυπηγήσουν τις τρίηρεις διαθέτοντας τα έσοδα από τα μεταλλεία του Λαυρίου, αλλά κυρίως γιατί αυτές οι τρίηρεις ήταν το μέσο που θα μετέφερε τους Αθηναίους στην Ιταλία, αν η πόλη τους έπεφτε τελικά στα χέρια των Περσών.
Όμως ο πιο σημαντικός λόγος της υποχωρήσεως (σ.σ. από τα Τέμπη) ήταν η έλλειψη κατάλληλου χώρου για ναυμαχία. Η θάλασσα ήταν ανοιχτή, δεν υπήρχαν πουθενά στενά που να προσέφεραν το τακτικό πλεονέκτημα στο όποιο στήριζε κυρίως τη στρατηγική του ο Θεμιστοκλής. Αν ο ελληνικός στόλος ναυμαχούσε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Θεσσαλίας, κινδύνευε να κυκλωθεί και να νικηθεί. Αν δε ναυμαχούσε και άφηνε ακάλυπτο το στρατό, τότε ο περσικός στόλος θα μπορούσε να αποβιβάσει στρατό στα νώτα του ελληνικού, στα Τέμπη, να τον κυκλώσει και να του κόψει το δρόμο της υποχωρήσεως και τις επικοινωνίες με τις βάσεις του. Η απόφαση να εγκαταλειφθούν τα Τέμπη οπωσδήποτε πρέπει να υποστηρίχθηκε από τον Θεμιστοκλή.
Εξ΄ άλλου, αν υπήρχε (όπως σθεναρά υποστηρίζετε) γενικό σχέδιο μάχης καταστρωμένο από τον θεμιστοκλή, και που να αφορούσε εκτός από την τοποθεσία της ναυμαχίας, και την τοποθεσία της επίγειας μάχης, θα υπήρχαν και σαφής μαρτυρίες από τους ιστορικούς, όπως υπάρχουν για την ναυμαχία της Σαλαμίνος.