Νέα

Μερικές ερωτήσεις για κληρονομικά-φορολογικά

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα billGor
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 18
  • Εμφανίσεις 2K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

billGor

Μέγας
Εγγρ.
9 Μαΐ 2008
Μηνύματα
3.272
Κριτικές
27
Like
4.083
Πόντοι
4.895
εδώ και καιρό έχω μαζέψει αρκετές απορίες από περιπτώσεις που έχω συναντήσει στο ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον μου και άλλες που πιθανόν να βρω μπροστά μου μελλοντικά και για τις οποίες δεν έχω βρει σαφείς λύσεις. Και επειδή τα μέλη του μπου φημίζονται για τις ευρύτατες εγκυκλοπαιδικές τους γνώσεις :sunglasses: είπα να σας εκθέσω αυτά τα ερωτήματα με την ελπίδα κάποιοι να γνωρίζουν ή να έχουν συναντήσει παρόμοιες καταστάσεις και να δώσουν τα φώτα τους (* προς τους διαχειριστές: νομίζω ότι υπήρχε παλιότερο παρόμοιο τόπικ αλλά δεν το βρήκα, αν το κρίνετε σκόπιμο παρακαλώ να συγχωνευθεί):

1) Ο Χ. έχει περιουσία αποτελούμενη πχ. από 3 ακίνητα. Πεθαίνει αφήνοντας διαθήκη που περιγράφει μόνο το ένα ακίνητο το οποίο αφήνει στους κληρονόμους του(που είναι και οι μοναδικοί συγγενεις). Τι γίνεται με τα άλλα δύο ακίνητα ; Πηγαίνουν στους κληρονόμους του ως εξ αδιαθέτου ; με χωριστή πράξη ; σε περίπτωση που δεν τα θέλουν μπορούν οι κληρονόμοι να κάνουν αποδοχή για την περιουσία που περιγράφεται στη διαθήκη και αποποίηση για τα άλλα δύο ;


2) Ο Ψ. έχει περιουσία αποτελούμενη πχ. από 3 ακίνητα. Πεθαίνει χωρίς να αφήσει διαθήκη. ΟΙ κληρονόμοι κάνουν αποδοχή κληρονομιάς αλλά στο κείμενο του συμβολαιογράφου περιγράφονται (το γιατί ας το αφήσουμε) μόνο τα 2 ακίνητα τα οποία και αποδέχονται. Τα χρόνια περνάνε λοιπόν και πάντα στο Ε9 δηλώνουν μόνο τα δύο ακίνητα έκαστος με το ποσοστό που του αναλογεί.
Εδώ τι γίνεται;
2α- Το τρίτο ακίνητο τους ανήκει ; θεωρείται ότι έχει περάσει και αυτό στην ιδιοκτησία τους αφού είναι οι μόνοι κληρονόμοι του θανόντος και δεν έκαναν αποποίηση (για το σύνολο της περιουσίας φυσικά); μπορούν κάποια στιγμή να το εμφανίσουν πχ. μετά από 20 χρόνια στο Ε9 ; με τι αιτιολογία ; πρέπει πχ. να κάνουν τροποποίηση της αρχικής αποδοχής κληρονομιάς ; και τι θα πουν, ότι ξέχασαν να συμπεριλάβουν το ένα ακίνητο στην αρχική ;
2β- Μπορούν να κάνουν δωρεά/μεταβίβαση/πώληση του παραπάνω ακινητου εφόσον δεν το έχουν εμφανίσει πουθενά ;
2γ- Επίσης μπορεί κάποιος τρίτος να διεκδικήσει το παραπάνω ακίνητο με χρησικτησία εφόσον οι άλλοι συνεχίζουν να μη το δηλώνουν;


3) Υπάρχει τρόπος επισημα να ζητήσεις να μάθεις πχ. από υποθηκοφυλάκιο αν για συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχει έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έχει περάσει στην ιδιοκτησία κάποιου με δωρεά εν ζωή ή μεταβίβαση; Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο τι σημαίνει ; Μπορείς να το διεκδικήσεις για το μεριδίο που θα σου αναλογούσε βάσει της προηγούμενης κληρονομικής διαδοχής που θα ίσχυε αν δεν υπήρξε ποτέ πράξη δωρεάς εν ζωή ή μεταβίβασης ; Ακόμη και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια; Υπάρχει όριο ;


4) Ο Α. είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού από το ’60. Στην Ελλάδα είχε κληρονομήσει (με αποδοχή κληρονομιάς) από τον πατέρα του μερίδιο της πατρικής περιουσίας, (το υπόλοιπο το κληρονόμησαν τα αδέλφια του Β και Γ). Κάποια στιγμή πεθαίνει και αυτός στο εξωτερικό πάντα. Τα παιδιά του που είναι και αυτά μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού λένε ότι ο πατέρας τους δεν δήλωσε ποτέ αυτή την περιουσία ούτε στην Ελλάδα ούτε στη χώρα που ζούσε και άρα ούτε αυτοί είναι κληρονόμοι αυτής της περιουσίας και δεν έχουν υποχρέωση να την αποδεχθούν ή αποποιηθούν. Έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός τους με βάση όσα ορίζονται από τους ελληνικούς νόμους περί αποδοχής/αποποίησης ακόμη και αν πρόκειται για κατοίκους εξωτερικού; Έχει σημασία αν συνεχίζουν να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή όχι ; Τα παραπάνω δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στους Β και Γ που συνεχίζουν να δηλώνουν στο Ε9 το δικό τους μερίδιο με βάση τα ποσοστά που είχαν προκύψει από την αρχική αποδοχή κληρονομιάς ;


5-α) αν δεν κάνεις αποποίηση μιας κληρονομιάς αλλά ούτε και επίσημη αποδοχή τι γίνεται σε σχέση με την εφορία ; είσαι υποχρεωμένος να το δηλώσεις στο Ε9 ακόμη και χωρίς συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής ;
-β) αν το παραπάνω αφορά ποσοστό σε κληρονομιά μπορείς να το εμφανίσεις στο Ε9 χωρίς αιτιολογία (πχ. συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής) ; Επίσης πόσα χρόνια πίσω πρέπει να πας τη διόρθωση (ας πουμε ότι η κληρονομιά συνέβη το 2010) ; πρέπει να διορθώασεις από το 2014 που ξεκίνησε ο ΕΝΦΙΑ ή μόνο από την τελευταία πενταετία για την οποία θα χρειαστείς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ;

ευχαριστώ εκ των προτέρων
 

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Μηνύματα
31.609
Κριτικές
1
Like
35.912
Πόντοι
6.256
Βουρ για συμβολαιογράφο φίλε.
 

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Μηνύματα
6.482
Κριτικές
1
Like
6.175
Πόντοι
2.356
Τύπε, δεν είμαι δικηγόρος / συμβολαιογράφος, αλλά οι ερωτήσεις που κάνεις είναι σύνθετες και το βλέπω δύσκολο να σε βοηθήσει κάποιος έτσι στο τζαμπέ. :S
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
1) Δεν μπορείς να κάνεις μερική αποδοχή κληρονομιάς, δηλαδή να κληρονομήσεις ότι σε βολεύει, πχ τις καταθέσεις και να αποποιηθείς τα υπόλοιπα πχ τα ακίνητα. Από την στιγμή που κάνεις αποδοχή, κληρονομείς την περιουσία αλλά και το χρέος του αποβιώσαντος.

2) Μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανο αυτό, αλλά ας πούμε ότι υπάρχει παράβλεψη. Προφανώς και είναι κληρονόμοι και προφανώς το 3ο ακίνητο τους ανήκει και αν έχει περιέλθει στο Δημόσιο θα πρέπει να το διεκδικήσουν δικαστικά. Διαφορετικά θα πρέπει να γίνει κάποια συμπλήρωση, σύνταξη κληρονομητηρίου και αποδοχή. Προφανώς και δεν μπορούν να το μεταβιβάσουν εφόσον ο τελευταίος ιδιοκτήτης επίσημα είναι ο αποθανών ή το Δημόσιο.

3) Εννοείται ότι υπάρχει τρόπος. Βάλε δικηγόρο να κάνει έλεγχο τίτλων. Το χρονικό όριο για την αποποίηση κληρονομιάς είναι 4 μήνες από τον θάνατο. Αν δεν εμφανιστούν κληρονόμοι τελικά τα παίρνει το Δημόσιο.

4) Γιατί να επηρεαστούν οι Β και Γ; Αν δεν εμφανιστούν οι κληρονόμοι του Α τα παίρνει το Δημόσιο.

5) Τα παίρνει το Δημόσιο. Τι να δηλώσεις στο Ε9, ακίνητα που δεν σου ανήκουν;
 

noob81

Νέο Μέλος
Εγγρ.
27 Αυγ 2019
Μηνύματα
3
Like
0
Πόντοι
0
Μην ασχολείσαι με το αν έγινε ή δεν έγινε αποδοχή κληρονομίας και μπερδεύεσαι. Νομικά ειναι αδιαφορο. Εφοσον δεν εχει γινει αποποίηση κληρονομίας εντός τετραμήνου, η κληρονομία (ενεργητικό και παθητικό) περιέρχεται στους κληρονόμους. Οι Β και Γ εχουν τροπο να παρουν το ποσοστο του Α αφου αυτος για 60 χρονια δεν εχει καμια σχεση με το κληρονομιαιο ακινητο
 

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Μηνύματα
6.482
Κριτικές
1
Like
6.175
Πόντοι
2.356
Τύπε, είσαι τυχερός.

Προσφέρονται αφιλοκερδώς legal services lol. :grin:
 

Ημεδαπος

Σπουδαίος
Εγγρ.
14 Σεπ 2017
Μηνύματα
917
Κριτικές
35
Like
7.398
Πόντοι
3.436
Μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω να λύσεις όλες τις απορίες σου αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν ξέρω.
Το καλυτερο θα είναι να πας σε ένα καλο δικηγόρο να τον ρωτήσεις να σου λυθούν όλες οι απορίες αλλά κ να σου πει μέχρι ποιο επιθυμητό αποτέλεσμα μπορείτε να επιτύχετε κ θέλω να πειστευω για ερωτήσεις μόνο δεν θα σε χρεώσει κάποιο χρηματικό ποσό, αν χρειαστεί τώρα να κάνει κάποιο έλεγχο στο υποθηκοφηλακειο εκεί θα πληρώσεις το μεροκάματο του.
 

Milfmaniac(2)

Νέο Μέλος
Εγγρ.
23 Αυγ 2020
Μηνύματα
2
Like
1
Πόντοι
0
1) Τα 2 ακίνητα πάνε εξ' αδιαθέτου. Για να περάσουν στην κυριότητα των κληρονόμων θα πρέπει να γίνει πράξη αποδοχής. Όχι δεν είναι νοητό το τελευταίο που λες, άπαξ και αποδεχθείς κληρονομείς το σύνολο ενεργητικού και παθητικού.

2α) Ναι τους ανήκει θεωρητικά, πρακτικά όμως ελλείψει τίτλου (πράξη αποδοχής) δεν μπορούν να το δηλώσουν στην εφορία, κτηματολόγιο κλπ. Ναι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της αρχικής πράξης και ναι μπορούν να το δηλώσουν μετά από χρόνια στο Ε9.
2β) Όχι βλ. ανωτέρω.
2γ) Ναι, εφόσον αποδείξει ότι έκανε πράξεις νομής στο ακίνητο. Θεωρητικά μπορεί επομένως και μετά είναι ζήτημα απόδειξης στα δικαστήρια.

3) Αν γνωρίζεις τοποθεσία ακινήτου και η περιοχή έχει ενταχθεί στο κτηματολόγιο, ναι. Το κτηματολόγιο σου δίνει πιστοποιητικό σε ποιόν ανήκει το ακίνητο σήμερα και όλες τις επ' αυτού προηγούμενες δικαιοπραξίες και εμπράγματα βάρη. Αν η περιοχή δεν έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις το όνομα του ανθρώπου που αναζητάς, για να δεις από την μερίδα του ποια ακίνητα έχει. Το υποθηκοφυλακείο δλδ είναι προσωποκεντρικό και δείχνει ανά άτομο τα ακίνητά του. Η τελευταία ερώτησή σου είναι ατελής; Εννοείς λογικά ότι το ακίνητο ανήκει στην κληρονομιαία περιουσία του αρχικού κληροδότη. Αν ναι, τότε μπορείς να το διεκδικήσεις. Δεν θυμάμαι προθεσμία αλλά στο κληρονομικό δίκαιο συνήθως είναι 20ετία.

4) Είναι λάθος αυτό που λένε τα παιδιά. Απαξ και περάσει η ετήσια (για κατοίκους εξωτερικού) προθεσμία αποποίησης λογιζονται κληρονόμοι ακόμα και αν δεν έχουν κάνει καμία αποδοχή. Δεν έχει σημασία η υπηκοότητα. Οι Β και Γ δεν έχουν πρόβλημα.

5α) Η εφορία έχει 15ετή παραγραφή να σου επιβάλλει φόρο κληρονομίας εφόσον δεν υπέβαλλες ποτέ δήλωση. Αν παρέλθει το διάστημα αυτό, δεν έχει δικαίωμα καταλογισμού, πλην όμως δικαιούται να μην σου χορηγεί πιστοποιητικό για το ακίνητο για άλλα 15 χρόνια, επομένως πρακτικά δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Η αποδοχή δεν παίζει ρόλο για το αν θα εμφανίσεις το ακίνητο στο Ε9. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η μη υποβολή δήλωσης αποποίησης σε καθιστά νομικά κληρονόμο. Το ότι εσύ μπορεί να δηλώνεις ή να μην δηλώνεις στο Ε9 τα ακίνητα είναι άλλο ζήτημα αμιγώς φορολογικού δικαίου, κατά το κληρονομικό όμως δίκαιο είσαι ήδη κληρονόμος.

5β) Ναι μπορείς. Από κει και μετά είναι περισσότερο ζήτημα λογιστικό και ζήτημα τί θες εσύ να κάνεις. Πχ μπορεί να σε βολεύει να δηλώσεις 1 χρόνο μόνο αλλά να κινδυνεύεις τυχόν φορολογικός έλεγχος να σου καταλογίσει μία δεκαετία πίσω. Συνεννοήσου με το λογιστή σου σχετικά.


 
OP
OP
B

billGor

Μέγας
Εγγρ.
9 Μαΐ 2008
Μηνύματα
3.272
Κριτικές
27
Like
4.083
Πόντοι
4.895
ευχαριστώ για τις γνώμες. Φυσικά το πιο λογικό θα ήταν να πάω σε συμβολαιογράφο και λογιστή όπως και πήγα πριν από καιρό(για δικηγόρο δεν είμαι σίγουρος αν είναι αρμόδιος). Το πρόβλημα όμως είναι ότι :

α) όλα αυτά δεν με αφορούν τώρα άμεσα ούτε τα έκανα εγώ και συνέβησαν πριν από αρκετά εως πολλά χρόνια. Όμως πιθανόν κάποια να τα βρω μπροστά μου στο μέλλον και δεν μου αρέσει να πληρώνω κερατιάτικα άλλων
β) δεδομένου του α) οι συμβολαιογράφοι που μίλησα δεν είχαν ιδιαίτερη όρεξη να δώσουν αναλυτικές ερμηνείες στα παραπάνω αφού αφορούν μελλοντικές πιθανές υποθέσεις και η κλασσική τους απάντηση είναι βρείτε τα πρώτα με τους άλλους. Έλα όμως που οι άλλοι είναι αγύριστα κεφάλια με μηδέν διάθεση να τα λύσουν, το ότι θα τα φορτώσουν στους επόμενους λίγο τους ενδιαφέρει.

Οπότε είπα να δω μήπως γνωρίζει κάποιος έστω και από προσωπική εμπειρία, άλλωστε (Rand0m1 :cheesy: ) τα μέλη του μπου είναι γνωστά για την ανιδιοτελή τους προσφορά στον συνάνθρωπο.

noob81 και voltaire45 τα όσα ισχύουν για αποδοχή/αποποίηση τα έχω διαβάσει αλλά πάντα περιγράφουν τι γίνεται σε περίπτωση που το σύνολο μιας κληρονομιάς περιγράφεται σε μία διαθήκη ή αν δεν υπάρχει καμία διαθήκη για το σύνολο πάντα της κληρονομιάς. Κανείς δεν λέει τι γίνεται στην περίπτωση που περιγράφω στο 1) : όταν υπάρχει διαθήκη αλλά ο ίδιος ο κληρονομούμενος ορίζει κληρονόμους μόνο για μέρος της περιουσίας του.

voltaire45 το 2) έχει γίνει όπως το περιγράφω (με διαφορετικό αριθμό εμπλεκόμενων ακινήτων), δεν ξέρω αν ήταν μαλακία του συμβολαιογράφου ή των κληρονόμων αλλά εγώ το είδα πολλά χρόνια μετά. Για το 4) και 5) εννοείς ότι τα ποσοστά τους τα παίρνει το Δημόσιο αν δεν δηλωθούν στο κτηματολόγιο και όταν αυτό ολοκληρωθεί μετά από χρόνια έτσι ; Και τότε τι γίνεται ; οι υπόλοιποι που κατέχουν ποσοστό στο ακίνητο θα βρεθούν συνιδιοκτήτες με το Δημόσιο ;
Επίσης αυτό που μου απαντάς για το 5) δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει. Εννοώ την περίπτωση που δεν κάνεις αποποίηση αλλά ούτε αποδοχή με συμβολαιογραφική πράξη, δηλαδή αυτό που αν τα διάβασα σωστά λέγεται σιωπηρή αποδοχή. Επομένως η ερώτηση 5) αφορά αυτή την περίπτωση της σιωπηρής αποδοχής σε σχέση με την εφορία. (σιωπηρή αποδοχή όπως το έχω καταλάβει εγώ σημαίνει ότι ναι μεν έχουν περάσει στην κατοχή σου αλλά όσο καιρό δεν κάνεις επισημη αποδοχή δεν θα έχεις δικαίωμα να πουλήσεις/μεταβιβάσεις/εκμεταλευτείς την περιουσία)





 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.320
Κριτικές
1
Like
32.273
Πόντοι
8.006
1) Τα 2 ακίνητα πάνε εξ' αδιαθέτου. Για να περάσουν στην κυριότητα των κληρονόμων θα πρέπει να γίνει πράξη αποδοχής. Όχι δεν είναι νοητό το τελευταίο που λες, άπαξ και αποδεχθείς κληρονομείς το σύνολο ενεργητικού και παθητικού.

2α) Ναι τους ανήκει θεωρητικά, πρακτικά όμως ελλείψει τίτλου (πράξη αποδοχής) δεν μπορούν να το δηλώσουν στην εφορία, κτηματολόγιο κλπ. Ναι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της αρχικής πράξης και ναι μπορούν να το δηλώσουν μετά από χρόνια στο Ε9.
2β) Όχι βλ. ανωτέρω.
2γ) Ναι, εφόσον αποδείξει ότι έκανε πράξεις νομής στο ακίνητο. Θεωρητικά μπορεί επομένως και μετά είναι ζήτημα απόδειξης στα δικαστήρια.

3) Αν γνωρίζεις τοποθεσία ακινήτου και η περιοχή έχει ενταχθεί στο κτηματολόγιο, ναι. Το κτηματολόγιο σου δίνει πιστοποιητικό σε ποιόν ανήκει το ακίνητο σήμερα και όλες τις επ' αυτού προηγούμενες δικαιοπραξίες και εμπράγματα βάρη. Αν η περιοχή δεν έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις το όνομα του ανθρώπου που αναζητάς, για να δεις από την μερίδα του ποια ακίνητα έχει. Το υποθηκοφυλακείο δλδ είναι προσωποκεντρικό και δείχνει ανά άτομο τα ακίνητά του. Η τελευταία ερώτησή σου είναι ατελής; Εννοείς λογικά ότι το ακίνητο ανήκει στην κληρονομιαία περιουσία του αρχικού κληροδότη. Αν ναι, τότε μπορείς να το διεκδικήσεις. Δεν θυμάμαι προθεσμία αλλά στο κληρονομικό δίκαιο συνήθως είναι 20ετία.

4) Είναι λάθος αυτό που λένε τα παιδιά. Απαξ και περάσει η ετήσια (για κατοίκους εξωτερικού) προθεσμία αποποίησης λογιζονται κληρονόμοι ακόμα και αν δεν έχουν κάνει καμία αποδοχή. Δεν έχει σημασία η υπηκοότητα. Οι Β και Γ δεν έχουν πρόβλημα.

5α) Η εφορία έχει 15ετή παραγραφή να σου επιβάλλει φόρο κληρονομίας εφόσον δεν υπέβαλλες ποτέ δήλωση. Αν παρέλθει το διάστημα αυτό, δεν έχει δικαίωμα καταλογισμού, πλην όμως δικαιούται να μην σου χορηγεί πιστοποιητικό για το ακίνητο για άλλα 15 χρόνια, επομένως πρακτικά δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Η αποδοχή δεν παίζει ρόλο για το αν θα εμφανίσεις το ακίνητο στο Ε9. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η μη υποβολή δήλωσης αποποίησης σε καθιστά νομικά κληρονόμο. Το ότι εσύ μπορεί να δηλώνεις ή να μην δηλώνεις στο Ε9 τα ακίνητα είναι άλλο ζήτημα αμιγώς φορολογικού δικαίου, κατά το κληρονομικό όμως δίκαιο είσαι ήδη κληρονόμος.

5β) Ναι μπορείς. Από κει και μετά είναι περισσότερο ζήτημα λογιστικό και ζήτημα τί θες εσύ να κάνεις. Πχ μπορεί να σε βολεύει να δηλώσεις 1 χρόνο μόνο αλλά να κινδυνεύεις τυχόν φορολογικός έλεγχος να σου καταλογίσει μία δεκαετία πίσω. Συνεννοήσου με το λογιστή σου σχετικά.

Μπραβο συναδελφε, προσυπογραφω
 

brabus67

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Οκτ 2010
Μηνύματα
33.366
Like
13.829
Πόντοι
2.606
Μπου ρε μαλακες τα πάντα όλα έχουμε λύσεις για τα πάντα απάντηση σε κάθε ερώτηση τηλεϊατρική μέντιουμ φλυτζάνι δικηγορικές συμβουλές όλα σε ενα νοικοκυρεμένα
 

giannis43

Μέλος
Εγγρ.
2 Δεκ 2005
Μηνύματα
268
Like
0
Πόντοι
1
Να κάνω και γω μια ερώτηση .Η σύζυγος όταν πεθάνει ο αντρας της,μπορεί να κάνει μη αποδοχή κληρονομιάς ,γιατι αυτός εχει χρέη αλλα να πάρει κανονικά την σύνταξη χειριας ?
 

stadeos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Αυγ 2010
Μηνύματα
1.349
Like
2.022
Πόντοι
216
Να κάνω και γω μια ερώτηση .Η σύζυγος όταν πεθάνει ο αντρας της,μπορεί να κάνει μη αποδοχή κληρονομιάς ,γιατι αυτός εχει χρέη αλλα να πάρει κανονικά την σύνταξη χειριας ?

Μπορείς να αποποιηθείς τα του τεθνεώτα κληρονομικά αλλά η σύζυγος θα λάβει κανονικά την σύνταξη χηρείας μετά την απαραίτητη "χαρτούρα" ...


<<< Συμπερασματικά, σε περίπτωση θανάτου κάποιου συγγενούς, οι επιλογές είναι οι εξής:
Αποδοχή κληρονομιάς: Μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία θανάτου, οι κληρονόμοι έχουν υποχρέωση να δηλώσουν στην αρμόδια ΔΟΥ την κληρονομίαια περιουσία καθώς και το ποσοστό που κληρονομεί έκαστος, ώστε να φορολογηθεί ανάλογα. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι, αν παρέλθει η προθεσμία των έξι μηνών έστω και για μια ημέρα, ο κάθε κληρονόμος οφείλει να πληρώσει πρόστιμο που κυμαίνεται από 40 – 60 ευρώ, ανάλογα με την αρμόδια ΔΟΥ. Τέλος, σε περίπτωση που έχει δημοσιευθεί διαθήκη, η ανωτέρω εξάμηνη προθεσμία ξεκινάει από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης και όχι από την ημερομηνία θανάτου. Η συμβολαιογραφική αποδοχή δεν υπόκειται σε κάποια προθεσμία μεν, είναι καλό δε οι κληρονόμοι να τη δρομολογούν άμεσα, για να μην αφήνουν εκκρεμότητες.
Αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής: Σε περίπτωση που υπάρχουν χρέη και οι κληρονόμοι θέλουν μεν να αποδεχθούν την κληρονομιά, αλλά όχι να ευθύνονται για τα χρέη αυτής και με την δική τους περιουσία, μπορούν να αποδεχθούν με το ευεργέτημα της απογραφής, με τη διαδικασία που αναλυτικά αναφέρθηκε παραπάνω.
Αποποίηση κληρονομιάς: Μέσα σε 4 μήνες από την ημερομηνία θανάτου, οι συγγενείς προσέρχονται στην γραμματεία/αρμόδια υπηρεσία του αρμόδιο Ειρηνοδικείου με την ταυτότητά τους και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου και δηλώνουν ρητά την πρόθεσή τους να αποποιηθούν. Τα ανήλικα αποποιούνται, δια μέσου των ασκούντων τη γονική μέριμνα, άμεσα με την κατάθεση αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο και μετά από άδεια αυτού. Η πρακτική της αποποίησης μετά την ενηλικίωση είναι λανθασμένη σε κάθε περίπτωση. >>>>
 
OP
OP
B

billGor

Μέγας
Εγγρ.
9 Μαΐ 2008
Μηνύματα
3.272
Κριτικές
27
Like
4.083
Πόντοι
4.895
Milfmaniac καταρχήν συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση το μήνυμά σου μπήκε την ώρα που έγραφα το προηγούμενο ποστ και δεν το είδα άμεσα. Λοιπόν χίλια ευχαριστώ που απάντησες τόσο αναλυτικά, πολύ σαφέστερα από όσους έχω ρωτήσει δια ζώσης.

- Έχω μια απορία σε αυτά που γράφεις : στο 2α) μου γράφεις "Ναι τους ανήκει θεωρητικά, πρακτικά όμως ελλείψει τίτλου (πράξη αποδοχής) δεν μπορούν να το δηλώσουν στην εφορία..." ενώ παρακάτω στο 5α) "..... επομένως πρακτικά δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Η αποδοχή δεν παίζει ρόλο για το αν θα εμφανίσεις το ακίνητο στο Ε9....." και στο 5β) "Ναι μπορείς...." ως απάντηση στην ερώτησή μου : "5β) αν το παραπάνω αφορά ποσοστό σε κληρονομιά μπορείς να το εμφανίσεις στο Ε9 χωρίς αιτιολογία (πχ. συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής) ;" Μπορούμε να το διευκρινίσουμε αυτό ; δηλώνω ή δεν δηλώνω στην εφορία κάτι που έχω κληρονομήσει (δηλαδή δεν αποποιήθηκα) μεν αλλά δεν έχω κάνει αποδοχή επίσημα ; λογιστής μου είχε πε ιπαλιότερα ότι καλά είνια να το δηλώσω ώστε να είμαι καλυμένος από ΕΝΦΙΑ κλπ.

- Επίσης έχεις δίκιο το ερώτημα μου στο 3) είναι ατελές, θα γράψω την περίπτωση πιο αναλυτικά :
τρία αδέλφια οι Α (άτεκνος), Β, Γ ο Α έχει ένα ακίνητο 100% δικό του. Κάπου αρχές των '80 ο Α πεθαίνει. Από τον Β γίνεται γνωστό στους λοιπούς συγγενείς ότι ο Α του έκανε το ακίνητο δωρεά ή μεταβίβαση εν ζωή(δεν έχω υπόψιν αν εμφανίστηκε ποτέ έγγραφο). Τέλη των ΄90 πεθαίνει και ο Β οπότε το ακίνητο (αν ισχύεει το προηγούμενο) περνάει στα παιδιά του τα οποία το θεωρούν ιδιοκτησία τους και γύρω στο ΄15 αποφασίζουν να το μεταβιβάσουν ή πουλήσουν.
Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής : αν δεν υπάρχει έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το ακίνητο πέρασε από τον Α εν ζωή στον Β τότε λογικά με τον θάνατο του Α χωρίς διαθήκη το ακίνητο έπρεπε να πάει από 50% στους Β και Γ. Σήμερα τόσα χρόνια μετά Ο Γ ή οι απόγονοί του μπορούν σε περίπτωση που δεν υπάρχει το παραπάνω έγγραφο να σταματήσουν/ακυρώσουν την πράξη που έκαναν το 15 οι κληρονόμοι του Β θεωρώντας ότι το ακίνητο τους ανήκε 100% ; όλο αυτό είναι αρμοδιότητα δκηγόρου ή συμβολαιογράφου ;

και κάτι τελευταίο : λές ότι "Το κτηματολόγιο σου δίνει πιστοποιητικό σε ποιόν ανήκει το ακίνητο σήμερα". Εγώ που ρώτησα στο κηματολόγιο της περιοχής (που είναι σε φάση προανάρτησης) μου είπαν ότι δεν μπορείς να ρωτήσεις κάτι τέτοιο ούτε με δικηγόρο ούτε όταν γίνει η οριστική ανάρτηση (ποιός έχει δηλώσει ένα συγκεκριμένο ακίνητο ) επειδή είναι προσωπικά δεδομένα.
 

Milfmaniac(2)

Νέο Μέλος
Εγγρ.
23 Αυγ 2020
Μηνύματα
2
Like
1
Πόντοι
0
Α) Θα πρέπει να διαχωρίσεις το νομικό από το φορολογικό κομμάτι. Από τη στιγμή που είσαι κληρονόμος ελλείψει εμπρόθεσμης αποποίησης, πάει και τελείωσε, νομικά είσαι κληρονόμος. Το τί και αν θα δηλώσεις κάτι στην εφορία ως κληρονομία, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Πχ το ανέφερα και στην προηγούμενη απάντησή σου. Αν κάποιος πέθανε το 2004, εσύ δεν αποποιήθηκες, άρα είσαι κληρονόμος. Αν δεν έχεις δηλώσει κάτι στην εφορία, λόγω παρόδου 15ετίας δεν μπορεί να σου επιβάλλει φόρο κληρονομίας. Εγώ αν μου όφειλε χρήματα ο μακαρίτης, μπορώ να σε ενάγω επειδή είσαι νομικά κληρονόμος. Αν πάω να εκτελέσω όμως την απόφαση, δεν θα βρω το ακίνητο πουθενά στο κτηματολόγιο (αφού δεν έχει γίνει πράξη αποδοχής)-μετά βέβαια προβλέπει άλλη διαδικασία ο νόμος, αλλά δεν είναι του παρόντος. Εσύ κρατάς ότι άλλο ο κληρονόμος κατά το κληρονομικό δίκαιο και άλλο η φορολογική υποχρέωση του κληρονόμου.

Β) Αν δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης του ακινήτου από τον Α στο Β, τότε το ακίνητο ανήκει στον Α. Επομένως κληρονομείται όπως σωστά αναφέρεις από τους Β και Γ. Αν αυτοί δεν έκαναν αποδοχή κληρονομίας, τότε μπορεί ο Γ να κάνει και για λογαριασμό του Β να κάνουν τα παιδιά του. Το ότι τα παιδιά του Β πήραν απόφαση να πουλήσουν το ακίνητο νομικά δεν σημαίνει κάτι. Που είναι ο τίτλος τους; Αφού δεν υπάρχει έγγραφο μεταβίβασης από τον Α στον Β. Δηλ και πρακτικά να το δεις, θα πάνε στο συμβολαιογράφο να του πούνε τί; Φτιάξε μου συμβόλαιο πώλησης ενός ακινήτου που δεν είναι δικό μου; Αναφέρεις ότι έγινε πράξη το 2015, δεν μπορώ να το πιστέψω για να πω την αλήθεια, είναι χοντρό για να διέφυγε από τον έλεγχο του συμβολαιογράφου. Αν όντως όμως έγιναν όλα έτσι όπως τα λες, τότε η πράξη αυτή φυσικά είναι ακυρωτέα με δικαστική απόφαση. Στη θέση σου θα ρωτούσα και ένα συμβολαιογράφο πάντως πριν.

Γ) Αυτά με τα προσωπικά δεδομένα είναι το καινούριο κοσκινάκι, που δεν έχω να το κρεμάσω. Πρακτικά σου λέω τα εξής: α) αν η περιοχή δεν έχει κτηματολόγιο, τότε δίνεις στο δικηγόρο σου τα στοιχεία του ανθρώπου που θέλεις να ερευνήσεις αν έχει ακίνητα (εννοείται στα όρια της περιοχής αρμοδιότητας του υποθηκοφυλακείου). Κάποιος στη μερίδα του μπορεί να έχει π.χ. 5 ακίνητα και σένα να σε ενδιαφέρει το 1 από αυτά. Ε, μέσω της έρευνας μπορείς να δεις πότε το αγόρασε ο άνθρωπος αυτός, από ποιον, ο προηγούμενος από πότε το αγόρασε από τον προπροηγούμενο μέχρι τον πρώτο κτήτορα β) αν η περιοχή έχει κτηματολόγιο τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Εκεί μπορείς να δεις και ανθρώπους και ακίνητα, εφόσον ξέρεις φυσικά συντεταγμένες (το τελευταίο βοηθάει σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τον κύριο, όπως συμβαίνει πολλές φορές π.χ. στα αγροτικά κτήματα). Εφόσον τελειώσεις την έρευνα που θες και βρεις το ακίνητο που ζητάς, μπορείς να ζητήσεις την έκδοση πιστοποιητικών (κυριότητας, βαρών κλπ). Κανείς δεν σε ρωτάει κάτι (εννοείται ότι καλό είναι η διαδικασία να γίνει μέσω δικηγόρου, που τεκμαίρεται ότι ενεργεί για νομικά ελεγμένους σκοπούς) ούτε θα σου αρνηθεί την έκδοση πιστοποιητικού. Αυτό λογικά ο υπάλληλος σου το είπε επειδή η διαδικασία είναι σε στάδιο προανάρτησης, οπότε δεν υπάρχει κάτι επίσημο και από την άποψη αυτή είναι σωστό. Θα πρέπει τότε να κάνεις την εναλλακτική διαδικασία μέσω υποθηκοφυλακείου, που είναι δημόσια προσβάσιμο από άποψη πληροφοριών.

 

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Μηνύματα
40.691
Like
22.158
Πόντοι
5.006
noob81 και voltaire45 τα όσα ισχύουν για αποδοχή/αποποίηση τα έχω διαβάσει αλλά πάντα περιγράφουν τι γίνεται σε περίπτωση που το σύνολο μιας κληρονομιάς περιγράφεται σε μία διαθήκη ή αν δεν υπάρχει καμία διαθήκη για το σύνολο πάντα της κληρονομιάς. Κανείς δεν λέει τι γίνεται στην περίπτωση που περιγράφω στο 1) : όταν υπάρχει διαθήκη αλλά ο ίδιος ο κληρονομούμενος ορίζει κληρονόμους μόνο για μέρος της περιουσίας του.
μπορεις να αποδεχτεις την κληρονομια της διαθηκης και να αποποιηθεις την εξ αδιαθετου κληρονομια και το αντιστροφο
 
OP
OP
B

billGor

Μέγας
Εγγρ.
9 Μαΐ 2008
Μηνύματα
3.272
Κριτικές
27
Like
4.083
Πόντοι
4.895
Milfmaniac σε ευχαριστώ και πάλι για την ανάλυση που κάνεις στις απορίες μου, ειδικά τώρα μου είναι πολύ πιο ξεκάθαρες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν αν και όταν χρειαστεί. Ιδιαίτερα στα όσα γράφεις στα Β) και Γ) που προβλέπω να χρειαστώ στο μέλλον και τώρα θα είμαι πιο σαφής όταν μιλήσω με δικηγόρο και συμβολαιογράφο. Για να είμαι ακριβής δεν ξέρω αν έγινε όντως πράξη το 2015, απλά έτσι ακούστηκε ότι τα παιδιά του Β αποφάσισαν να μεταβιβάσουν (ή ίσως δωρίσουν? ) το ακίνητο και έκτοτε κάποιοι (οι υποτιθέμενοι νέοι ιδιοκτήτες) έχουν κάνει σποραδικές εμφανίσεις στο ακίνητο. Θα μπορούσαν να το πάνε με χρησικτησία ελλείψη συμβ. εγγράφου ; Ή αυτή μπορεί να την προσβάλει όποιος αποδείξει ότι δεν υπήρξε έγγραφο μεταβίβασης πίσω στο ΄80 από τον Α στον Β ;

raopau ευχαριστώ πολύ και σένα αν και με βάζεις σε σκέψεις. Πρώτον επειδή ο Milfmaniac έτσι όπως τα έγραψε στο ποστ #7 λέει ότι δεν γίνεται (αν το κατάλαβα εγώ σωστά ).
Και δεύτερον αν όντως ισχύει όπως τα λες εσύ θα μπορούσε κάποιος πονηρά να το χρησιμοποιήσει για να κληρονομήσει (εφόσον βέβαια η κληρονομιά δεν βαρύνεται από χρέη) μέρος μιας περιουσίας και να αφήσει απ' έξω ότι δεν τον ενδιαφέρει ώστε να το αποποιηθεί χωριστά;
 

n_i_k_o_s

Μέλος
Εγγρ.
4 Μαΐ 2014
Μηνύματα
117
Like
1
Πόντοι
1
Παιδιά καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με γονική παροχή χρηματικού ποσού αν έχει κάποιος εικόνα/αν έκανε πρόσφατα/ ή είναι συμβολαιογράφος κλπ. Έψαξα σε πολλά site, άκρη δεν πολυβγαζω. Πρέπει να πάω σε συμβολαιογράφο? Κάτι διάβασα ότι για χρήματα γίνεται και χωρίς συμβολαιογράφο. Κι ότι απλά στέλνεις τα δικαιολογητικά στην εφορία. Το ποια είναι τα δικαιολογητικά είναι ένα καλό ερώτημα.

Απ' όσα έψαξα κατέληξα ότι χρειάζονται τα εξής:

  • Έγγραφο για τη γονική παροχή χρημάτων ( υπάρχει τέτοιο έγγραφο στο gov?)
  • Υπεύθυνες δηλώσεις "ταυτοπροσωπειας" των συμβαλλομένων( που γίνεται και στο ΚΕΠ εκτός από gov)
  • Αποδεικτικό ύπαρξης κοινού λογαριασμού
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Φορολογική/ασφαλιστική ενημερότητα
 

goustarwnaxunw

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Αυγ 2019
Μηνύματα
1.001
Like
3.193
Πόντοι
456
Να κανω και εγω μια ερωτηση στους συναγωνιστες...διαβασα πως σε ενα ζευγαρι, εαν πεθανει ο άντρας πχ, και δεν υπαρχουν παιδια στο γαμο, τοτε η κληρονομια παει 50-50 στην συζηγο, και στα ανηψια / αδελφια του πεθαμενου...ισχυει αυτο? Γιατι εγω νομιζα οτι ολα πανε στη συζηγο
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom