Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που το ρητό που διδάσκουν στην Τουρκική ακαδημία αξκών του στρατού (και επιλέγω την Τουρκία ως παράδειγμα διότι αποτελεί παράδειγμα χώρας που ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ακόμη κι αυτά που δεν της ανήκουν - βασικό στοιχείο για να σε σέβονται και να σε φοβούνται οι γείτονες):
"AΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χάσουν οι γραφιάδες, αυτά που κέρδισαν με αίμα οι στρατιώτες"
...κι επειδή ο Κοραής δεν μου έκανε και πολύ σε στρατιώτη (όχι πως δεν ήταν εξέχουσα μορφή), θεωρώ τον ρόλο του Κολοκοτρώνη έστω και κάτι σπουδαιότερο.
Φίλε μου νομίζω ότι κάνεις λάθος γιατί τοποθετείς τους στρατιωτικούς και τους γραφιάδες απέναντι σαν να είναι αντίθετοι οι μεν με τους δε και όχι συμπληρωματικοί όπως πραγματικά είναι. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο σου δίδαξαν την ιστορία και στον τρόπο με τον οποίο συνεχίζεις να βλέπεις την ιστορία. Δηλαδή, μάχες, κατακτήσεις, προδοσίες κλπ. Συγχώρεσέ με αν κάνω λάθος εκτίμηση, αλλά αυτή την εντύπωση μου δίνεις.
Ο Αδαμάντιος Κοραής , ο Αριστοτέλης και γενικά οι άνθρωποι των γραμμάτων δεν ήταν κίνδυνος για τα στρατιωτικά ή απελευθερωτικά σχέδια του Αλεξάνδρου ή του Κολοκοτρώνη. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Αριστοτέλης ήταν ο δάσκαλος του Αλεξάνδρου και «γραφιάδες» όπως ο Βελεστινλής υπήρξαν η έμπνευση του Αγώνα. Γιατί λοιπόν φοβάσαι τους «γραφιάδες» γενικότερα;
Πιστεύω ότι είσαι υπερήφανος για δύο φράσεις που λέγονται για τους Έλληνες. Η μία του Οράτιου ή του Βιργίλιου (δε θυμάμαι τώρα) «Οι Ρωμαίοι κατάκτησαν τους Έλληνες με τα όπλα, αλλά οι Έλληνες κατάκτησαν τους Ρωμαίους με τα γράμματα» και η άλλη η κουβέντα του συρμού που λέμε « Όταν εμείς κάναμε φιλοσοφία, οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια». Δε νομίζεις ότι είμαστε πιο περήφανοι και ταυτόχρονα ο κόσμος μας εκτιμά και μας αναγνωρίζει πιο πολύ για το έργο των «γραφιάδων» όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης παρά για το έργο του Αλεξάνδρου;
Αν είχαμε μόνο σπουδαίους στρατιωτικούς ηγέτες και όχι φιλοσόφους δεν θα γινόταν τίποτα, φίλε μου. Αν σου πω ότι ο Αλέξανδρος ήταν ένας μιλιταριστής κατακτητής, θα με αντικρούσεις λέγοντας ότι μετέφερε πολιτισμό και δεν ήταν στυγνός κατακτητής. Ποιος ήταν αυτό ο πολιτισμός όμως; Ποιος τον δημιούργησε; Μήπως οι «γραφιάδες» φιλόσοφοι; Και αν δεν υπήρχαν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, δεν θα ήταν απλά ένας κατακτητής στην ιστορία ο Αλέξανδρος, όπως ο Τζέγκις Χαν ας πούμε; Κάτι ανάλογο έχει γίνει με τους Τούρκους που συνεχίζουν να διδάσκουν τη στρατιωτική δύναμη και να υποβαθμίζουν τον πολιτισμό. Όσους Μωάμεθ Πορθητές, Μουράτ κλπ. και να έχουν πάντα θα αντιμετωπίζονται ως βάρβαροι που είναι καλό απλά να έχουμε συναλλαγές αλλά όχι και εκτίμηση προς αυτούς (βλέπε σαρκοζί και υπόλοιπους Ευρωπαίους). Αν είχαν όμως έναν Πλάτωνα...
Και για τελειώνω, σου λέω ότι μέχρι τον 18ο αιώνα ολόκληρο το επιστημονικό κατασκεύασμα του κόσμου, στηριζόταν στις δύο αυθεντίες, Πλάτωνα και Αριστοτέλη καθώς και στην Εκκλησία, η οποία όμως είχε στηρίξει τη θεωρία της σε πολλά στοιχεία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Το ίδιο συνέβαινε και στους Άραβες. Και μιλάμε για αιώνες ολόκληρους! Γι’ αυτό εγώ θεωρώ κολοσσιαίο το έργο και την επιρροή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη (και των υπολοίπων φιλοσόφων) στην ιστορική εξέλιξη. Πολύ μεγαλύτερη από το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οποιουδήποτε άλλου Έλληνα.