Αναφερόμενος στα posts των φίλων Charout και Costasashimos86 παραπάνω.
Ουσιαστικά και οι δύο δίκιο έχετε ο καθένας απο τη μεριά του.
Αυτό που εγώ ενοούσα στο προηγούμενο post μου είναι ότι για να βγεί ένας επενδυτής κερδισμένος σε μακροχρόνια βάση τη τελευταια εικοσαετία στην ελλάδα πρέπει απλά να είναι πρώτον υποψιασμένος και δεύτερον και κυριώτερον κωλόφαρδος.
Τι εννοώ ??? Οτι απλά θα πρέπει να έχει γλυτώσει
Απο το σκάσιμο της φούσκας του χρηματιστηρίου το 1999.
Απο τη προσπάθεια να γίνει επιχειρηματίας ανοίγοντας επιχειρήσεις τύπου ''τυροπιτάδικο΄΄, ''βιντεάδικο''κλπ.
Απο το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων απο το 2008 και μετά με τα 200.000 απούλητα νεοκατασκευασμένα σπίτια.
Απο το PSI πριν 5 περίπου χρόνια όπου οι συντηρητικότεροι των επενδυτών, αισθανόμενοι σίγουροι για την επένδυσή τους είδαν τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που κατειχαν να κουρεύονται 70%.
Απο το κούρεμα στη Κύπρο όπου είχαν μεταφέρει για ασφάλεια τα λεφτα τους. Υπ' όψιν ότι μόνο στη τράπεζα κύπρου απλά κουρεύτηκαν τα κεφάλαια ανω των 100.000 ευρώ, Στη λαική οι καταθέσεις έγιναν ''ανανήσεις''.
Τελος πρόσφατα απο την ουσιαστική ''δέσμευση - κλοπή'' των καταθέσεων τους μέσω των capital controls.
Δεν εχω στατιστικά στοιχεία, αλλά πιστεύω ότι το ποσοστό των ''επενδυτών'' που γλύτωσε συνολικά απο όλες τις παραπάνω κακοτοπιές είναι πραγματικά μονοψήφιο. Και όσοι ανήκουν σε αυτό είναι και πολύ ενημερωμένοι/υποψιασμένοι αλλα και πολύ κωλόφαρδοι.
Προσωπικά τη γλύτωσα απο τις περισότερες παραπανω λούμπες γιατί ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό βγάζοντας λεφτά ως expatriot σε πολυεθνικες και παίζοντας σε αμερικανικά κυρίως χρηματιστηριακά προιόντα. Και απο αυτά γενικά κερδισμένος τις περισσότερες φορές εβγαινα.
Εκανα όμως και εγώ τη μαλακία μου και ήρθα και έφτιαξα σπίτι και εξοχικό στην Ελλάδα όταν γύρισα τη τελευταία δεκαετία θέλοντας να ζήσω εργαζόμενος στη χώρα μου. Αποτέλεσμα τώρα βλέπω τα ακίνητά μου να απαξιώνονται και πληρώνω ενοίκιο ( ΕΝΦΙΑ ) για τα σπίτια μου. Αλλά τέλος πάντων κάποια λεφτά άφησα στο εξωτερικό και έχω τώρα ένα μαξιλάρι. Με έσωσε η αρχή ''Οχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι'', όπερ μεθερμηνευόμενον Διασπορά για μείωση κινδύνου !!
Εχει τύχει όμως να γνωρίσω Ελληνες μετανάστες του εξωτερικού που πραγματικά τους λυπήθηκε η ψυχή μου. Τι εννοώ ??? Ανθρώπους που δούλευαν σκληρά μέρα νύχτα κάνοντας το σκατό τους παξιμάδι προκειμένου να φτιάξουν περιουσία. Οι περισσότεροι απο αυτούς σε κάποια φάση αφήνοντας το εξωτερικό έφερναν τα λεφτά τους στην Ελλάδα ''για να ζήσουν τελικά'' απολαμβάνοντας τπυς καρπούς των κόπων τους. Και επεσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κάποια απο τις ''λούμπες'' που παραπάνω ανέφερα.Ακόμα και οι συντηρητικότεροι.
Θυμάμαι ακόμα ανθρώπους που με έλεγαν άμυαλο, ανεπρόκοπο, η απλά μαλάκα όταν κατέβαινα πριν 20 χρόνια στη κούβα, η στην καρταχένα στη Κολομβία, η στο Σαντα Ντομιμγκο και αλλού, και έκανα τα γούστα μου ξοδεύοντας πάντα αρκετά η σε κάποιες περιπτωσεις πολλά χρήματα.
Δεν είμαι απο τη φύση μου ειρωνας και δεν βλέπω ποτέ την αποτυχία κάποιων ανθρώπων ως δική μου δικαίωση γιατί κάτι τέτοιο αποτελεί απλά κακεντρέχεια. Αλλά τι να πεις για κάποιους που τελικά ούτε τη ζωή τους έζησαν όσο ήταν νέοι αλλά έμειναν και σχετικά φτωχοί ως μεσήλικες μέσω αυτού που τώρα ζούμε στην ελλάδα. Το φαινόμενο των νεόπτωχων δηλαδή.
Στο δια ταύτα λοιπόν !! Πρώτον, κυριώτερον. και αδιαπραγμάτευτον, έχω μια καλή ασφάλεια υγείας ώστε να μην αναγκασθώ ποτέ να αποκτήσω τη τραγική εμπειρία του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας αν εγώ η ο γυιός μου αρωστήσει.
Δεύτερον.Προσωπικά ξοδεύω το 70% απο όσα βγάζω. Το 30% προσπαθώ να το βάζω στη μπάντα και να το επενδύω απολύτως σταδιακά σε διεθνή χρηματιστήρια μέ όση γνώση για το αντικείμενο μπορώ να έχω !! Δεν εμπιστεύομαι όμως τα λεφτά μου σε διαχείριση άλλων ( ασφάλειες, αμοιβαία κλπ ). Το έλεγχο τον έχω πάντα εγώ με όση γνώση και εμπειρία έχω.
Πανω απο όλα, και γυρίζοντας στον φίλο charout παραπάνω. Εχω μάθει ότι το να μαζεύω στιγμές έχει μεγαλύτερη αξία απο το να μαζεύω αντικείμενα. Αν μπορώ όμως και στο βαθμό που μπορώ γυριζοντας στον φίλο costawashimos86 συλλέγω και αντικείμενα ( assets ) που μπορεί να αυξήσουν κάποτε την αξία τους !!!
Σίγουρα δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Απο αυτά όμως που βλέπω και καταλαβαίνω γύρω μου η όποια ποσοτική ισσοροπία ανάμεσα στα δύο είναι εξαίρεση. Συνήθως οι άνθρωποι πολώνονται και πωρώνονται στο ένα η στο άλλο άκρο !! Και αυτό διότι θέλει μεγάλη μαγκιά για να τιθασεύεις τα πάθη σου !!!
Μέτρον Αριστον !!!