Αν και εχεις δικιο γιατι κοιταζεις την τσεπη σου, δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα.
Ο Αμερικανος μπορει να κανει τζιρους εκατομμυριων καθε χρονο, μη σου πω καθε μηνα. Ο Ελληνας δεν παιζει ποτε να εχει τοσες πωλησεις, ειναι αδυνατον.
Συμφωνω πως αν το βρισκεις 1,25 δεν προκειται να δωσεις 10, αλλα δεν σημαινει οτι ο Ελληνας σε κλεβει. Γενικα μιλαω, γιατι στην συγκεκριμενη περιπτωση κατα 99% θα το εχει υπερκοστολογησει μεχρι τον θεο ο τυπος.
Μην ξεχνας επισης πως στην Ελλαδα με τους αμεσους και τους εμμεσους φορους παιζει στον τελικο λιανεμπορα να του φευγει μεχρι και το 70-80% σε φορους και αρχιδιες, και φυσικα καθε χρονο ειναι και χειροτερα, κατι που δεν μπορει να αντισταθμισει τοσο ευκολα οσο ο Αμερικανος πχ.
Παρολα αυτα, και εγω στο παρελθον οταν εδω τα ζωα πληρωνανε 25 ευρω το ενα βρακι CK εγω τα επαιρνα 3+1 με 9 ΔΟΛΛΑΡΙΑ. Η Ελληνικη αγορα στεκεται ακομα γιατι σαν καταναλωτες δεν εχουμε και δεν προκειται να αποκτησουμε ποτε συνειδηση γιατι αγοραζουμε με λαθος κριτηρια παντα.
Προσωπικα τα τελευταια δυο χρονια προσπαθω να στηριζω μαγαζια της περιοχης μου με λογικες τιμες, και ατομα που ξερω προσωπικα και αν εχουν κατι που μου αρεσει θα το παρω απο αυτους ακομα και αν ειναι ακριβοτερο.
Δεν ψάχνω να βρω κανένα δίκιο. Την άποψη μου λέω.
Στο θεμα των οικονομιών κλίμακος που θίγεις, δεν είναι ακριβώς έτσι. Δηλαδή: Αν κάποιος φτιάνει 100.000 σώβρακα το μήνα θα του στοιχίζουν (π.χ.) 0,25.
Αν φιάνει 1.000.000 θα του στοιχίζουν 0,20.
Και αν φτιάνει 10.000.000, θα του στοιχίζουν 0,19.
Θέλω να πω πως η πτώση του κόστους ανάλογα με την ποσότητα δεν συνεχίζεται επ' άπειρον. Κάπου σταματάει, όσα και να φτιάξεις.
Ειδικά στα σώβρακα, δε νομίζω πως οι διαφορές στις οικονομίες κλίμακας μεταξύ GR και ΗΠΑ είναι τόσο συγκλονιστικές που να δικαιολογούν μια διαφορά κόστους περισσότερη από +20%.
Εδώ μιλάμε για διαφορές λιανικών τιμών 500%. Τι συγκρίνεις τώρα?
Δεν είπα πως "ο Έλληνας με κλέβει".
Είπα πως όλοι ζούμε και κινούμαστε μέσα σε μια ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ οικονομία. (Το ότι το 50% του τζίρου του Έλληνα πάει σε κρατικά κέρατα δεν πιστεύω να το αμφισβητείς.) Μόνο ο ΦΠΑ είναι 23%. Το ίδιο ισχύει και για το νοίκι του, και το ρεύμα του, και το λάδωμα που πρέπει να ρίχνει κάθε χρόνο (μαύρο) στην πυροσβεστική για να του ανανεώνει το πιστοποιητικό πυρσφάλειας του εργοστασίου, και τα όλα του. Ε, αυτή την οικονομία δεν θέλω να τη συντηρώ. Ασχέτως προσωπικού μου κόστους. Ποιο δίκιο μου να βρω? Δεν χρειάζεται να βρω κανένα δίκιο. Απλώς δεν αγοράζω (όταν μπορώ). Κι αν αυτό το καταλάβει πολύς κόσμος και κάνει το ίδιο, τότε κάτι μπορεί να αλλάξει. Αν όχι, στ' αρχίδια μας. Ας μην αλλάξει ποτέ.
Ναι, δεν υπάρχει καταναλωτική συνείδηση. Και δεν πρόκειται να αποκτηθεί, όσο βλέπεις να γίνονται συζητήσεις για "μπουφάν των €800" σα να μιλάμε για καθημερινές ανάγκες τύπου πάμπερς για το μωρό.