Στις πατρίδες τους επιστρέφουν, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μετανάστες, εργαζόμενοι κυρίως στον κλάδο της οικοδομής και της εστίασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του «ΑΘΗΝΑ 9.84», που παρουσιάζεται στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα Σήμερα».
Μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους του σταθμού μας, μίλησαν οι:
* ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΟΣ, μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Συλλόγων Αλβανών μεταναστών Ελλάδας, στον Γιώργο Κύρου:
«Η οικονομική κρίση επηρεάζει και τη ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και τα μεροκάματά τους μειώνονται ακόμη περισσότερο και οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν. Είναι κάποιες κατηγορίες μεταναστών -μπορώ να μιλήσω για τους Αλβανούς, που είναι κι η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στην Ελλάδα-, οι οποίες έχουν επιστρέψει, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν πλέον, δεν είχαν τη δυνατότητα της εργασίας που έκαναν εδώ στην Ελλάδα, τα χρόνια που ζούσαν εδώ. Αυτές οι κατηγορίες είναι, κυρίως, μετανάστες που ασχολούνταν με τις κατασκευές και τις οικοδομές... Είναι μια άλλη κατηγορία, οι οποίοι είναι άνω των 60, που έχουν έρθει εδώ και χρόνια. Έχουν μεν τις οικογένειες τους εδώ, αλλά έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στην Αλβανία. Με την κρίση, η απόφασή τους επισπεύδεται και επιστρέφουν ήδη... Ενώ όσοι έχουν αγοράσει και σπίτια, έχουν δάνεια, πιστεύω ότι θα αντέξουν ακόμα και θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων, μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Γνωρίζω, ότι εκ μέρους του αλβανικού κράτους έχουν δημιουργηθεί κάποιες προϋποθέσεις, έχει αλλάξει μια νομοθεσία για τον επαναπατρισμό των Αλβανών στη χώρα τους».
* ΑΡΤΙΑΝ ΚΥΡΙΤΣΗΣ, Αλβανός επιχειρηματίας:
«Η Αλβανία, τα τελευταία χρόνια, σαφώς και είναι χώρα επί ανάπτυξη. Υπάρχει ενδιαφέρον προς όλες τις κατευθύνσεις και θέσεις εργασίας, και κυρίως στην οικοδομή και σε άλλα. Μην ξεχνάμε, ότι γίνονται μεγάλα έργα -δρόμοι, αεροδρόμια, στάδια-, τα οποία δεν υπήρχαν, και στον τομέα της συντήρησης και παροχής υπηρεσιών και άλλα. Εκεί ένας μετανάστης βρίσκει πράγματι χώρο, λόγω του ότι κουβαλάει μαζί του στην επιστροφή, όχι μόνο τις οικονομίες του, αλλά κυρίως την τεχνική και εμπειρία και κυρίως νοοτροπία. Αυτό είναι που πιάνει τόπο εκεί και κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός ντόπιου και ενός ξένου πλέον ή μετανάστη, ο οποίος δούλεψε πολλά χρόνια σε τελείως διαφορετικές συνθήκες... Ήδη υπάρχει ρεύμα μεταναστευτικό... Κυρίως αυτοί που επιστρέφουν, πηγαίνουν σε μεγάλα κέντρα, για να πάρουν όσο γίνεται περισσότερο κέρδος και εργασία».
* ΚΛΕΒΕΣ ΜΠΙΤΡΟ, διευθυντής υπουργείου Εργασίας της Αλβανίας:
«Ασφαλώς έχουμε διαπιστώσει κάποιο ρεύμα Αλβανών μεταναστών, που επιστρέφει στην πατρίδα τους. Και, κυρίως, από την Ελλάδα, κατά την περίοδο 2010 - 2011 έχουμε περίπου χίλιους μετανάστες που έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους και προσπαθούμε να τους εντάξουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Κυρίως, η επιστροφή έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, βεβαίως, επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες περνάνε κάποιες δυσκολίες τώρα και η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο και η επιστροφή μεταναστών Αλβανών από την Ελλάδα, είναι το κύριο ρεύμα που εμείς περιμένουμε...
Επιστρέφουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως με τις οικογένειες, δηλαδή προτιμούν τα Τίρανα... Το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης ξεκίνησε για την Αλβανία το 2010 και έχει ένα χρονικό διάστημα 2010 - 2015. Ήταν μια υποχρέωση προς τους συμπατριώτες μας, αλλά και προς την πορεία προς την ένταξη που εμείς θέλουμε να κάνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση...
Είναι απλό και προσβλέπει, καταρχάς, στο να ενημερώνονται -σε πρώτη φάση- οι μετανάστες που επιστρέφουν, από τα τελωνεία, για τα δικαιώματα που έχουν. Μετά παίρνουμε τις οικογένειές τους και βάζουμε τα παιδιά στα συγκεκριμένα σχολεία, ανάλογα και με τις τάξεις που έχουν κάνει στην Ελλάδα ή στις άλλες χώρες. Μετά, τα γραφεία του αντίστοιχου ΟΑΕΔ που εμείς έχουμε στην Αλβανία, ενημερώνονται και εγγράφουν τους ανθρώπους, για να μπορέσουν να βρουν εργασία. Σε συνεργασία με τις τράπεζες, δίνουμε διευκολύνσεις για τα δάνεια που θα χρειαστούν οι άνθρωποι για να ανοίξουν τις δουλειές, επιχειρήσεις κυρίως, αλλά και για να πάρουν σπίτια».
* ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας:
«Παρατηρείται, τον τελευταίο καιρό, οι πελάτες μας να έχουν επιφύλαξη για την αγορά ή όχι ενός ακινήτου, επειδή υπάρχει πρόβλημα στη μίσθωση παλαιών ακινήτων που έχουν κάνει σε οικονομικούς μετανάστες... Από αυτή την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών προς τις πατρίδες τους, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ακίνητα που ελευθερώνονται, που μένουν ξενοίκιαστα. Και αυτό έχει δημιουργήσει μια αβεβαιότητα στους πελάτες, που είχαν υπολογίσει στο μίσθωμα που έπαιρναν από ένα ακίνητο, μισθωμένο σε οικονομικό μετανάστη. Είναι ένα στοιχείο, που τον τελευταίο καιρό συζητείται έντονα και είναι μια βασική αιτία να αναβάλλει κάποιος την επένδυση, όταν έχει υπολογίσει σε ένα ποσό τριακόσια - τετρακόσια ευρώ από μια δόση στεγαστικού δανείου, το οποίο θα κάλυπτε μέσω ενός ενοικίου διαμερίσματος, που είχε νοικιάσει σε οικονομικούς μετανάστες και σήμερα, ή στο μέλλον, δεν θα το έχει...
Είναι γνωστό στην κτηματαγορά ότι οι οικονομικοί μετανάστες, τα τελευταία χρόνια, απορρόφησαν πάρα πολλά διαμερίσματα, τα οποία ήταν στις περιοχές που αυτοί είχαν προτιμήσει να μένουν. Αυτά τα διαμερίσματα, τα οποία πωλούντο από Έλληνες παλαιούς ιδιοκτήτες, μετατρέπονταν σε νέες επενδύσεις, σε καινούργια διαμερίσματα, σε άλλες περιοχές. Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, σιγά - σιγά μειώνεται σταθερά και ανησυχητικά, πλέον, αυτή η έμμεση ρευστότητα που είχε ο Έλληνας ιδιοκτήτης παλαιού ακινήτου».
* ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΝΤΗΣ, διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασπορά, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης πανεπιστημίου Αθηνών, στη Νόνη Καραγιάννη.
Με αφορμή την Ημερίδα που διοργανώνεται με θέμα "Δείκτες ένταξης των μεταναστών στην Ελλάδα", μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Η έρευνα ασχολείται με έξι βασικούς τομείς, που από τη διεθνή βιβλιογραφία θεωρούνται οι σημαντικότεροι για την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία της χώρας υποδοχής. Η αγορά εργασίας, η στέγαση, η υγεία - πρόνοια, είναι η κοινωνική και πολιτική συμμετοχή, είναι η εκπαίδευση και τέλος, η έκτη διάσταση είναι η κοινωνικοπολιτισμική και ψυχολογική προσαρμογή των μεταναστών. Άρα σε αυτούς τους έξι τομείς, με επιλεγμένα ερωτηματολόγια, καταρτίσαμε μετρήσιμους δείκτες, για το πόσο είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία».
Και πρόσθεσε: «Η ίδια η ζωή εντάσσει ένα μεταναστευτικό πληθυσμό, ανεξάρτητα αν έχουμε ή δεν έχουμε ενεργητική δημόσια πολιτική ένταξης. Και αυτό το παρατηρούμε στην Ελλάδα, τα τελευταία είκοσι χρόνια, που η ίδια η ζωή έχει βοηθήσει να ενταχθούν ομαλά και παραγωγικά στους περισσότερους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, οι μετανάστες μας».
* ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΒΥΘΗΣ, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών, στον Κώστα Νικολαΐδη:
«Λόγω της χαμηλής ζήτησης για εργατικά χέρια, αρκετοί μετανάστες εδώ και δύο χρόνια έχουν αρχίσει και φεύγουν από τη χώρα μας. Ιδιαίτερα στα νησιά, που βλέπουμε μια αποχώρηση τουλάχιστον 30% με 40% του εργατικού δυναμικού από μετανάστες. Αυτό, βέβαια, δημιουργεί κάποια θέματα και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στο θέμα της κτηματαγοράς... Η αβεβαιότητα του μέλλοντος, αλλά και η αρνητική ψυχολογία έχει κάνει πολλούς που μπορεί και να έχουν χρήματα, να μη θέλουν να επενδύσουν. Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν κάποιες αγοραπωλησίες σε τιμές ευκαιρίας και σε πολύ λογικές τιμές. Και βέβαια, αυτοί θα είναι πάλι κερδισμένοι, διότι και η Ελλάδα δεν πεθαίνει και η κτηματαγορά θα βρει κάποια στιγμή το δρόμο της. Περιμένουμε τις οικονομικές εξελίξεις. Πιστεύω, ότι μέσα στο χρόνο θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και νομίζω, ότι θα υπάρχει μία σταθερότητα και πολύ αργότερα, μια μικρή αύξηση των αγοραπωλησιών».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ