Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές
έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αποκλειομένων των αλλοδαπών και τα αντίθετα που προβλέπει ο νόμος 3838/2010 περί ιθαγενοποίησης είναι αντισυνταγματικά,
έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ανθελληνικό αμόκ από τα κόμματα της Αριστεράς για την απόφαση του ΣτΕ.
Η απόφαση του ΣτΕ για τη συμμετοχή των αλλοδαπών στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές προκαλεί αντιδράσεις από όλα τα κόμματα με τη ΝΔ να αφήνει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της κάλπης του «Καλλικράτη» όπου η διαφορά ψήφων ήταν μικρή.
«Εφόσον κριθεί και από την Ολομέλεια δημιουργείται θέμα για τις εκλογές σε κάποιες περιφέρειες. Συγκεκριμένα όπου η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι μικρότερη από τον αριθμό των εγγεγραμμένων αλλοδαπών που πήραν μέρος στις εκλογές» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.
Ερωτηθείς αν θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις η ΝΔ, είπε ότι «θα δούμε τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια και μετά θα τα πούμε».
Ιδιαίτερα σκηρή γλώσσα χρησιμοποιεί το ΚΚΕ, μιλώντας για απόφαση «διαποστισμένη με εθνικιστικό-αντιδραστικό δηλητήριο».
«Η απόφαση έρχεται να δώσει νομικό προκάλυμμα στην αντιδραστική προπαγάνδα κομμάτων και άλλων φορέων του συστήματος που επιδιώκουν οι μετανάστες, παρόλο που βρίσκονται για χρόνια στη χώρα μας, να μην έχουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα, προκειμένου να είναι εύκολα θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από διάφορα κυκλώματα και αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς.
» Η συγκεκριμένη απόφαση κινείται στην κατεύθυνση της 'μηδενικής ανοχής' που διακηρύττει η κυβέρνηση και των αντιμεταναστευτικών πογκρόμ, εφαρμόζοντας τις βάρβαρες αποφάσεις και συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή του Δουβλίνου ΙΙ.»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ χαιρέτησε την απόφαση του ΣτΕ, εκφράζοντας την ελπίδα να μην ασκηθούν πιέσεις ώστε στην Ολομέλεια να αλλάξει η απόφαση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη νομική ερμηνεία που μας γυρνά πάρα πολύ πίσω.
«Μια τέτοια νομική ερμηνεία θα στερούσε από πολιτικά δικαιώματα δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν για δεκαετίες εδώ, ανάμεσα τους Έλληνες ομογενείς και πολίτες άλλων χωρών που τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί εδώ και τιμούν την γλώσσα που μιλούν, την ελληνική.»
Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα η Ολομέλεια του ΣτΕ να απορρίψει αυτή την απόφαση.
Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι η απόφαση είναι αναντίστοιχη με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, καθώς αναδεικνύει παρωχημένες, ρατσιστικές, εθνοκεντρικές αντιλήψεις περί διασφάλισης της εθνικής ομοιογένειας.