Νέα

Κλασική μουσική

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Rascal26
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 569
  • Εμφανίσεις 34K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
OP
OP
R

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Όσο για τους άλλους, εννοούσα πιανίστα (Λαζαρίδη) και όχι συνθέτες. Ντροπή μου αλλά μου είναι δύσκολο να ακούσω έλληνες. Με κουράζουν Να πώ όλη την αλήθεια από Bartok και πέρα πάλι δυσκολεύομαι παρ΄ότι αναγνωρίζω και σέβομαι την συμβολή τους στην μουσική εξέλιξη. Αλλά μια που δεν είμαι μουσικός αλλά ένας φτωχός πλην τίμιος μεσοαστός ακροατής προτιμώ την ακουστική ευκολία

Κι εγώ δεν έχω επιχειρήσει να ακούσω έλληνες ερμηνευτές, πέρα από Μητρόπουλο, Κάλλας και Μπάλτσα. Στα υπ' οψη είναι μόνον ο Σγουρός (για τον οποίο ο Rostropovitch είπε "The boy is a miracle of nature, a musical phenomenon sent by God").
Τώρα από συνθέτες, wind11, κι εγώ το πολύ Shostakovich, R. Strauss και Vaughan-Williams, παραπέρα δεν φτάνουν οι αντοχές μου. Εννοείται πως ούτε τον Schoenberg, που ανέφερα πιο πάνω, αντέχω, κόντεψα να κόψω τις φλέβες μου όταν άκουγα το κοντσέρτο του για πιάνο.
Α και μην ξεχνάς, από τον Beethoven και πέρα όλοι σχεδόν οι συνθέτες για τους μεσοαστούς που λές γράφουν.

wind11

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιουλ 2006
Κριτικές
1
Like
1
Πόντοι
6
Εξαίρετος και ο Σγούρος Rascal. Ξεχωριστή περίπτωση παρ΄ότι ακόμα δεν έχω καταλήξει για τον αν παίζει για να σώσει τη δική του την ψυχή ή για να ευχαριστήσει τη μαμά του η τη γιαγιά του. Ακούγομαι πολύ σκληρός και ισοπεδωτικός αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πώ. Απλά σκέψου πότε το είπε αυτό ο Rostropovich και ποιά ήταν η περαιτέρω εξέλιξη του Σγούρου. Τι τον κράτησε σφιγμένο; Oσες φορές τον είδα εγώ τουλάχιστον αυτό ένειωσα. Αντίθετα, άκουσε για παράδειγμα την Τόλιου σε Satie και θα δείς πως βάζει κάτω πολλά λαμπρά ονόματα.Ισως της ταιριάζει σε ιδιοσυγκρασία;  Ποιός ξέρει; Σίγουρα πάντως της βγάζει τα σώψυχα της.

ΥΓ: Σε βρίσκω λίγο "ανελαστικό" για τον Beethoven σε σχέση με άλλους όπως ο Mahler ή ακόμα και αυτός ο μεγαλειώδης αλητήριος ο Wagner, αλλά θα συμφωνήσω στο ότι δεν διετέλεσε αυλοκόλακας.

OP
OP
R

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
ΥΓ: Σε βρίσκω λίγο υπερβολικό για τον Beethoven σε σχέση με άλλους όπως ο Mahler ή ακόμα και αυτός ο μεγαλειώδης αλητήριος ο Wagner, αλλά θα συμφωνήσω στο ότι δεν διετέλεσε αυλοκόλακας.

Ε; Sorry, δεν κατάλαβα. Εγώ εννοούσα πως από τον Beethoven και έπειτα (χρονολογικά) το συγκεκριμένο είδος μουσικής (κλασική, είτε είναι συμφωνική ή ό,τι άλλο) απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, φυσικά στους αστούς, που από εκείνη την περίοδο αρχίζουν να ανδρώνονται και να συνιστούν ξεχωριστή και ισχυρή μάλιστα με δική της συνείδηση κοινωνική τάξη, και σε εκείνους που δεν έχουν τις τεχνικές μουσικές γνώσεις. Αρκεί να μπορείς να νιώσεις την μουσική. (Μη γελιόμαστε, κι ο Φοίβος με τον Καρβέλα έχουν μουσική μόρφωση, αλλά τί με αυτό;)

wind11

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιουλ 2006
Κριτικές
1
Like
1
Πόντοι
6
Sorry. Εγώ δεν είχα καταλάβει τι εννοούσες

Επισκέπτης
Μη γελιόμαστε, κι ο Φοίβος με τον Καρβέλα έχουν μουσική μόρφωση
-----
μπρρρρ  ...σε θρεντ που μιλάτε για σκαλκώτα και χρήστου  ??!!
Ακούστε αν βρείτε τα Σχέδια για έν καλοκαίρι " σε μελοποίηση Αργύρη Κουνάδη

OP
OP
R

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
Μη γελιόμαστε, κι ο Φοίβος με τον Καρβέλα έχουν μουσική μόρφωση
-----
μπρρρρ  ...

Ναι, αφού μπορούν και γράφουν κάποιες νότες, μόρφωση μουσική έχουν. Το ότι είναι μουσικά απαίδευτοι είναι άλλη ιστορία.

dionisio

Μέλος
Εγγρ.
18 Νοε 2006
Like
0
Πόντοι
0
Αρκετοί οι αγαπημένοι δημιουργοί, ακόμη περισσότερα τα έργα τους.

Θα ξεχωρίσω δύο έργα του Richard Wagner που με συγκλόνισαν από παιδί:
Το μουσικό δράμα Parsifal και το τιτάνειο έργο Der Ring des Nibelungen (ειδικά το Die Walkure)

kaytos

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιαν 2007
Like
14
Πόντοι
66

kaytos

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιαν 2007
Like
14
Πόντοι
66
Αρκετοί οι αγαπημένοι δημιουργοί, ακόμη περισσότερα τα έργα τους.

Θα ξεχωρίσω δύο έργα του Richard Wagner που με συγκλόνισαν από παιδί:
Το μουσικό δράμα Parsifal και το τιτάνειο έργο Der Ring des Nibelungen (ειδικά το Die Walkure)

Τί να πει κανείς για το περίφημο "Δαχτυλίδι";Ένα έργο που πήρε 26 χρόνια να ολοκληρωθεί (ο Βάγκνερ έγραφε και άλλα έργα στο ενδιάμεσο), ενώ γράφτηκε από το ... τέλος προς την αρχή, μια και ο Βάγκνερ ξεκίνησε να γράφει το "Θάνατο του Ζήγκφριντ", που μετονόμασε στην πορεία σε "Λυκόφως των Θεών", το τελευταίο μέρος της τετραλογίας, που αποτελείται από το "Χρυσό του Ρήνου", τη "Βαλκυρία" (κορυφαίο), το "Ζήγκφριντ" και το προαναφερθέν "Λυκόφως των Θεών"...14 CD, για το μεγαλειώδες έργο που παιζόταν στο άλσος του Μπαϋρόιτ, και ολοκληρωνόταν σε ... 3 ημέρες!!!

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
wind απο δικους μας εχω σε μεγαλη εκτιμηση τον Σκαλκωτα (τον θεωρω τοπ του ειδους) και μετεπειτα τον Καλομοιρη και τον Σαμαρα....απο τους συγχρονους μου αρεσει ο Χρηστου παρα πολυ ο Ξενακης πολυ λιγοτερο (και πολυ υπερτιμημενος κατα την αποψη μου)

++

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
Ο Σγουρος με το συμπαθειο μιας και ειναι και συναδελφος ειναι υπερτιμημενος....ναι υπηρξε παιδι θαυμα για εναν και μοναδικο λογο.....ειχε τεχνικη και για την ηλικια του αυτο ηταν κατι το αξιοθαυμαστο....οσο μεγαλωνε ομως (οπως καποιος ανεφερε) τιποτα δεν αλλαζε....το παιδι (με τον τροπο που εχει μεγαλωσει) ειναι ρομποτακι.....δεν εχει αισθημα οταν παιζει και παθος.....δεν μπορει να αποδωσει το υφος οπως θα πρεπε ή τουλαχιστον οπως το αντιλαμβανονμαι εγω.......οποτε ναι το να παιζει ενα 8χρονο ή 10χρονο παιδι παπαδες ειναι οντως απιθανο....οταν αυτο το παιδι κοντευει να σαρανταρησει και συνεχιζει να παιζει σαν βελτιωμενη εκδοση 8χρονου τοτε υπαρχει θεμα.......το πιο δυσκολο στο πιανο δεν ειναι η τεχνικη οπως πολλοι ισως νομιζουν αλλα το υφος που αποδιδεις την καθε εποχη.....

σορρυ δεν καταλαβα οτι μιλαγες για εκτελεστη δεν τον γνωριζω τον Λαζαριδη (ντροπη και αισχος μου)
και μιας και πιασαμε τους ελληνες συνθετες και γενικοτερα τη συγχρονη μουσικη οφειλω να πω οτι δεν την ακουω ιδιαιτερως ευχαριστα.....προσπαθω παααααρα πολυ να την καταλαβω αλλα δεν γινεται.....cage και λοιποι μου ειναι ελαφρως δυσπεπτοι....ειχα παει σε συναυλια του Boulez και μετα χρειαζομουν ενα μηνα εντατικο bach για να ερθω στα ισα μου..... :P μεχρι prokofiev μπορω να αντεξω.....αν και ο χρηστου περιεργως μου αρεσει και ο ligeti οπως και μερικοι ακομα αλλα ειναι δυστυχως εξαιρεσεις στο συνολο.....νομιζω οτι στον 20ο αιωνα η μουσικη εχασε λιγο το νοημα της.....και ναι ο ξενακης συνεθετε με εκπληκτικο τροπο σκεψης χρησιμοποιωντας μαθηματικα και φυσικη και ναι η μουσικη ειναι ουσιαστικα μαθηματικα και φυσικη αλλα το αποτελεσμα αυτων των εξισωσεων δεν μπορω να το θεωρησω καθαρη μουσικη αλλα σιγουρα θαυμαζω τον τροπο σκεψης....

υ.γ. ακουσα την Argerich πριν κανενα μηνα (μιας και λεμε για εκτελεστες) και η γυναικα ειναι καταπληκτικη.......καταφερε και εκανε το πιο βαρετο κοντσερτο που υπαρχει (Beethoven no. 1) να ακουγεται ενδιαφερον!!!!! εδω μιλαμε για συναισθημα, τεχνικη, υφος τα παντα.....επαιζε piano και ακουγοταν καθε μια νοτιτσα.....επαιζε αρπεζ και ακουγοταν ενιαιο να κυλαει σαν νερο και οχι κομμενο....της βγαζω το καπελο.....

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.102
Πόντοι
17.085
Πολύ καλό κλασικό κομμάτι είναι και η εισαγωγή του "Τα μαύρα μάτια σου" του Αγγελόπουλου. Σε ρε ελάσσονα νομίζω. 

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
Σε τρια μερη....allegro, adagio, presto...ε βαλε και τους στιχους απανω και το χεις....

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.102
Πόντοι
17.085
Ναι, και είναι κρίμα που δεν είναι γνωστός ο συνθέτης, Ανωνύμου του Αθιγγάνου είναι. Στο δεύτερο μέρος έχει και σόλο αρκούδα.

OP
OP
R

Rascal26

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2006
Κριτικές
4
Like
2
Πόντοι
1
ακουσα την Argerich πριν κανενα μηνα (μιας και λεμε για εκτελεστες) και η γυναικα ειναι καταπληκτικη.......καταφερε και εκανε το πιο βαρετο κοντσερτο που υπαρχει (Beethoven no. 1) να ακουγεται ενδιαφερον!!!!! εδω μιλαμε για συναισθημα, τεχνικη, υφος τα παντα.....επαιζε piano και ακουγοταν καθε μια νοτιτσα.....επαιζε αρπεζ και ακουγοταν ενιαιο να κυλαει σαν νερο και οχι κομμενο....της βγαζω το καπελο.....

Εμένα, πάλι ο Michelangeli μου αρέσει στο 1ο... Της Argerich το 3ο του Rachmaninov είναι που βγάζει φωτιές, το έχεις ακούσει, mounitsa;

Dazed

Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
0
Καλα δεν ειχα παρει χαμπαρι οτι υπαρχει και αυτο το πολυ ενδιαφερον topic στο site....

Για να μιλήσουμε λίγο και για τους δικούς μας τι γνώμη έχετε για τον Λαζαρίδη?

Το Λαζαριδη δεν τον ηξερα και με παροτρυνση αλλων πηγα στη συναυλια του στο Μεγαρο πριν κανενα μηνα. Γενικα μου αφησε θετικη εντυπωση, επαιξε και παλουκι προγραμμα ( Mussorsgky: " Εικονες απο μια εκθεση", Liszt: Σονατα σε Σι ελασσονα, και μια σονατα του Janacek). Γενικα μου φανηκε πολυ καλος τεχνικα, αν και θεωρω οτι εκανε κακη χρηση του πενταλ. Τελος παντων, θεωρειται μαλλον απο τους πολυ καλους ελληνες και νομιζω οχι αδικα, ειδικα με τετοια "βαρια" και απαιτητικα προγραμματα που λιγοι επιλεγουν να παιξουν.

Και κατι ασχετο, αυτο με το Σγουρο που λετε για το Rostropovich, το ειχε πει νομιζω ο Rubinstein κια οχι ο Rostropovich (για το gift from god...)

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom