Δωσε καμια πρακτικη πληροφορία. Πως μετακινείσαι ; Πως συνεννοείσαι ; Δε με ενδιαφέρει καθόλου η Αστάνα , μόνο στο Αλμάτι θέλω να παω (και στα περιξ λιμνες κλπ) και μετά να βρω τροπο να παω οδικώς Ουζμπεκισταν.
Για μετακινήσεις είπα:
Yandex taxi. 1-5 ευρώ η κάθε κούρσα. Σκέψου πολλοί παίρνουν ταξί για να πάνε να δούμε και κάποια αξιοθέατα γύρω από Αλμάτι επειδή είναι πάμφθηνο.
Μην πάρεις κούρσα χωρίς Yandex γιατί θα σε πετσοκόψουν επειδή είσαι τουρίστας. Με το Yandex προ-πληρώνεις με την κάρτα σου και είσαι μια χαρά.
Από το αεροδρόμιο μέχρι την πόλη 15€-20€ βγαίνει, τίποτα δηλαδή.
Επίσης έχε πάνω σου μετρητά πάντα γιατί σε πολλά μέρη δεν δέχονται κάρτα, ειδικά στα χωριά πιο έξω που θα πας στις λίμνες.
Εμείς για να πάμε Kolsay Lake, Kaindy Lake και Charyn Canyon νοικιάσαμε έναν ιδιωτικό οδηγό που τον βρήκαμε μέσω FB Group. Τρομερός τύπος και απίστευτος μουνάκιας. Όλο για γκόμενες λέγαμε. Αν ενδιαφέρεσαι θα σου πω πως τον λένε. Εμείς για ένα tour 1000 χιλιομέτρων και ένα βράδυ διαμονή σε ένα χωριό είχαμε δώσει 650$ (4 άτομα). Οπότε 162$ το άτομο.
Μιλούσε και άπταιστα Αγγλικά γιατί είχε δουλέψει UN για πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό να βρεις κάποιον οδηγό που μιλάει καλά Αγγλικά αλλιώς κλάφτα χαράλαμπε.
Διαμονή κλείσε μέσω Booking ή Airbnb. Έχει πολλά φθηνά διαμερίσματα στο κέντρο.
Τα κλάμπ/bar επίσης είναι ανοιχτά σχεδόν κάθε μέρα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσο nightlife έχουν οι Καζακστανοί. Πάντα θα βρεις κάτι ανοιχτό.
Επίσης στο αεροδρόμιο να ξέρεις ίσως το περάσουν από κόσκινο το διαβατήριο γιατί παλιά κυκλοφορούσαν πολλά πλαστά Ελληνικά διαβατήρια. Μην αγχωθείς, απλά θα στο κοιτάει κανά 10λεπτο.
Τέλος, πήγαινε από άνοιξη και μετά έως Οκτώβρη. Εκεί φτάνει -40 δεν είναι να πας τον χειμώνα.
Αγγλικά δεν μιλάνε πολύ, και με κάποιες γκόμενες ίσως σε κουράσει αυτό. Έχε πάντα ανοιχτό και κάνα Google Translate.
Αυτά. Αν έχεις κάποια άλλη απορία εδώ είμαι να στην λύσω.