Νέα

Ιστορία:Μια αναδρομή στους αιώνες

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα DARKSIDEOFTHEMOON
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6K
  • Εμφανίσεις 244K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Πιστεύετε ότι η επομπή του ΣΚΑΙ για το '21,ανταποκρίνεται στην αλήθεια;

  • Ναι

    Ψήφοι: 31 32,0%
  • Όχι

    Ψήφοι: 43 44,3%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 23 23,7%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    97
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Μια μεγάλη άγνωστη στους πολλούς,μάχη,που η σημασία της θα μπορούσε να είναι κ εφάμιλλη της Σαλαμίνας κ των Πλαταιών έγινε στα Κοκκάλια της Αιτωλίας,ανάμεσα στους Αιτωλούς κ στους Γλάτες του Βρέννου.Το ότι δεν έγινε τελικά τόσο γνωστή οφείλεται εν πολλοίς στην λίγο μετά πτώση της Ελλάδας στους Ρωμαίους.Ας ούμε λίγα λόγια για αυτήν.

Κατά την κάθοδο των Γαλατών ή Κελτών με αρχηγό το Βρέννο, πρωτοστάτησαν οι Αιτωλοί. Οι Γαλάτες ήταν φοβερά πολεμικός λαός από την κεντροδυτική Ευρώπη. Ήταν ψηλοί, υπερήφανοι με τρομερή ματιά κατά το Μακελίνο, ξανθοί και πάλλευκοι κατά τον Πλούταρχο. Οι μόνοι άφθαρτοι, ικανοί να τους αντιμετωπίσουν, ήταν οι Αιτωλοί που μόλις είχαν εξέλθει από τη βαρβαρότητα, όπως παρατηρεί ο Βιλλαμόβιτς. Έστειλαν λοιπόν στις Θερμοπύλες, σ' αυτή την ιστορική πύλη εισόδου προς τη νότια Ελλάδα, για να προτάξουν εκεί άμυνα κάτι παραπάνω από 7000 "οπλιτεύοντες" και ιππείς και 790 ψιλούς (ελαφρά οπλισμένους) με τρεις στρατηγούς: τον Πολύαρχο, τον Πολύφρονα και το Λαοκράτη. Στο πλευρό τους έσπευσαν οι Βοιωτοί, οι Φωκείς, Οι Οπούντιοι Λοκροί και λίγοι Μεγαρείς. Οι Πελοποννήσιοι, εκτός από τους Πατρείς, αδιαφόρησαν ή αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην αντιμετώπιση των Γαλατών του Βρέννου, ίσως γιατί ήθελαν, κατά το Γερμανό ιστορικό Μπέλοχ, να φθαρούν οι Αιτωλοί και να πέσει το γόητρό τους. Αρχηγός όλων των Ελληνικών δυνάμεων ορίσθηκε ο Αθηναίος Κάλλιπος, παρά το γεγονός ότι το κύρος των Αθηναίων αυτή την εποχή ήταν πεσμένο.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, Ο Γαλάτης στρατηγός Βρέννος φοβόταν κι υπολόγιζε ιδιαίτερα τους φιλοπόλεμους και γενναίους Αιτωλούς. Για να τους εξουδετερώσει και να τους αποσπάσει από την άμυνα των Θερμοπυλών επιχείρησε αντιπερισπασμό. Έστειλε 40.000 στρατό και 800 ιππείς με αρχηγούς τον Ορεστόριο και τον Κόμβουτη, που αφού πέρασαν το Σπερχειό, ανέβηκαν στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Παυσανία και εισέβαλαν στην Αιτωλία. Αφού λεηλάτησαν τα ιερά και τα σπίτια έκαψαν το Κάλλιο, την ακμάζουσα πόλη των Αιτωλών κι έσφαξαν τους κατοίκους του (279 π.Χ.). Με τρόπο που προκαλεί φρίκη διηγείται ο Παυσανίας τα παθήματα των Καλλιέων. Οι Αιτωλοί δεν πρόλαβαν να τους προστατεύσουν.
Επιστρέφοντας οι Γαλάτες για το στρατόπεδο των Θερμοπυλών θέλησαν ν' ακολουθήσουν το ίδιο δρομολόγιο. Στη γραμμή όμως που ενώνει την Οξιά με τον Τυμφρηστό, στη ράχη πάνω περίπου από το σημερινό χωριό Άγιος Νικόλαος (Λάσπη), κοντά στις πηγές του Κρικελλιώτικου Ποταμού (υψόμ. 1720 μ.) τους έστησαν καρτέρι οι κάτοικοι των χωριών της Ευρυτανίας, της Αιτωλίας και της Δολοπίας, άνδρες και γυναίκες, οπλισμένοι με πρόχειρα όπλα, γεωργικά εργαλεία και ρόπαλα και τους προξένησαν τρομερό θανατικό. Από την επιδρομή στην Αιτωλία δε γύρισαν στη βάση τους μπροστά στις Θερμοπύλες ούτε οι μισοί ("ελάσσονες των ημίσεων") Γαλάτες. Ο τόπος της σύγκρουσης γέμισε από πτώματα των βαρβάρων επιδρομέων και τα κόκαλά τους άσπριζαν για πολλά χρόνια στην επιφάνεια της γης. Η θέση ονομάσθηκε "Κοκκάλια" και τ' όνομα αυτό διατηρείται ως σήμερα. Οι γεωργοί έβρισκαν ως πριν από λίγα χρόνια στα χωράφια τους, σύμφωνα με την παράδοση, ανθρώπινα κόκαλα και σκουριασμένα κομμάτια από μεταλλικά όπλα.
Στη συνέχεια οι Αιτωλοί ρίχτηκαν σ' ένα τμήμα των Κελτών, που αφού παραβίασε τις Θερμοπύλες, είχε λεηλατήσει το ιερό των Δελφών. Οι βάρβαροι όμως έπαθαν κι εδώ αφάνταστη πανωλεθρία καθώς, με τους υπερασπιστές του Δελφικού χώρου συμμάχησαν, κατά τους ιστορικούς, οι σκληρές και καταστρεπτικές καιρικές συνθήκες, μια θεομηνία που συγκλόνισε το τοπίο. Ακόμα κι οι βράχοι που αποσπώνταν από τον Παρνασσό έσπειραν το θάνατο στους επιδρομείς. Κατά τους ιστορικούς, κανένας Γαλάτης δε γύρισε τελικά στο σπίτι του ("Ουδείς υπελείφθη απελθείν οίκοι").
Οι πληροφορίες μας για το Κάλλιο είναι ελάχιστες και στηρίζονται σε φιλολογικά κείμενα, κυρίως του Παυσανία που αναφέρει ότι οι Γαλάτες που έφυγαν από τις Θερμοπύλες επιχειρώντας αντιπερισπασμό κατά των Αιτωλών "...πέρασαν πάλι τις γέφυρες του Σπερχειού προς τα πίσω, βάδισαν μέσα από τη Θεσσαλία και εισέβαλαν στην Αιτωλία". Το δρομολόγιο αυτό των Γαλατών θεωρείται ότι διαγράφεται στα νότια του Δομοκού, σημειώνει στροφή δυτικά, φθάνει στην κορυφογραμμή, (σημερινές θέσεις: Ζαχαράκη - Σιρμιτζέλη), κι από εκεί, περνώντας ασφαλώς από το δρόμο σημερινών χωριών: Νεοχωρίου - Μαυρίλου - Μερκάδας - Κάψης έφθασε στη ράχη πάνω από το χωριό Λάσπη και πιο πέρα για να κατηφορίσει προς το εσωτερικό της Αιτωλίας, όπου βρισκόταν το Κάλλιο. Για την ταυτότητα της τοποθεσίας του αρχαίου Καλλίου οι ιστορικοί διαφωνούν. Ο Ι. Βορτσέλας το τοποθετεί στη θέση του νεότερου χωριού με το όνομα Βελούχοβο της Υαίας, σήμερα σκεπασμένου με τα νερά του φράγματος του Μόρνου. Ο αρχαιολόγος Γ. Σωτηριάδης υποστηρίζει την ίδια άποψη όπως οι ξένοι Γουντχάουζ και Ντίτενβέργκερ. Σ΄ αυτά στηρίχθηκε και η επιτροπή τοπωνυμιών που έδωσε στο χωριό το όνομα Κάλλιον. Κατά το Δ. Αινιάνα το Κάλλιο βρισκόταν επάνω στην Οίτη. Στη γεωγραφία του Νουχάκι διαβάζουμε: "Τα παρά το Καρπενήσιον ερείπια κατά την εκ της Επικτήτου Αιτωλίας εις Δωρίδα είσοδον  θεωρούνται ως το Κάλλιον, πόλεως καταστραφείσης υπό των γαλατών". Ο ερευνητής Πάνος Βασιλείου συμφωνεί με τους παραπάνω, παραδέχεται όμως ότι κάποια σπουδαία πόλη των Αιτωλών (ή Ευρυτάνων) πρέπει να υπήρχε στη θέση που επισημαίνουν κάποια ερείπια και ευρήματα, στο χωριό Κλαυσί.
Όλες όμως αυτές οι τοποθετήσεις για το αρχαίο Κάλλιο απομακρύνονται από τη βασική κι οπωσδήποτε αξιόπιστη πηγή, το κείμενο δηλαδή του Παυσανία, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αρχαίο Κάλλιο ταυτίζεται με το σημερινό χωριό Κλαψί ή Κλαυσί ή Κλαυσείον, που βρίσκεται σε σύδενδρη μαγευτική θέση ανάμεσα στο λεκανοπέδιο της Ποταμιάς του Καρπενησίου και τις Κορυφογραμμής ("Ζυγός") Τυμφρηστού - Οξιάς. [Ο Ευρυτάνας ερευνητής Δημήτριος Φαλλής υποστηρίζει σθεναρά και με πολλά επιχειρήματα, (παρά την αντίθεση των περισσοτέρων αρχαιολόγων), την ταύτιση του Κάλλιου με το Κλαυσί της Ευρυτανίας, όνομα που πήρε η αρχαία πόλη μετά τους κλαυθμούς και κοπετούς της καταστροφής της από τους Γαλάτες. Η γεωγραφική θέση του Κλαυσιού, κοντά στην εύφορη κοιλάδα της Ποταμιάς Καρπενησίου και στην απόμερη πλαγιά του Κώνισκου, υπογραμμίζουν την πιθανότητα να χτίσθηκε εκεί μια σπουδαία πόλη, όπως επιμαρτυρούν και τα δυστυχώς λίγα ευρήματα. Απ' αυτά ξεχωρίζει σε μοναδικότητα το ανασκαμμένο δάπεδο της παλιάς χριστιανικής βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη, που ήρθε στο φως με τις ανασκαφές το 1957 και 1958. Η ύπαρξη της εκεί φανερώνει τη μεγάλη ακμή που γνώριζε τα χρόνια τις ίδρυσης του ναού (5ος αι.) ο οικισμός. Η διενέργεια συστηματικών ανασκαφών στο Κλαψί θα αποδείξει την όποια αλήθεια της εκδοχής. Πάντως, τα τεκμήρια από τις ανασκαφές στο Κάλλιο ή Καλλίπολη (Βελούχοβο) της Δωρίδας, δεν επιτρέπουν πλέον τέτοιες εικασίες. Η εμπεριστατωμένη διατριβή του αρχαιολόγου Πάντου Α. Πάντου χύνει άπλετο επιστημονικό φως στο θέμα, συνθέτοντας πλήρως και πειστικά τα ανασκαφικά, ιστορικά και επιγραφικά δεδομένα].
 

kifinas

Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.422
Like
2
Πόντοι
16
Ξερίζωμα γενιών,φτυσίματα,τον κοπάναγε ο όχλος με ξύλα και καδρόνια κ του ξερίζωσαν κ τα γεννητικά.Όσα θυμάμαι είπα.
ψιλοάσχετο, αλλά με αφορμή την περιγραφή και επειδή είστε διαβαστεροί, θέλω να "τσεκάρω" κάτι που άκουσα απο διπλανό τραπέζι, σε παρέα δασκάλων.
στο Βυζάντιο πριν εκτελέσουν/βασανίσουν κλπ όταν τον πέρναγαν απο τον όχλο πέρα απο όλα τα άλλα του πέταγαν και κοπριά.
η κίνηση πετάγματος κοπριάς με το χέρι, είναι η σημερινή μούτζα.
ισχύει???
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Πιθανό.Θα μας πει ο flesh όταν μπει που είναι ΄΄βυζαντινολόγος΄΄.
 

zourpenko

Μέλος
Εγγρ.
25 Δεκ 2006
Μηνύματα
171
Like
1
Πόντοι
1
Μπορεί ναι , μπορεί οχι δε νομίζω να ξέρει κανένας αν ισχύει ή οχι.. Τις περισσότερες φορές οι όποιες τέτοιες επισημάνσεις είναι μεταγενέστερα συμπεράσματα και δεν προκύπτουν απο κάποια αξιοπιστη πηγή..
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Μιας και πιάσαμε τα περί βασανιστηρίων-εκτελέσεων ας πιάσουμε να πούμε μερικά πράγματα για αυτό.

Ας πούμε καταρχάς για την πασίγνωστη γκιλοτίνα-λαιμητόμο.
Η γκιλοτίνα,λοιπόν,δεν ήταν τόσο αξιόπιστη όσο νομίζετε.Υπήρχαν φορές που έπρεπε να ανεβοκατέβει 2 και 3 φορές ακόμα,προκειμένου να ολοκληρώσει το φρικτό της ΄΄έργο΄΄.Βέβαια πολλές από τις φορές αυτές που αδυνατούσε με την πρώτη να εκτελέσει το έργο της,το άτυχο θύμα ήταν ακόμα ζωντανό μέχρι να αποκοπει πλήρως το κεφάλι του.Καταλαβαίνετε προφανώς το δράμα του.

Από την άλλη ο αποκεφαλισμός αυτού καθεαυτού δεν ήταν και τόσο δραστικός ως προς το άμεσο αποτέλεσμά του.Υπάρχουν στην Ιστορία πολλές μαρτυρίες,που ενώ το κεφάλι κόπηκε,ετούτο συνέχισε να αντιδρά για αρκετή σχετικά ακόμα ώρα.
Πιο γνωστή είναι μια μαρτυρία,με έναν αποκεφαλισμό που ενώ το κεφάλι κόπηκε,ετούτο συνέχισε να αντιδρά κανονικά σε ερεθίσματα κ να μιλά κανονικά σαν να μην κόπηκε για κανά τρίλεπτο ακόμα,μέχρι να ξεψυχήσει.Τέτοιες παρόμοιες μαρτυρίες υπάρχουν πολλές,μόνο που κράταγαν λιγότερο.

Κατά την περίφημη Γαλλική Επανάσταση που οι γκιλοτίνες είχαν πάρει φωτιά από την δουλειά,καθημερινά γινόντουσαν γύρω στις 500 εκτελέσεις.Δεν εξαιρέθηκαν βέβαια,μεγαλες Γαλλικές προσωπικότητες από αυτού του είδους την εκτέλεση κ τίμησαν με την σειρά τους το θρυλικό αυτό μέσο απονομής δικαιοσύνης,προσφέροντας τον αριστοκρατικό τους σβέρκο,στο κοφτερό και αιμοσταγές της,λεπίδι.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Και για να μην πούμε για την κρεμάλα,που ήταν το πλέον αναξιόπιστο μέσο εκτέλεσης.Αν είχε φτιαχτεί το σκοινί ερασιτεχνικά,το άτυχο θύμα ίσως έκανε και ώρες μέχρι να ξεψυχήσει.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Ο ανασκολοπισμός ή παλούκωμα.


Ο ανασκολοπισμός ή διοβελισμός ή παλούκωμα είναι ένα από τους φοβερότερους τρόπους εκτέλεσης, όπου ο κατάδικος σουβλίζεται σ’ ένα ξύλινο πάσσαλο.

Ο Αθανάσιος Διάκος είχε αυτή την φρικιαστική τύχη. Παρ’ όλα αυτά δεν του έλειπε το χαμόγελο όπως λέει το δημοτικό τραγούδι:

΄΄Τον Διάκο τονε παίρνουνε και στο σουβλί τον βάζουν

Ολόρθο τονε στήσανε κι αυτός χαμογελούσε.΄΄

Ο ανασκολοπισμός είναι αρχαία μέθοδος εκτέλεσης, καθώς άρχισε να χρησιμοποιείται στην αρχαία Περσία: ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Δαρείος ο Α' παλούκωσε 3.000 Βαβυλώνιους όταν κατέκτησε τη Βαβυλώνα. Αν και παραμερίστηκε στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δίνοντας τη θέση του στη σταύρωση, χρησιμοποιήθηκε αργότερα στην Ευρώπη κατά το Μεσαίωνα. Γνωστός ειναι ο θρύλος του Βλαντ του Παλουκωτή, όμως και ο Ιβάν ο Τρομερός χρησιμοποίησε εκτεταμένα αυτή τη μέθοδο εκτέλεσης.

Ο ανασκολοπισμός χρησιμοποιήθηκε επίσης στην Οθωμανική αυτοκρατορία σαν μέθοδος εκτέλεσης αλλά και εκφοβισμού του πληθυσμού, κυρίως εναντίον Σέρβων, Βούλγαρων, Σλαβομακεδόνων κι Ελλήνων.Ο Γάλλος Guer το 1774 στο βιβλίο του « Ήθη και έθιμα των Τούρκων» περιγράφει το σούβλισμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το παλούκωμα συνέχεισε να χρησιμοποιείται σαν μέθοδος εκτέλεσης ακόμα και τον 17ο αιώνα, στη Σουηδία.

 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Στο παλούκωμα η εισαγωγή του σουβλιού γινόνταν από τον κώλο του άτυχου θύματος κ η μύτη εξερχόντανα πό την πλάτη του.Ένας καλός ανασκολοπιστής πρόσεχε να μην βλάψει ΄΄καίρια΄΄ και ζωτικά όργανα του θύματος προκειμένου να γίνει το μαρτύριο του όσο το δυνατόν πιο φρικαιστικό και επίπονο.Αν δεν είχε πειραχτεί κάτι ζωτικό κατά την εισαγωγή του παλουκιού το θύμα μπορεί να επιζούσε πανω στο παλούκι για 3-44 μέρες μέχρι να ξεψυχήσει από αιμοραγία-δίψα-αφυδάτωση.

Γνωστό είναι το περίφημο ΄΄δάσος΄΄ του Βλαντ Τσέπες ή πιο γνωστού μας Κόμη Δράκουλα που έστησε ένα ιδιόμορφο δάσος από 20.000 παλουκωμένους Τούρκους,προκειμένου να τους δουν οι συμπατριώτες τους και να τρομοκρατηθούν ώστε να μην εκστρατεύσουν εναντίον της χώρας του.
 

kifinas

Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.422
Like
2
Πόντοι
16
δεν θυμάμαι σε ποια χώρα/ες & ποια εποχή αλλά τιμωρία με ανασκολοπισμό είχαν και οι τοξότες.
το θεωρούσαν κάτι σαν δειλία, ύπουλο, ανέντιμο να σκοτώσεις κάποιον απο απόσταση αντί σε μάχη σώμα με σώμα
 

kaytos

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιαν 2007
Μηνύματα
6.904
Like
14
Πόντοι
66
ψιλοάσχετο, αλλά με αφορμή την περιγραφή και επειδή είστε διαβαστεροί, θέλω να "τσεκάρω" κάτι που άκουσα απο διπλανό τραπέζι, σε παρέα δασκάλων.
στο Βυζάντιο πριν εκτελέσουν/βασανίσουν κλπ όταν τον πέρναγαν απο τον όχλο πέρα απο όλα τα άλλα του πέταγαν και κοπριά.
η κίνηση πετάγματος κοπριάς με το χέρι, είναι η σημερινή μούτζα.
ισχύει???

Ώστε, φάσκελο, ε;
Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου (διαφορετικά θα το θυμόμουν) κάτι τέτοιο, αν και η κίνηση του χεριού που πετάει κοπριά, μοιάζει με μούτζα! Μπορεί να υπάρχει ως πληροφορία σε κάποιο πιο εξειδικευμένο βιβλίο, λαογραφικής φύσεως...Σε παρόμοια βιβλία, που αναφέρονται στην ιστορία και στα ήθη ορισμένων περιοχών, έχω συναντήσει αντίστοιχες πληροφορίες, που αφορούν, όμως, τις αναφερόμενες στο εκάστοτε βιβλίο περιοχές...
 

vonmakoulis

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2006
Μηνύματα
2.776
Like
6
Πόντοι
16
ψιλοάσχετο, αλλά με αφορμή την περιγραφή και επειδή είστε διαβαστεροί, θέλω να "τσεκάρω" κάτι που άκουσα απο διπλανό τραπέζι, σε παρέα δασκάλων.στο Βυζάντιο πριν εκτελέσουν/βασανίσουν κλπ όταν τον πέρναγαν απο τον όχλο πέρα απο όλα τα άλλα του πέταγαν και κοπριά.
η κίνηση πετάγματος κοπριάς με το χέρι, είναι η σημερινή μούτζα.ισχύει???
Ναι ισχύει, όπως ισχύουν και τα περί φάσκελου που ανέφερε ο σύντροφος Φλες. Ειδικότερα.
Στο Βυζάντιο οι διαπομέύσεις ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια αυτών ο όχλος χρησιμοποιούσε "μούζα", ήτοι καπνιά και στάχτη με τα οποία "εμούτζωνε", ήτοι λέρωνε το πρόδωπο του πομπευόμενου. Βέβια δεν χρησιμοποιούσαν μόνον στάχτες , αλλά χρησιμοποιούσαν και άλλα πλέον "δραστικά" μέσα, όπως περιττώματα ανθρώπων και ζώων, σάπια λαχανικά, σαπισμένα εντόσθια (γουαου) ,"γάνα" ήτοι υπολείμματα της χύτρας κλπ. Έτσι έχουμε τις λέξεις μούντζα και μουντζουρώνω . Συννώνυμη η λέξη φάσκελο (και φασκελώνω). Βυζαντινές και οι εκφράσεις "όρσε πέντε" και "τούδωσα πέντε φάσκελα" (take five  :2funny:).
Από τις βυζαντινές διαπομπεύσεις έχουν περάσει και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα πλείστες λέξεις και εκφράσεις όπως, "πάσαλείβω" (από το πισσα + αλείβω γιατί χρησιμοποιούσαν ενίοτε και πίσσα, "βγηκε ασπροπρόσωπος" , ήτοι γλύτωσε την πόμπευση, "έγινε βούκινο" (γιατί στις διαπομπεύσεις προηγούντο οι "τρουμπετάρηδες" (σαλπιγκτές), "του κρέμασαν κουδούνια", "αποσβολόθηκα" από την ασσβόλη που πέταγαν στους πομπευόμενους (σ.σ ασβόλη ότι και η γάνα) και πάρα πολλές άλλες.   
Αν ενδιαφέρεστε βρείτε και διαβάστε το "Η νέα ελληνική γλώσσα και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά έθιμα" του Φαίδωνα Κουκουλέ (εκδ. 1952) και θα εκπλαγείτε.
 

vonmakoulis

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2006
Μηνύματα
2.776
Like
6
Πόντοι
16
Ο ανασκολοπισμός ή διοβελισμός ή παλούκωμα είναι ένα από τους φοβερότερους τρόπους εκτέλεσης, όπου ο κατάδικος σουβλίζεται σ’ ένα ξύλινο πάσσαλο.
Και όμως σύντροφε κάνεις ένα λάθος (σύνηθες). Ο ανασκολοπισμός ΔΕΝ είναι το ίδιο πράγμα με το το παλούκωμα που όντως γίνεται με τον τρόπο που προανέφερες.
Ο Ανασκολοπισμός είναι η μετεξέλιξη του αρχαιοελληνικού "αποτυμπανισμού" , μόνο που εδώ έχουμε αντικατάσταση της σανίδας με τη "φούρκα", ήτοι έναν μεγάλο διχαλωτό πάσσαλο. Στη διχάλα σφήνωναν τον αυχένα του θύματος που αιωρούμενο εύρισκε το θάνατο από σύνθλιψη των σπονδύλων. Ως εκ τούτου ο ανασκολοπισμός ομοιάζει περισσότερο με την αγχόνη. Σαφώς πιο "ανθρωπιστικός" τρόπος εκτέλεσης από το παλούκωμα γιατί ο θάνατος επέρχεται σχεδόν ακαριαία. Γι΄αυτό ακριβώς (επειδή επέφερε γρήγορο θάνατο) αντικαταστάθηκε από το φρικτότερο μαρτύριο του παλουκώματος. Το δε σούβλισμα είναι ότι λέει η λέξη. Τους θανάτωναν όπως ακριβώς σουβλίζουμε τα αρνιά το πάσχα και τους έψηναν ημιθανείς πάνω από πυρά.
Καλή όρεξη  :grin:
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Καλημέρα φίλοι-λάτρεις της Ιστορίας.Πολύ ωραίες πληροφορίες μας έδωσε ο φιλος vonmakoulis.
Θυμήθηκα επί Ρώμης και τα βασανιστήρια της δάδας και του χτισίματος.
Η ΄΄δάδα΄΄ δεν είναι τίποτα άλλο,από την επικάλυψη του θύματος με εύφλεκτο υλικό και μετά με πούπουλα.Αφού γινόνταν αυτή η προεργασία ,τους άναβαν φωτιά και τους κρέμαγαν ψηλά,συνήθως σε παλούκι,και τους άφηναν αναμμένους σαν να είναι λυχνία κ χρησίμευαν για τον φωτισμό των δρόμων την νύχτα.Αυτός ο τρόπος εκτέλεσης είχε κάνει θραύση κυρίως στους πρώτους Χριστιανούς.

Το χτίσιμο,ήταν αυτό που το λέει κ η λέξη.Έχτιζαν το θύμα γύρω γύρω με τούβλα όπου πέθαινε μετά από λίγο από ασφυξία.Και μετά τον θάνατο του θύματος το χτίσιμο συνεχιζόνταν κανονικά αφού σκοπό έίχε το χτίσιμο κάποιου κτιρίου και το χρησιμοποιούσαν παράλληλα κ ως μέσο εκτέλεσης.
 

TheBlade

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουν 2007
Μηνύματα
1.258
Like
0
Πόντοι
16
Καλημέρα φίλοι-λάτρεις της Ιστορίας.Πολύ ωραίες πληροφορίες μας έδωσε ο φιλος vonmakoulis.
Θυμήθηκα επί Ρώμης και τα βασανιστήρια της δάδας και του χτισίματος.
Η ΄΄δάδα΄΄ δεν είναι τίποτα άλλο,από την επικάλυψη του θύματος με εύφλεκτο υλικό και μετά με πούπουλα.Αφού γινόνταν αυτή η προεργασία ,τους άναβαν φωτιά και τους κρέμαγαν ψηλά,συνήθως σε παλούκι,και τους άφηναν αναμμένους σαν να είναι λυχνία κ χρησίμευαν για τον φωτισμό των δρόμων την νύχτα.Αυτός ο τρόπος εκτέλεσης είχε κάνει θραύση κυρίως στους πρώτους Χριστιανούς.

Το χτίσιμο,ήταν αυτό που το λέει κ η λέξη.Έχτιζαν το θύμα γύρω γύρω με τούβλα όπου πέθαινε μετά από λίγο από ασφυξία.Και μετά τον θάνατο του θύματος το χτίσιμο συνεχιζόνταν κανονικά αφού σκοπό έίχε το χτίσιμο κάποιου κτιρίου και το χρησιμοποιούσαν παράλληλα κ ως μέσο εκτέλεσης.

Αρα και η κυρά Φροσύνη στο γεφύρι της Άρτας...δεν ήταν και τίποτε ασυνήθιστο !
 

TheBlade

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουν 2007
Μηνύματα
1.258
Like
0
Πόντοι
16
Και για να ξεφύγουμε λίγο από τα βυζαντινά-ρωμαϊκά-μεσαιωνικά βασανιστήρια :

θα σας πάω στο Β' Παγόσμιο πόλεμο.
Θυμάται κανείς το φημισμένο Γερμανικό θωρηκτό, που είχε προκαλέσει πανωλεθρία στους Συμμάχους;...και που τελικά το βύθισαν , αλλά στην ουσία το κατάφεραν απόο τύχη ;;
Αν η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους....ίσως να είχαν πάρει άλλο ένα σκληρό μάθημα από το πραγματικά πολύ αξιόμαχο θωρηκτό.
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Καλημέρα Ημεροβάτη.Βεβαίως κ το θυμόμαστε.Προφανώς-προφανέστατα μιλάς για το Βίσμαρκ.
Ήταν ,μαζί με το Γιαπωνέζικο Yamato τα μεγαλύτερα θωρηκτά του Β' Παγκοσμίου πολέμου.Είχε βυθίσει το αγγλικό Hood το καράβι μύθος των Άγγλων.Οι Βρεττανοί το πήραν πατριωτικά τότε κ έβγαλαν όλο τον στόλο να το κυνηγήσει στον Ατλαντικό.Το πέτυχε μεσούσης του Ατλαντικού ένα αεροπλάνο κ το τορπίλισε.Το Βίσμαρκ έχασε τον προσανοτολισμό του κ δεν είχε όργανα για να δει που πάει.Το πέτυχαν τα αγγλικά πλοία ουσιαστικά τυφλό,και το βύθισαν με συνοπτικές διοαδικασίες σαν εκτέλση.

Έχει γίνει κ ταινία το ΄΄ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΒΙΣΜΑΡΚ΄΄
 

TheBlade

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουν 2007
Μηνύματα
1.258
Like
0
Πόντοι
16
Καλημέρα Ημεροβάτη.Βεβαίως κ το θυμόμαστε.Προφανώς-προφανέστατα μιλάς για το Βίσμαρκ.
Ήταν ,μαζί με το Γιαπωνέζικο Yamato τα μεγαλύτερα θωρηκτά του Β' Παγκοσμίου πολέμου.Είχε βυθίσει το αγγλικό Hood το καράβι μύθος των Άγγλων.Οι Βρεττανοί το πήραν πατριωτικά τότε κ έβγαλαν όλο τον στόλο να το κυνηγήσει στον Ατλαντικό.Το πέτυχε μεσούσης του Ατλαντικού ένα αεροπλάνο κ το τορπίλισε.Το Βίσμαρκ έχασε τον προσανοτολισμό του κ δεν είχε όργανα για να δει που πάει.Το πέτυχαν τα αγγλικά πλοία ουσιαστικά τυφλό,και το βύθισαν με συνοπτικές διοαδικασίες σαν εκτέλση.

Έχει γίνει κ ταινία το ΄΄ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΒΙΣΜΑΡΚ΄΄

Και δεν ήταν μόνο τυφλό...είχε χάσει και τα πηδάλια, με αποτέλεσμα όταν το στρίμωξαν τα Αγγλικά πλοιά, να μπορεί μόνο να στριβει διαρκώς στην ίδια κατέυθυνση. Από μια πολύ.... κολόφαρδη βολή με τορπίλλη...αυτή που αναφέρεις από το τορπιλοπλάνο.(οι Άγγλοι μέχρι σήμερα νομίζω την ονομάζουν Miracle shot)...η οποία χτύπησε το πλοίο τη στιγμη που έστριβε....για εκατοστά !
Το εμπρόσθιο ραντάρ...το είχε χάσει νωρίτερα...από βολή πλοίου...στη μάχη κατά την οποία βυθίστηκε το Hood...αν θυμάμαι καλά.
Aν δεν ήταν τόσο τυχεροί, θα ήταν άλλη η έκβαση της καταδίωξης του.
Καλή μέρα και από μένα .
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
Αν δεν βυθιζόνταν έτσι,θα υο βύθιζαν σίγουρα οι Άγγλοι.Το είχαν βάλει αμέτι μου -χαμέτι μου.Και όταν τους καρφώνεται κάτι,δεν τους το βγάζεις από το μυαλό.Πάντως την είχαν ακούσει για τα καλά οι ΄΄θαλασσοκράτορες ΄΄ Άγγλοι.Και μόνο η υποψία ότι είχε βγει για βολτούλα το βαρκάκι,τους έπιανε πανικός και τρόμος.
 

TheBlade

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουν 2007
Μηνύματα
1.258
Like
0
Πόντοι
16
Και μιας και πιάσαμε το Β'Παγκόσμιο :

Ποιός θυμάται να μου πεί....κατά τις εισβολές των δυνάμεων του Άξονα που έγιναν σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες....ποιά οχυρωμένη συνοριογραμμή κράτους δεν έπεσε ποτέ ;
Εννοώ ότι δεν κατελήφθη...αμύνθηκε σθεναρα και συγκράτησε τους αντιπάλους, παρά τους λυσσαλέους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις....και οι εισβάλλουσες δυνάμεις του Άξονα, έφαγαν τα μούτρα τους...και αναγκάστηκαν να αλλάξουν την πορεία τους .
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom