Χωρίς να είμαι κομμουνιστής πιστεύω ότι τα βλέπεις λίγο μονόπλευρα τα πράγματα φίλε μου. Πρώτον ο κλαρας ήταν υπαξ του ελληνικού στρατού και μάλιστα πολέμησε στην Πίνδο. Δεύτερον το θέμα με το κκε έγινε καθαρά και μόνο για τη στάση του μετά τα Δεκεμβριανά. Πάει αυτό. Εγώ αλλού θέλω να επικεντρωθώ.
Το πρώτο που θέλω να σε ρωτήσω είναι σε ενδεχόμενη νέα κατοχή (από οποιοδήποτε) εσύ θα μείνεις άπραγος και συνεργάτης των εισβολέων (όπως έκαναν αυτοί που φαίνεται ότι υπερασπίζεις) ή θα πιάσεις τα όπλα;; Δεύτερον αν τελικά έκανες το δεύτερο και έληγε η κατοχή και τελικά έβλεπες τους πρώτους να έχουν την εξουσία (ΧΩΡΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ) τί θα έκανες;;;
Το θέμα μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ μήπως υποκινήθηκε από τους ίδιους τους φίλους σου (τους αγγλους); Τι οδήγησε το κκε σε αποχή το 46;;; Γιατί ο ίδιος ο Πλαστήρας (τρισμέγιστος) είχε δηλώσει το 46 ότι με την υπάρχουσα τρομοκρατία θα ανέβει και αυτός στα βουνά;; Μήπως ο ίδιος ο εμφύλιος υποκινήθηκε από αμέρικα;; Πως αλλιώς θα έπιανε τόπο το σχέδιο μάρσαλ. Μήπως οι "δικοί σου" ήταν το ίδιο προδότες με τους κκεδες;; Μήπως τα επόμενα χρόνια οι Έλληνες δεν πήγαν μετανάστες σε άλλες χώρες λόγω της φτώχειας;; Μήπως από το 46 και μετά σήκωσες ποτέ κεφάλι;;;
Είμαι σίγουρος ότι όταν ο σημίτης είπε το αλησμόνητο ευχαριστώ τους αμερικάνους τον έβρισες. Τους αντικομμουνιστές γιατί δεν τους βρίζεις;; Μήπως έπρατταν με εθνική συνείδηση;; Ή μήπως η Ελλάδα ανέπνεε με έναν αγγλικο και έναν αμερικάνικο πνεύμονα;;;
Για εμένα προσωπικά ο εμφύλιος αποτελεί την μεγαλύτερη ντροπή και κατάντια αυτού του αιώνα. Μπορεί να σκοτωνόντουσαν συγγενείς μόνο και μόνο επειδή άλλος ήταν ρωσόφιλος και άλλος αμερικανόφιλος. ¨Ομως ΚΑΝΕΝΑΣ από αυτούς δεν αποδείχτηκε πατριώτης. Όλοι ήταν ΜΕΓΙΣΤΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Η τότε αριστερά έκανε μέγα λάθος που εστερνίστηκε τους Ρώσους. Έπρεπε να προβλέψει τις μελλοντικές εξελίξεις στο παγκόσμιο διπλωματικό τοπίο. Εκεί έχασε το παιχνίδι. Το μεγαλύτερο μέρος των δεξιών απέδειξαν ποιοι είναι κατά την κατοχή.
Το ότι ο Κλάρας ήταν στις τάξεις του Ελληνικού στρατού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Τον επιστράτευσαν όπως χιλιάδες άλλους και αναγκάστηκε να πάει. Το θέμα με το ΚΚΕ έχει τεράστια σημασία καθώς δείχνει την νοοτροπία αυτών των ανθρώπων.
Φυσικά και χρειαζόταν η αντίσταση στον κατακτητή, χωρίς όμως να θίγεται η ζωή των απλών αμάχων κατοίκων. Δηλαδή αν οι ελασίτες σκότωναν δυο φαντάρους Γερμανούς και οι Γερμανοί ξεκλήριζαν για αντίποινα ένα ολόκληρο χωριό, τότε η αντίσταση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Να κάνεις κάτι να αξίζει τη θυσία των ανθρώπων. Οι Γερμανοί δεν έφυγαν από την Ελλάδα επειδή τους παρενοχλούσε ο Κλάρας ή ο Ζέρβας ή ο Ψαρρός αλλά επείδη κατέρρευσε το μέτωπο στη Ρωσία και επειδή μπήκαν οι Αμερικανοί στον πόλεμο.
Το δεύτερο ερώτημά σου είναι πονηρό καθώς προεξοφλείς πως πας αντικομμουνιστής ηταν συνεργάτης των Ναζί. Λάθος. Οι δεξιοί Ζέρβας, Ψαρρός, Γρίβας κλπ πολέμησαν τους κατακτητές και δεν συνεργάστηκαν μαζί τους. Είχαν σκοπό μετά τη απελευθέρωση να επιστρέψουν την εξουσία στην προ τη γερμανική κατοχή κυβέρνηση. Αρχηγός της χώρας πριν μπουν οι Γερμανοί ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β'. Παρόλα αυτά έγιναν εκλογές και δημοψήφισμα για το να επιστρέψει ο Γεώργιος Β. Το ΚΚΕ αρνήθηκε να πάρει μέρος καθώς έχει μάθει να αρπάζει και να επιβάλλεται άνευ δημοκρατικών διαδικασιών. Ας έπαιρναν μέρος στις εκλογές άφου υποτίθεται ότι είχαν τη λαίκή στήριξη.
Ο ρόλος των Άγγλων κατα τη διάρκεια της κατοχής είναι θετικός. Άλλωστε αυτοί (Κρις Γουντχάουζ) ανατίναξαν το Γοργοπόταμο με την τυπική συμβολή των Ζέρβα - Κλάρα. Μετά την απελευθέρωση ο ρόλος τους ήταν βρώμικος και προδοτικός, όπως και των Αμερικάνων με εξαίρεση τη στρατιωτική βοήθειά τους στην τελική επικράτηση κατά των κομμουνιστών το 49. Το σχέδιο Μάρσαλ ήταν απαραίτητο για να μπορέσει να ανοικοδομηθεί η Ελλάδα.
Κομμουνιστές, όπως και οι νεοφιλελεύθεροι (Πασοκτσήδες και νεοδημοκράτες) δεν μπορούν να έχουν εθνική συνείδηση.
Το μεγαλύτερο μέρος των δεξιών έδειξαν ποιοι είναι κατά την κατοχή, αναφέρεις. Μέγιστη προπαγάνδα καθώς αυτοί ήταν που διεκδίκησαν και πέτυχαν σπουδαία πράγματα όπως να μην πολεμήσουν Έλληνες στο Γερμανικό στρατό κ.ά.
Μην ξεχνάς πως ο πρώτος μετά την απελευθέρωση πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου αποκάλεσε το ΚΚΕ κόμμα της προδοσίας.
Ο Πλαστήρας όταν έγινε πρωθυπουργός ούτε τις εξορίες σταμάτησε, ούτε το ΚΚΕ νομιμοποίησε, ούτε δίστασε να εκτελέσει τον αρχικατάσκοπο Μπελογιάννη. Δεξιοί ήταν οι διώκτες των κομμουνιστών Παπανδρέου, Πλαστήρας, Σοφοκλής Βενιζέλος, Σοφούλης; Δεν νομίζω. Απλώς έκαναν το καθήκον τους.
Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Το νόημα είναι το ίδιο: Ούτε κομμουνιστές, ούτε Αμερικάνοι, ούτε Άγγλοι.