Νέα

Ιστορία:Μια αναδρομή στους αιώνες

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα DARKSIDEOFTHEMOON
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6K
  • Εμφανίσεις 244K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Πιστεύετε ότι η επομπή του ΣΚΑΙ για το '21,ανταποκρίνεται στην αλήθεια;

  • Ναι

    Ψήφοι: 31 32,0%
  • Όχι

    Ψήφοι: 43 44,3%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 23 23,7%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    97

koutiki

Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2008
Μηνύματα
97
Like
0
Πόντοι
0
Χαίρετε  :)

Είμαι εντυπωσιασμένος με το forum, το παρακολουθώ εδώ και καιρό και σήμερα αποφάσισα να ποστάρω κάτι για να συνδράμω στη συζήτηση, πριν "ανέλθει" στα δυσθεώρητα ύψη της Λιακοπουλικής ιστορικής αντίληψης  :rolleyes:.
Αν κάποιος θέλει να προσεγγίσει την ιστορία θα πρέπει, κατα τη γνώμη μου, να απενδυθεί της τρέχουσα ιδεολογικής του αντίληψης και να προσπαθήσει να εκτιμήσει πρόσωπα και καταστάσεις με τους όρους του τότε και όχι του τώρα. Θα πρέπει να κρίνει με αυτό που λέμε ιστορικούς όρους. Πάντα σκοπός της ιστορίας είναι η διδασκαλία δια των ήδη πεπραγμένων(όπως άλλωστε συμβαίνει και κατα κόρον σε αυτό το site).
Έτσι λοιπόν, και εμείς εδώ αυτό πρέπει να κάνουμε αφού είμαστε σε θέση και να γνωρίζουμε και με ανοιχτό μυαλό να σκεφτόμαστε.
Για παράδειγμα, όταν κάποιος επιχειρεί να δεί τα ιστορικά τεκτενόμενα στην Ελλάδα κατά την κατοχή θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός.
Εκείνη την εποχή έδρασαν πολλές αντιστασιακές οργανώσεις διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων.
Το ερώτημα για μένα είναι: να μελετήσω την δράση τους για να φτιάξω ένα κατηγορητ'ηριο για την μιά ή την άλλη, ή για να μπορέσω να βγάλω ένα συμπέρασμα του πόσο επιτυχής ή ανεπιτυχής ήταν η δράση τους και γιατί.
Εύκολα μπορώ να πράξω το πρώτο και να αρχίσω να κατηγορώ ιδεολογίες και παρατάξεις (π.χ βλέπε κατάληξη του 5/42 Ευζώνων και Σχη Ψαρρού ή οργάνωση Χ), αλλά δεν θα έχω διδαχθεί τίποτα απο την ιστορία και θα παραμένω ο ίδιος καρα :jerking: αφού αυτό θα με οδηγήσει να συνεχίζω έναν εμφύλιο (λεκτικό) που δεν έβγαλε ΠΟΥΘΕΝΑ στο παρελθόν ούτε και τώρα θα βγάλει πουθενά.
Και μιάς και μιλάμε για την κατοχή ας δούμε και ένα θέμα που το θεωρώ πάρα πολύ ενδιαφέρων και που ελάχιστα θίγεται. "Ιερός Λόχος". όσοι έχετε γνώση και να σας ενδιαφέρει παρακαλώ ποστάρετε για να μην αρχίσω με τα δικά μου και γίνω βαρετός χωρίς να το θέλω.

Με σεβασμό στους συμπολεμιστές.......... :thumbsup:
Υ.Γ Και πάλι συγχαρητήρια για το forum
 
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Καλημερουδια παιδες.
Κουτικη καλως μας ηρθες! Σιγουρα αλλο ιστορια και αλλο πολιτικη. οσο κι αν δε αρεσει στον ιστορικο η πλευρα με την οποια συντασεται μπορει να εχει κανει εγκληματα, να ειχε αθλιεςκαι ιταμες προθεσεις.
Τρομερο θεμα εβαλες στο τραπεζι των "διαπραγματευσεων" για τον Ιερο Λοχο. και αρχιζω το τζαμαρισμα:

1942 - 1945

Ο πρόδρομος των Ελληνικών Μονάδων Καταδρομών
         

Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τα Γερμανικά Στρατεύματα (Ελληνογερμανικός Πόλεμος 1941) και την αμέσως μετά, περιώνυμη “Μάχη της Κρήτης” (Μάιος 1941), η Ελληνική Κυβέρνηση, που εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, άρχισε τη σταδιακή συγκρότηση μερικών στρατιωτικών μονάδων από αξιωματικούς και οπλίτες, που διέφυγαν κατά καιρούς από την κατεχόμενη πατρίδα, και από έλληνες του εξωτερικού, με σκοπό να αγωνιστούν στο πλευρό των συμμάχων. Η πληθώρα όμως των αξιωματικών (σε σχέση με τους οπλίτες) που είχαν συρρεύσει στην Μέση Ανατολή και η έλλειψη επαρκών Μονάδων για να τους απορροφήσουν, οδήγησε τον Αντισμήναρχο Γ. Αλεξανδρή να προτείνει μετά ένα χρόνο (καλοκαίρι 1942) στον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Στρατιωτικών Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τη συγκρότηση μιας μονάδας από αξιωματικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα εκτελούσαν καθήκοντα οπλίτη. Η πρόταση εκείνη έγινε αμέσως δεκτή και με τη θερμή συμπαράσταση του διοικητή της ΙΙης Ελληνικής Ταξιαρχίας, Συνταγματάρχη Αλκιβιάδη Μπουρδάρα, συγκροτήθηκε από εθελοντές, τον Αύγουστο του 1942, ο “Λόχος Επιλέκτων Αθανάτων” με προσωρινό διοικητή τον Επίλαρχο Στεφανάκη Αντώνιο και με αρχική δύναμη 200 αντρών (130 αξιωματικοί, 40 μάχιμοι οπλίτες και 30 βοηθητικοί). Η συγκρότηση του Λόχου έγινε στη Καφριόνα της Παλαιστίνης. Από την εποχή εκείνη άρχισε, αλλά συνεχίστηκε και αργότερα, η εθελουσία κατάταξη στον Ιερό Λόχο αξιωματικών και οπλιτών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας όπως επίσης και ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο Λόχος αυτός οργανώθηκε αρχικά ως Λόχος Πολυβόλων, με προορισμό να προσκολληθεί στην  ΙΙη Ελληνική  Ταξιαρχία και, αφού μεταστάθμευσε (Σεπτέμβριος 1942) στο Μεάντι της Αιγύπτου, άρχισε ανάλογη εκπαίδευση στο εκεί Νεοζηλανδικό στρατόπεδο Πεζικού.     
Λίγο αργότερα, ο νέος και οριστικός διοικητής του  “Λόχου Επιλέκτων Αθανάτων”, Συνταγ-ματάρχης Πεζικού Χριστόδουλος  Τσιγάντες,  πέτυχε την μετονομασία της μονάδας του σε “Ιερόν Λόχον” (τον πέμπτο στην Ελληνική ιστορία) και την αλλαγή της αποστολής του. Έτσι, ύστερα από συνεργασία του Τσιγάντε με τον τότε διοικητή του Βρετανικού Συντάγματος S.A.S (Special Air Service) Αντισυνταγματάρχη Ντέιβιντ Στέρλινγκ (David Stirling) και με την έγκριση του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου Μέσης Aνατολής, ο Ιερός Λόχος μεταστάθμευσε, το Νοέμβριο του 1942, στο Καμπρίτ της Αιγύπτου (έδρα και στρατόπεδο του S.A.S), τέθηκε Υπό Διοίκηση αυτής της Ειδικής Μονάδας και άρχισε να εκπαιδεύεται για εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων στα μετόπισθεν των δυνάμεων του    αντιπάλου, Γερμανοϊταλικών δυνάμεων. Από τότε και μέχρι το καλοκαίρι του 1945, ο Ιερός Λόχος έδρασε στη Βόρεια Αφρική και στα  νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Το πρώτο τμήμα του Ιερού Λόχου που έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις αυτές ήταν μια ομάδα από 8 αξιωματικούς, με επικεφαλής τον Αντισμήναρχο Γ. Αλεξανδρή, η οποία, υπό τη Β’ Μοίρα του Συντάγματος S.A.S, έδρασε στα μετόπισθεν των Γερμανοϊταλικών στρατευμάτων στην Κυρηναϊκή, από 17 Νοεμβρίου 1942 μέχρι 27 Ιανουαρίου 1943.
Ένα άλλο επίσης τμήμα από 60 Ιερολοχίτες ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου 1942 για την περιοχή της Βεγγάζης, προκειμένου να εκτελέσει παρόμοιες επιχειρήσεις στα νώτα του εχθρού, πλην όμως η αποστολή εκείνη δεν εκτελέστηκε τελικά, ένεκα της ταχείας προέλασης της 8ης Βρετανικής Στρατιάς προς τα δυτικά.

            Στις 27 Ιανουαρίου, ο Ιερός Λόχος, μετά από ειδική συγκρότηση και εκπαίδευση, ξεκίνησε για τη Δυτική Έρημο για εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων στα μετόπισθεν των συμπτυσσόμενων τμημάτων του Άξονα (Γερμανίας και Ιταλίας), σε συνεργασία με περιπόλους του Συντάγματος S.A.S. Όμως, η τότε πρόσφατη αιχμαλωσία του Αντισυνταγματάρχη Στέρλινγκ και οι βαριές απώλειες του S.A.S δεν επέτρεψαν στον Ιερό Λόχο να αναλάβει δράση σύμφωνα με την αρχική αποστολή του. Έτσι, ύστερα από πρόταση του Συνταγματάρχη Τσιγάντε, ο διοικητής της 8ης Βρετανικής Στρατιάς, Στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ (Bernard Montgomery), έθεσε τον Ιερό Λόχο, από τις 7 Φεβρουαρίου 1943, υπό διοίκηση της “Φάλαγγος των Ελευθέρων Γάλλων” του Στρατηγού Λεκλέρκ (Leclerc), για να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές Ελαφρού Μηχανοκίνητου Ιππικού.
                                                                                                                   
Στις 10 Μαρτίου 1943 και στην περιοχή Κσαρ-Ριλάν (Ksar Rillan) της Τυνησίας, δόθηκε η πρώτη ουσιαστική μάχη ανάμεσα στα εκεί αμυνόμενα γαλλοελληνικά τμήματα και σε μια ισχυρή μηχανοκίνητη φάλαγγα, η οποία τους επιτέθηκε. Η εχθρική δύναμη τελικά αναχαιτίσθηκε και έτσι καλύφθηκε η πορεία της φάλαγγας ελιγμού του 10ου αγγλονεοζηλανδικού Σώματος Στρατού, το οποίο παρέκαμπτε από το νότο την αμυντική γραμμή “Μαρέθ” (Mareth).
Μετά την κατάληψη της πόλης Γκαμπές (Gabes) της Τυνησίας (29 Μαρτίου) από τμήματα της 8ης Βρετανικής Στρατιάς, ο Ιερός Λόχος αποσπάστηκε από τη Γαλλική Φάλαγγα και διατέθηκε στη 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία και στις 6 Απριλίου έλαβε μέρος στη μάχη επί της αμυντικής τοποθεσίας του Ουαντί Ακαρίτ (Wadi Akarit).  Από εκεί, συνεχίζοντας την αποστολή κάλυψης της προέλασης προς την Τύνιδα των Συμμαχικών δυνάμεων του παραλιακού τομέα, έφτασε μπροστά από την πολίχνη Ανφανταβίλλ (Enfindaville), όπου επί τρεις ημέρες (13-16 Απριλίου) ανέπτυξε δραστηριότητα περιπόλων.
Τέλος, στις 17 Απριλίου, ο Ιερός Λόχος διατάχθηκε να επιστρέψει επειγόντως στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει σε άλλες επιχειρήσεις. Έτσι τελείωσε η συμμετοχή του στις μάχες της Τυνησίας. Στην Αίγυπτο (Στρατόπεδο Πυραμίδων) έφτασε στις 2 Μαΐου: Εκεί παρέμεινε για λίγες ημέρες.

Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο 1943, ο Ιερός Λόχος, με προσωπικό που προοδευτικά έφτασε τους 314 άντρες, αφού αρχικά συγκεντρώθηκε στο στρατόπεδο Ελ Μπάσα (σύνορα Αιγύπτου - Παλαιστίνης),  παρέμεινε στην Παλαιστίνη (σε διάφορα στρατόπεδα), όπου εκπαιδεύτηκε στα αλεξίπτωτα και τα πλωτά μέσα και ανασυγκροτήθηκε ανάλογα, προκειμένου να αναλάβει την εκτέλεση αποβατικών και αεραποβατικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος, μαζί με άλλες Συμμαχικές Μονάδες. Έτσι σύμφωνα με την νέα του σύνθεση, οργανώθηκε σε μια Ομάδα Διοικήσεως, ένα τμήμα Βάσεως και τρία Τμήματα Καταδρομών (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ).
Δύο περίπου μήνες μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας (9 Σεπτεμβρίου 1943), ο Ιερός Λόχος μεταφέρθηκε στη Σάμο - πολύ αργά, λόγω των αντιδράσεων των Βρετανών- σε δύο κλιμάκια. Το ένα ρίχτηκε με αλεξίπτωτα και το άλλο μεταφέρθηκε με πολεμικά πλοία (30 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 1943), ενώ βρετανικά τμήματα κατέλαβαν τη Δωδεκάνησο.
Μετά όμως την αποτυχία της προσπάθειας των Βρετανών για «Διάνοιξη του Αιγαίου» μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και μετά την άρνηση της Τουρκίας να μπει στον πόλεμο, τα Συμμαχικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη Δωδεκάνησο και ο Ιερός Λόχος τη Σάμο και μεταφέρθηκε, μέσω Τουρκίας, στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη (19 Νοεμβρίου 1943).

Αλεξιπτωτιστές του Ιερού Λόχου έτοιμοι για εκτέλεση άλματος στη νήσο Σάμο.
Ο Ιερός Λόχος συνέχισε μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 1944, την ειδική εκπαίδευσή του στα πλωτά μέσα, στις αναρριχήσεις και στις χιονοσκέπαστες περιοχές, με σκοπό την απόβασή του στην κατεχόμενη τότε Ελλάδα. Με το τέλος όμως της περιόδου εκείνης, η αποστολή του άλλαξε σε αντίστοιχη Μονάδας Κατά-δρομών, η οποία επρόκειτο να δράσει στο Αιγαίο Πέλαγος, σε συνεργασία με βρετανικά ταχύπλοα σκάφη και με καΐκια του Ελληνικού Πολεμικού (τότε Βασιλικού) Ναυτικού. Έτσι τέθηκε από τις αρχές του Φεβρουαρίου 1944, Υπό Διοίκηση των Βρετανικών “Δυνάμεων Καταδρομών”(“Raiding  Forces”).

Στις 7 Φεβρουαρίου, ένα τμήμα (Ιο) του Ιερού Λόχου αναχώρησε για καταδρομικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος (Σάμο, Ψαρά, Μυτιλήνη, Χίο κλπ), όπου και έφτασε μετά ένα μήνα, ενώ το δεύτερο Τμήμα (ΙΙο) εγκαταστάθηκε στα Δωδεκάνησα με τον ίδιο ρόλο από τα τέλη Μαΐου. Στο μεταξύ, με διαταγή του Υπουργείου Στρατιωτικών, ο Ιερός Λόχος αναπτύχθηκε (Απρίλιο 1944) σε Σύνταγμα, με ανάλογη αύξηση της δύναμής του σε 1.000 περίπου άντρες και τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στην οργάνωσή του.
Μετά την απελευθέρωση της ηπειρωτικής Ελλάδας (Οκτώβριος 1944), ο Ιερός Λόχος αναπτύχθηκε στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και σε μερικά της Δωδεκανήσου και μέχρι το Μάιο του 1945 συνέχισε να προσβάλλει με καταδρομικές ενέργειες τις γερμανικές φρουρές, που είχαν αποκοπεί στα νησιά, κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα.


            Από τις πολλές και τολμηρές επιχειρήσεις που εκτέλεσε ο Ελληνικός Ιερός Λόχος στο Αιγαίο Πέλαγος και τα Δωδεκάνησα κατά την περίοδο 1943-45 , οι σπουδαιότερες ήταν οι παρακάτω:

-  1-17 Νοεμβρίου 1943

                Επιτυχής από αέρα και θάλασσα αποβίβαση στη νήσο Σάμο και οργάνωση της άμυνας της εναντίον των Γερμανών.

-  3 Απριλίου 1944

                Καταδρομή αντιπερισπασμού στη Νήσο Μυτιλήνη από τμήμα 30 αξιωματικών και οπλιτών.

-  17 Μαΐου 1944

    Καταδρομή 31 Ιερολοχιτών στη νήσο Σάμο με αποστολή την καταστροφή εχθρικών στόχων.

-  13/14 Ιουλίου 1944

    Καταδρομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από μικτό ελληνοβρετανικό συγκρότημα εναντίον της ισχυρής εχθρικής φρουράς της νήσου Σύμης, με σκοπό την εξουδετέρωση της και την καταστροφή στόχων (εγκαταστάσεων, πλωτών μέσων).



-  24/25 Σεπτεμβρίου 1944

    Καταδρομή στη νήσο Μύκονο από 25 Ιερολοχίτες εναντίον της εκεί γερμανικής φρουράς.

-  11 Φεβρουαρίου 1945

    Καταδρομή αποσπάσματος 114 Ιερολοχιτών στη Νήσο Νίσυρο, με σκοπό την παράδοση της φρουράς της.

-  28 Φεβρουαρίου 1945

                Καταδρομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από ισχυρό συγκρότημα 513 αντρών, προς κατάληψη και απελευθέρωση της νήσου Τήνου.

-  1/2  Μαΐου 1945

    Καταδρομική επιχείρηση στα νησιά Ρόδο και Αλιμιά.

-  3/4 Μαΐου 1945

Τελευταία καταδρομική ενέργεια στη νήσου Μήλο.



            Εκτός από τις παραπάνω επιτυχείς καταδρομικές επιχειρήσεις, ο Ιερός Λόχος πρόσφερε στην Πατρίδα και μια ακόμη υψίστης εθνικής σημασίας υπηρεσία: με τους υπέροχους αγώνες του και με τις θυσίες των αξιωματικών και των οπλιτών του, συντέλεσε μαζί με την εξαίρετη δράση του Πολεμικού μας Ναυτικού, στην απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την επιστροφή και ενσωμάτωσή της στη μητέρα Ελλάδα.



Οι απώλειες του Ιερού Λόχου, από την εποχή της συγκρότησής του μέχρι το τέλος των επιχειρήσεών του στη Δωδεκάνησο, ανήλθαν σε 25 νεκρούς (16 Αξιωματικούς - 9 οπλίτες), 56 τραυματισθέντες(28 Αξιωματικούς-28 οπλίτες), 3 εξαφανισθέντες και 29 αιχμαλώτους.



            Για τις μέχρις αυτοθυσίας συνεχείς προσπάθειες στα πεδία των μαχών, αρχικά της ερήμου της Βόρειας Αφρικής και μετέπειτα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, οι γενναίοι άντρες του Ιερού Λόχου τιμήθηκαν με πλήθος ελληνικών και συμμαχικών ηθικών αμοιβών (προαγωγές επ’  ανδραγαθία, πολεμικά μετάλλια και παράσημα).



            Με την αξιέπαινη πολεμική δράση του, κατά τα έτη 1942-45, ο ένδοξος Ιερός Λόχος πρόσθεσε, αμέσως μετά την ηρωική εποποιία των Ελλήνων στην Αλβανία, τα οχυρά της Μακεδονίας και Θράκης και την ανεπανάληπτη “Μάχη της Κρήτης”, μια ακόμα λαμπρή σελίδα στη νεότερη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και του Στρατού. Σε αναγνώριση αυτής της σημαντικής συμβολής στον υπέρ πάντων αγώνα της υπόδουλης αλλά και υπερήφανης πατρίδας, και της θυσίας των Ιερολοχιτών στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Τυνησία και στο Αιγαίο Πέλαγος, του απονεμήθηκε στις 22 Ιουνίου 1945, η Πολεμική Σημαία. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, σε μία απέριττη τελετή στο Πεδίο του Άρεως, αυτή η Σημαία παρασημοφορήθηκε από τον τότε Αντιβασιλέα-Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως. Ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής του Ιερού Λόχου, ο οποίος από τότε διαλύθηκε, αλλά αργότερα αποτέλεσε τον πρόδρομο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Λίγο καιρό μετά, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Ιερό Λόχο με το Χρυσούν Μετάλλιό της για τις πολύτιμες υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην αγωνιζόμενη πατρίδα κατά την περίοδο 1942 – 1945.

  Τέλος, αρκετό καιρό μετά την διάλυση της θρυλικής αυτής μονάδας, οι επιζήσαντες Ιερολοχίτες, αισθανόμενοι την Ιερή υποχρέωση να αποτίσουν φόρο τιμής στην αιώνια μνήμη των πεσόντων – κατά την περίοδο 1942 – 1945 –συμμαχητών τους, πρωτοστάτησαν, στις προσπάθειες ανέγερσης ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ στην Αθήνα, την Τυνησία, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και της Δωδεκανήσου. Στα νησιά αυτά παρευρίσκονται κάθε χρόνο οι απόστρατοι πλέον Ιερολοχίτες και Καταδρομείς, όπου, μαζί με τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές τιμούν με σεμνές εκδηλώσεις τη μνήμη των αθάνατων νεκρών συμπολεμιστών τους.
 
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Δ Ι Α Τ  Α Γ Μ Α

                Προτάσει του ‘Ημετέρου επί των Στρατιωτικών Υπουργού και έχοντες υπ΄ όψει την υπ΄ αριθ. 625235305 45 πρότασιν του Γενικού Επιτελείου Στρατού, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν.



Ε γ κ ρ ί ν ο μ ε ν  τ ή ν  α π ο ν ο μ ή ν



                Πολεμικής  Σημαίας είς τον Ιερόν Λόχον λόγω των υψίστων υπηρεσιών ας η Μονάς αύτη προσέφερεν εις την Πατρίδα.



                Εις τον αυτόν Υπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και  εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος.



                Αθήναι τη 22 Ιουνίου 1945



                Εν ονόματι του Βασιλέως

                      Ο Αντιβασιλεύς

       

        Ο ΑΘΗΝΩΝ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

                                                                                                                          Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός

                                                                                                                                    ΠΕΤΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

             

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Δ Ι Α Τ  Α Γ Μ Α



                Προτάσει του Ημετέρου επί των Στρατιωτικών Υπουργού και έχοντες υπ΄όψει τας διατάξεις του υπ΄αριθ. 2646]40 Α.Ν  «Περί ηθικών αμοιβών δια διακεκριμένας πράξεις», το υπ΄αριθ. 23/41 Ν.Δ  «Περί τροποποιήσεως των περί απονομής ηθικών αμοιβών διατάξεων», το υπ΄αριθ. 871]41 Ν.Δ  «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί απονομής ηθικών αμοιβών των Στρατιωτικών διατάξεων» ως και εισηγητικήν έκθεσιν του αυτού Υπουργού, Απεφασίσαμεν και Διατάσσομεν.



Α  Π  Ο  Ν  Ε  Μ  Ο  Μ  Ε  Ν



Τα κάτωθι αναγραφόμενα μετάλλια εις την Σημαίαν του Ιερού Λόχου.



α') Πολεμικόν Σταυρόν Α’ Τάξεως



                Διότι οργανωθείς ο ανωτέρω Λόχος το θέρος του έτους 1942 εν Μ Ανατολή και λαβών ούτος μέρος από του μηνός Ιανουαρίου 1943 μέχρι του μηνός Μαΐου του ιδίου έτους εις τας επιχειρήσεις Λιβύης και Τύνιδος, απαρτιζόμενος από 80 μόνον μαχητάς, προπομπός της 8ης  Στρατιάς, απετέλεσε κατορθώματα πρωτοφανή, διεισδύσας εις τα μετόπισθεν του εχθρού συλλαβών υπερ τους δισχίλιους αιχμαλώτους, αποσπάσας τον θαυμασμόν των Γάλλων και Βρεττανών συμπολεμιστών του.



β') Ταξιάρχην Αριστείου Ανδρείας



                Διότι μετά τη εκκαθάρισιν της Β. Αφρικής ο ανωτέρω Λόχος επόλέμησε επί δύο συναπτά έτη δια την απελευθέρωσιν της Πατρίδος εις το Αιγαίον και τα Δωδεκάνησα με αλεξίπτωτα, δια θαλάσσης και εις την Ξηράν, καθηλώσας δεκαπενταπλάσιαν εχθρικήν δύναμιν επενεγκών βαρύτατην φθοράν εις τους κατατητάς, εις σειράν παράτολμων αναγνωρίσεων, εγχειρημάτων και τακτικών επιχειρήσεων, επισύρας του εχθρού τον φόβον και θαυμασμόν, του δε Βρετανού Αρχιστρατήγου τον δημόσια θερμότατον και δίκαιον επαίνον, εις αναγνώριν της Ελληνικής ανδρείας και πολεμικής ικανότητας.



                Εις τον αυτόν Υπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος.



                Εν Αθήναις τη 25 Ιουλίου 1944





          Εν ονόματι του Βασιλέως

                      Ο Αντιβασιλεύς

       

        Ο ΑΘΗΝΩΝ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

                                                                                                                              Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός

                                                                                                                                        ΠΕΤΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
 

koutiki

Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2008
Μηνύματα
97
Like
0
Πόντοι
0
Ιπτάμενε congrats :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Το κάλυψες στο σύνολο του το θέμα.
Ας παραθέσω και εγώ μερικές λεπτομέρειες.
Η πρώτη αεραποβατική ενέργεια απο τακτικό τμήμα Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα έγινε την 1 Νοε 1943 στη Νήσο Σάμο στην περιοχή Παλαιοκάστρου (Ανατολική Σάμος μεταξύ Βαθέως και Πυθαγορείου). Σκοπός του τμήματος αυτού ήταν η συνένωση με το αμφίβιο τμήμα του Ιερού Λόχου που είχε τηνίδια ημέρα αποβιβαστεί στην Νότια Σάμο στην περιοχή των Νοτίων Υπωριών του Παγώνδα (Νότιες Ακτές Σάμου)και στη συνέχεια η ανάλυψη καταδρομικών επιχειρήσεων.Οι άνθρωποι είχαν πολλά κιλά @ρχιδι@, πράγμα που καταλαβαίνει κανείς αμέσως άν έχει γνώση των συγκεκριμένων εδαφών.  Σε εκείνη λοιπόν την Αεραποβατική Επιχείρηση είχαμε τον πρώτο νεκρό Έλληνα Αλεξιπτωτιστή, όταν ένας απο τους άντρες του του αεραποβατικού τμήματος εκτέλεσε το άλμα χωρίς (προφανώς λογω ταραχής του) να έχει αγκιστρώσει το στατικό του ιμάντα στο αεροσκάφος. Επίσης σε αυτή την επιχείρηση εκτέλεσε για πρώτη φορά στη ζωή του άλμα και ο επικεφαλής του Ιερού Λόχου Σχης Τσιγάντες, ο οποίος ήταν και σε προχωρημένη για το "σπορ" ηλικία και πρωτίτερα δεν είχε καλά-καλά ολοκληρώσει ούτε την επίγεια προκαταρκτική εκπαίδευση που απιτείτο.
Κάτι γενικότερο τώρα.
Ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πεί στη Βουλή για τη δράση του Ιερού Λόχου:"....βάση των ενεργειών των (sic.των ανδρών του Ιερου Λόχου)ουδείς αμφισβήτησε τα Ιερά Δικαιώματα της Ελλάδος επί των Νήσων της του Αν. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, όπως ούτως ηθέλησε να συμβεί, η μέχρι πρότινως επιτειδία ουδέτερος Τουρκία...."
Ο Ιερός Λόχος και οι μετέπειτα ΛΟΚ έχουν κοινές καταβολές με τους περιβόητους SAS και η συγγένεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα.Τα μότο και των δύο είναι κοινα "WHO DEARS WINS" των SAS και "Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ" των Μονάδων Καταδρομών. Το έμβλημα των SAS είναι το επικρεμάμενο ξίφος εντός πτερύγων, ενώ το έμβλημα των Καταδρομών το ανεστραμένο ξίφος εντός πτερύγων.

Αυτά για τώρα ....και συνεχίζουμε.
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Ο Ιερός Λόχος και οι μετέπειτα ΛΟΚ έχουν κοινές καταβολές με τους περιβόητους SAS και η συγγένεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα.Τα μότο και των δύο είναι κοινα "WHO DEARS WINS" των SAS και "Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ" των Μονάδων Καταδρομών. Το έμβλημα των SAS είναι το επικρεμάμενο ξίφος εντός πτερύγων, ενώ το έμβλημα των Καταδρομών το ανεστραμένο ξίφος εντός πτερύγων.

Σχετικά με τις Ειδικές Δυνάμεις...
 

Συνημμένα

  • O_Tolmon_Nika.gif
    O_Tolmon_Nika.gif
    17,1 KB · Εμφανίσεις: 21
  • SAS.jpg
    SAS.jpg
    66,2 KB · Εμφανίσεις: 38

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
"Ιερός Λόχος". όσοι έχετε γνώση και να σας ενδιαφέρει παρακαλώ ποστάρετε...

Παιδιά με ατσάλινα χέρια
με θάρρος γεμάτα ψυχή
στα χέρια μας είναι η δόξα
της πατρίδας μας και η τιμή.

Εμπρός παιδιά
με μια καρδιά
η σάλπιγγα σημάνει
η μάνα Ελλάς
από εμάς ελευθεριά προσμένει.

Παράδειγμα το Δραγατσάνι
θα είναι για μάς φωτεινό
και άλλων ηρώων αγώνες
για τον Λόχο των Ιερό

Εμπρός παιδιά
με μια καρδιά
η σάλπιγγα σημάνει
η μάνα Ελλάς
από εμάς ελευθεριά προσμένει.

Περήφανη να ΄ναι η μάνα
που έκανε τέτοια παιδιά
που πάντα έτοιμα είναι
να πέσουν με αλεξίπτωτα μες τη φωτιά.
 
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Τι ειναι γιε μου στον αερα?
Ομπρελιτσες ειναι μπαμπα.
Λοκατζιδες ειναι γιε μου
που τους πηραν τα μυαλα
Λοκατζιδες στον αερα
Λοκατζιδες στα βουνο
Κολαση κανουν τη μερα
και το βραδυ πανικο

Πωπω πορωθηκα τωρα....

Ουσιαστικα το συγχρονο δογμα δρασης των ειδικων δυναμεων διαμορφωθηκε στον Αππ οπου οι Γερμανοι εφτιαξαν τις πρωτες καταδρομικες ομαδες επειδη ο πολεμος ειχε τελματωθει στα χαρακωματα.

 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Πωπω πορωθηκα τωρα....

Ουσιαστικα το συγχρονο δογμα δρασης των ειδικων δυναμεων διαμορφωθηκε στον Αππ οπου οι Γερμανοι εφτιαξαν τις πρωτες καταδρομικες ομαδες επειδη ο πολεμος ειχε τελματωθει στα χαρακωματα.

Εκεί ψηλά στο μιναρέ,
θα τον καρφώσω τον μπερέ.
Για να τον βλέπουν οι εχθροί μου
και να τον προσκυνούν μαζί μου!

ΨΗΛΑ-ΨΗΛΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΠΕΡΕ... ;)


 

koutiki

Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2008
Μηνύματα
97
Like
0
Πόντοι
0
Duracell και Ιπτάμενε  :rockon: :rockon: :rockon: με συγκινήσατε ρε......με πήγατε κάτι χρονάκια πίσω.

Να ποστάρω λίγο και για τα σχετικά με τα μνημεία του Ιερού Λόχου.
Π.χ, αυτό που έχει ανεγερθεί στη Σάμο βρίσκεται στο Καρλόβασι λίγο πιο πίσω απο το Λιμάνι και αμφιβάλω αν το γνωρίζει που είναι ακόμα και ο Δήμος Καρλοβάσου. Ευτυχώς που το φροντίζουν που και που τα παιδιά απο το Λόχο Πλωτών της Αμφίβιας Μοίρας Καταδρομών που βρίσκεται εκεί κοντά.
Η προτομή του Τσιγάντε είναι στον πεζόδρομο της Γλάδστονος νανάμεσα στα υπαίθρια τρπεζάκια και τους κάδους σκουπιδιών και μέχρι πρότεινος είχε φάει στη μάπα ένα Α κατάμαυρο σαν τα μεσάνυχτα αυτών που την έβαψαν.
Τόσο ΓΠΚ* είμαστε απέναντι στους Ήρωες μας.

*Για τον Πούτσο Καβάλα
 
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Δε θα, δε θα
περασετε ποτε
εδω θα προσκυνησετε τα πρασινα μπερε!
                           
Κ εγω πηγα 3 χρονια πισω οταν υπηρετουσα. Καποια πραγματα εχουν μοναδικο νοημα.

Για τον π καβαλα ειναι οι απατριδες/αναρχες/θολοκουλτουριαρεοι που κανουν τρετοια.
Υπαρχει και κοσμος που τιμα αυτους που πρπει να τιμηθουν.
 
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Ενα μεγαλο [size=10pt]ΜΠΡΑΒΟ[/size] απο τον Σκοτεινο, που ειναι κολυωμενος αυτο το μεσημερι, για τα τελευταια ποσταρισμα για τις ειδικες δυναμεις.

Αντε δε σε βγαζω Α/Α σημερα...στη χαριζω :dancing: :dancing:
 

koutiki

Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2008
Μηνύματα
97
Like
0
Πόντοι
0
Tomito μπορώ να σου παραθέσω λεπτομέρειες καθώς και τη συνέχεια.....έχω προσωπική γνώση οτυ περιστατικού.
Η συνέχεια είναι αυτή που με έκανε να καταλάβω πόσο ΓΠΚ είμαστε (όχι όλοι βεβαιως και ευτυχώς) και πόσο πολύ διφέρει να υπηρετείς την Πατρίδα από το να υπηρετείς το Κράτος.
 

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Μηνύματα
10.311
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Tomito μπορώ να σου παραθέσω λεπτομέρειες καθώς και τη συνέχεια.....έχω προσωπική γνώση οτυ περιστατικού.
Η συνέχεια είναι αυτή που με έκανε να καταλάβω πόσο ΓΠΚ είμαστε (όχι όλοι βεβαιως και ευτυχώς) και πόσο πολύ διφέρει να υπηρετείς την Πατρίδα από το να υπηρετείς το Κράτος.

Κάτι έχει πάρει το αυτί μου φίλε ;)
Δεν έχει γίνει τυχαία η επιλογή περαιτέρω δημοσιοποίησης του συγκεκριμένου περιστατικού.  :grin:
 

koutiki

Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2008
Μηνύματα
97
Like
0
Πόντοι
0
Ο.Κ  :grin: Συ είπας
Ο επικεφαλής της Φρουράς, τότε Λοχαγός, ήταν αυτός που με δικιά του πρωτοβουλία και δεδομένης της μη ύπαρξης επικοινωνίας με την 80 ΑΔΤΕ ενήργησε σύμφωνα με τους ΕΚΕ και άνηξε πύρ πρώτως αυτός  βάλλοντας με ένα Α/Τ βλήμα STREAM 89 χιλ. O στόχος ήταν εκτός βεληνεκούς και η βολή δεν είχε αποτέλεσμα. Το ίδιο συνέβει και με το δε΄υτερο βλήμα που εβλήθει απο Λοχία Β. Δρίτου. Στη συνέχεια μίλε το MAG. Bλήθηκέ ο "πύργος" του υποβρυχίου που κοινώβς γαμήθηκε. Το υποβρύχιο έστρεψε και πήρε πούλο εν αναδύσει ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙ διότι το τουρκάκι έκλασε μέντες και δεν μπορούσε να εκτιμήσει τις ζημειές του απο το εσωτερικό του κοίτους, μιας και καμμία κότα απο αυτούς δεν βγήκε καν στο deck.
Στη συνέχεια το περιστατικό αναφέρθηκε όταν αποκαταστάθηκαν οι επικοινωνίες. Την επόμενη ημέρα αντικαταστάθηκε άρδειν ο επικεφαλής της Φρουράς, ο οποίος επέστρεψε στο Βόλο και απο εκεί διατάχθηκε να παρουσιαστεί στι ΥΠΕΘΑ καθ'όσον διεξαγόταν έρευνα γαι το περιστατικό. Οι φωστήρες κλασσομέντες χαρτογιακάδες του είχαν ετοιμάσει το Λάκο με τα :birdman: και μία ωραία απόδοση εκτός Ειδικών Δυνάμεων σαν αμοιβή που έπραξε το καθήκον του χωρίς να τους ρωτήσει. Τα γλίτωσε όλα αυτά μόνο όταν τους απείλησε (με την σιωπηρή συνδρομή της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων) ότι θα τα βγάλει όλα φόρα παρτίδα στα κανάλια.

Αυταααα 
 

koutiki

Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2008
Μηνύματα
97
Like
0
Πόντοι
0
Sorry για την ορθογραφία που ξεφεύγει που και που  :headbang:....αλλά μιλάμε για πόρωση και μεγάλη στρατοκαυλίαση υπο το κράτος της βιασύνης
 
OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Μηνύματα
15.458
Like
31
Πόντοι
166
ΜΠΡΑΒΟ σας ρε μάγκες.Μπράβο.Με αυτά τα ποστ δείχνετε ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ σε αυτόν τον ρημαδοτόπο δεν ξεχνούν.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom