konstantinos765
Μέλος
- Εγγρ.
- 7 Ιουν 2007
- Μηνύματα
- 1.353
- Κριτικές
- 2
- Like
- 0
- Πόντοι
- 16
Οι Ρωμαίοι ίσως άφησαν πίσω τους μια βαριά κληρονομιά
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Η επέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επηρέασε τη γονιδιακή δεξαμενή πληθυσμών της Ευρώπης και τους άφησε πιο ευάλωτους στον HIV, εκτιμούν Γάλλοι ερευνητές.
Οι σημερινοί κάτοικοι των περιοχών που ήταν κάποτε κτήσεις των Ρωμαίων είναι λιγότερο πιθανό να φέρουν την παραλλαγή ενός γονιδίου που προστατεύει από τη μόλυνση, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Προβηγκίας που πραγματοποίησαν τη μελέτη δεν πιστεύουν ότι αυτή η ιδιαιτερότητα οφείλεται σε γενετική ανάμιξη των Ρωμαίων με τους λαούς που κατέκτησαν.
Θεωρούν πιθανότερο ότι το γονίδιο που σήμερα προστατεύει από τον HIV ήταν κάποτε επικίνδυνο, καθώς αύξανε την πιθανότητα μόλυνσης από κάποια ασθένεια που μετέφεραν οι Ρωμαίοι. Ως αποτέλεσμα της «ρωμαϊκής» επιδημίας, το ποσοστό των ανθρώπων που φέρουν το γονίδιο μειώθηκε σημαντικά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συχνότητες του προστατευτικού γονιδίου CCR5-δ32 στη νότια Ευρώπη φαίνεται να ακολουθούν τα μετακινούμενα όρια της αρχαίας αυτοκρατορίας.
Στις χώρες που παρέμειναν για μεγάλο διάστημα εντός της αυτοκρατορίας, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, η συχνότητα του CCR5-δ32 στον πληθυσμό είναι πολύ μικρή, από 0 έως 6 τοις εκατό. Αντίθετα, στις περιοχές που βρίσκονταν στην περιφέρεια της αυτοκρατορίας, όπως η Γερμανία και η Αγγλία, η συχνότητα του γονιδίου είναι από 8 έως 12 τοις εκατό, ενώ σε χώρες που ποτέ δεν κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους η συχνότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Πάντως η υπόθεση που διατυπώνουν οι Γάλλοι ερευνητές δεν είναι η μόνη πιθανή εξήγηση για τη γενετική ιδιαιτερότητα των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ είχαν προτείνει παλαιότερα ότι το γονίδιο CCR5-δ32 εξαπλώθηκε στη Βόρεια Ευρώπη επειδή προστάτευε από ασθένειες όπως η ευλογιά και η βουβωνική πανώλη.
πηγη: < >