Νέα

Η πόρνη ως θέμα στην εικαστική τέχνη

• Μέλος που άνοιξε το νήμα jaygatsby
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 356
  • Εμφανίσεις 23K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

The Saint*

Τιμημένος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2010
Κριτικές
90
Like
37.457
Πόντοι
25.467
καθολου δεν λανθανετε....θα μπορουσα να υποθεσω οτι προκειται και για υδραυλικο εξοπλισμο...αλλα δεν ειμαι βεβαια...

Καλώς. Να κανονίσουμε μίαν συνάντηση, για να σας δείξω έναν παρόμοιο εξοπλισμό, ούτως ώστε να βεβαιωθείτε, Παλλακίδα μου.  :-*

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
Η ακατανομαστη μπορει να μην ητο επαγγελματιας παρολαυτα ο Νταλι ηταν ο πλεον υποτακτικος και αγαπουλης της...Ειχα διαβασει καποια στιγμη οτι τον ειχε κλειδωσει στο ξενοδοχειο για καποιες μερες προκειμενου να τελειωσει εναν πινακα που χρωσταγε....Ρουφιανα γυναικα...Τον εφαγε...

dali1.jpg

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
Gustav Moreau 19ος αιωνας...Ανηκει στο κινημα του Συμβολισμου...Σαν ιδεολογια οι συμβολιστες αντιδρουν στον νατουραλισμο και τον ρεαλισμο, κινηματα τα οποια προσπαθουν να καταπνιξουν οτιδηποτε εχει σχεση με το ιδανικο, το φανταστικο, το απιαστο και δινουν βαση στο πραγματικο, το ταπεινο, το καθημερινο...Ο συμβολισμος αντιθετως καταπιανεται με την πνευματικοτητα, τα ονειρα και δινει ιδιαιτερη εμφαση στη φαντασια...O Moreau θεωρειται απο καποιους σαν προδρομος του σουρεαλισμου...Για τη Σαλωμη τα λογια ειναι περιττα νομιζω...

Gustave_Moreau_Salom%C3%A9_1876.jpg

Salome

kartakhs

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2008
Like
2
Πόντοι
166
Gustav Moreau 19ος αιωνας...Ανηκει στο κινημα του Συμβολισμου...Σαν ιδεολογια οι συμβολιστες αντιδρουν στον νατουραλισμο και τον ρεαλισμο, κινηματα τα οποια προσπαθουν να καταπνιξουν οτιδηποτε εχει σχεση με το ιδανικο, το φανταστικο, το απιαστο και δινουν βαση στο πραγματικο, το ταπεινο, το καθημερινο...Ο συμβολισμος αντιθετως καταπιανεται με την πνευματικοτητα, τα ονειρα και δινει ιδιαιτερη εμφαση στη φαντασια...O Moreau θεωρειται απο καποιους σαν προδρομος του σουρεαλισμου...Για τη Σαλωμη τα λογια ειναι περιττα νομιζω...

Gustave_Moreau_Salom%C3%A9_1876.jpg

Salome
μουνιτσα μου .... αυτα που περιγραφεις τα νοιωθεις οταν βλεπεις αυτον τον πινακα?

σπανιο ζωγραφικη αγιογραφια μαζι

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
μουνιτσα μου .... αυτα που περιγραφεις τα νοιωθεις οταν βλεπεις αυτον τον πινακα?

σπανιο ζωγραφικη αγιογραφια μαζι

Ναι...η σκεψη μου ειναι οτι θα μπορουσε να κανει τη Σαλωμη οπως θα επεβαλλε η χριστιανικη φιλοσοφια...Μια φιγουρα η οποια συμβολιζει πονηρια, κακια, ιδιοτελεια...Παρολαυτα επιλεγει να δωσει σημασια στον ποθο που αποπνει, στη λαγνεια της, στην ομορφια της...Ακομα και τα σχεδια (ισως ειναι τατουαζ χενας) πανω στο σωμα της δινουν περισσοτερη βαρυτητα στον ερωτισμο τον ιδιο της Σαλωμης...Επισης, αντιθετα με αλλους ζωγραφους επιλεγει να μην απεικονισει την εικονα του αποκεφαλισμου του ιδιου (που ειναι το αποτελεσμα της Σαλωμης) αλλα να επικεντρωθει στην ιδια τη γυναικα...Πώς συναδουν ολα αυτα με το συμβολισμο; Μα ενω ξερεις οτι αυτη η γυναικα ειναι πονηρη, ψευτρα, υπουλη, κουτοπονηρη ισως, συμφεροντολογα....Επιλεγεις να επικεντρωσεις στη φαντασιωση αυτης της γυναικας...Να εμπλακεις σε μια ονειρικη κατασταση στην οποια ολα τα προηγουμενα χαρακτηριστικα περνανε σε δευτερη μοιρα και ολη η προσοχη δινεται στην ανθρωπινη φυση του ποθου και της σεξουαλικοτητας...Αυτα βεβαια ειναι δικες μου σκεψεις...Μπορει να πεφτω τελειως εξω αλλα αυτην την αισθηση αποκομιζω...

OP
OP
jaygatsby

jaygatsby

Μέλος
Εγγρ.
5 Αυγ 2010
Κριτικές
1
Like
346
Πόντοι
86
Ναι...η σκεψη μου ειναι οτι θα μπορουσε να κανει τη Σαλωμη οπως θα επεβαλλε η χριστιανικη φιλοσοφια...Μια φιγουρα η οποια συμβολιζει πονηρια, κακια, ιδιοτελεια...Παρολαυτα επιλεγει να δωσει σημασια στον ποθο που αποπνει, στη λαγνεια της, στην ομορφια της...Ακομα και τα σχεδια (ισως ειναι τατουαζ χενας) πανω στο σωμα της δινουν περισσοτερη βαρυτητα στον ερωτισμο τον ιδιο της Σαλωμης...Επισης, αντιθετα με αλλους ζωγραφους επιλεγει να μην απεικονισει την εικονα του αποκεφαλισμου του ιδιου (που ειναι το αποτελεσμα της Σαλωμης) αλλα να επικεντρωθει στην ιδια τη γυναικα...Πώς συναδουν ολα αυτα με το συμβολισμο; Μα ενω ξερεις οτι αυτη η γυναικα ειναι πονηρη, ψευτρα, υπουλη, κουτοπονηρη ισως, συμφεροντολογα....Επιλεγεις να επικεντρωσεις στη φαντασιωση αυτης της γυναικας...Να εμπλακεις σε μια ονειρικη κατασταση στην οποια ολα τα προηγουμενα χαρακτηριστικα περνανε σε δευτερη μοιρα και ολη η προσοχη δινεται στην ανθρωπινη φυση του ποθου και της σεξουαλικοτητας...Αυτα βεβαια ειναι δικες μου σκεψεις...Μπορει να πεφτω τελειως εξω αλλα αυτην την αισθηση αποκομιζω...

"Μα ποιά είσαι, η Δομή είσαι;"

:)

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
Παπυρος λαρους μπριτανικα...

kartakhs

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2008
Like
2
Πόντοι
166
με εστειλες οκ και μην σε ανησυχει ενα εργο τεχνης ειναι οτι λεει στην καρδια σου οχι οτι το πλασαρουν οι αλλοι

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
Η αληθεια ειναι οτι σπανια διαβαζω υπεραναλυσεις εργων γιατι προτιμω να βγαζω τα δικα μου συμπερασματα....Νομιζω ομως οτι εαν διαβασει καποιος καποια πραγματα για ενα καλλιτεχνικο ρευμα, για τα βιωματα του καλλιτεχνη και κανει μια μικρη ερευνα για το πλαισιο στο οποιο εζησε και δημιουργησε ειναι πολυ πιο εποικοδομητικο απο το να διαβασεις μια ετοιμη αναλυση-κριτικη πανω σε αυτο που βλεπεις ή ακους...

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
Αυτη ειναι η ουσια και του "κανω τεχνη" αλλωστε...

OP
OP
jaygatsby

jaygatsby

Μέλος
Εγγρ.
5 Αυγ 2010
Κριτικές
1
Like
346
Πόντοι
86
Η αληθεια ειναι οτι σπανια διαβαζω υπεραναλυσεις εργων γιατι προτιμω να βγαζω τα δικα μου συμπερασματα....Νομιζω ομως οτι εαν διαβασει καποιος καποια πραγματα για ενα καλλιτεχνικο ρευμα, για τα βιωματα του καλλιτεχνη και κανει μια μικρη ερευνα για το πλαισιο στο οποιο εζησε και δημιουργησε ειναι πολυ πιο εποικοδομητικο απο το να διαβασεις μια ετοιμη αναλυση-κριτικη πανω σε αυτο που βλεπεις ή ακους...
κι αυτό σωστό.

OP
OP
jaygatsby

jaygatsby

Μέλος
Εγγρ.
5 Αυγ 2010
Κριτικές
1
Like
346
Πόντοι
86
Αυτη ειναι η ουσια και του "κανω τεχνη" αλλωστε...
κάτσε, τέχνη "κάνει" ο καλλιτέχνης, εμείς είμαστε οι θεατές, εμείς απολαμβάνουμε, ερμηνεύουμε, αισθανόμαστε βλέποντας το έργο.

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
κάτσε, τέχνη "κάνει" ο καλλιτέχνης, εμείς είμαστε οι θεατές, εμείς απολαμβάνουμε, ερμηνεύουμε, αισθανόμαστε βλέποντας το έργο.

Δε διαφωνω...η τεχνη γενικοτερα ειναι μια ιδιαιτερα εγωιστικη εκφραση του ανθρωπου...Απο κει και περα ομως το πως αντιλαμβανομαστε εμεις την τεχνη του καθενος θα πρεπει να ειναι κατι υποκειμενικο και προσωπικο σαν βιωμα...Δε διαφωνω με τις αναλυσεις που υπαρχουν γενικοτερα διαφωνω ομως με την αποψη οτι ενα εργο τεχνης πρεπει να υπαγεται σε ενα πλαισιο το οποιο οριζουν οι εκαστοτε κριτικοι...Αυτο ειναι λοιπον το νοημα του "κανω τεχνη"...Εκφραζω τον εαυτο μου και τις σκεψεις μου και  δημιουργω συναισθηματα και εικονες στους αλλους (σε δευτερο επιπεδο)...Ο καλλιτεχνης δε δημιουργει μονο για τον εαυτο του...Αν ηταν ετσι θα τα κραταγε για τον εαυτο του...Τον ενδιαφερει απο το να μαγεψει μεχρι να προκαλεσει ή να σοκαρει..Τον ενδιαφερει η ψυχικη κινητοποιηση γενικοτερα που προερχεται απο τη δικη του εκφραση..Αυτα τα συναισθηματα και οι εικονες ομως κατα την αποψη μου οφειλουν να ειναι πρωτογενη και οχι επηρεασμενα απο την ξινιλα ή την "αυθεντια" του εκαστοτε "ειδικου"...

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Κριτικές
3
Like
12.579
Πόντοι
3.506
[size=20pt]toulouse-lautrec "the kiss"[/size]

URL]]

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Like
151
Πόντοι
66
Ρε εσείς είσθε αστέρια ρε!

Είναι από τις λίγες φορές που κάποιος αρχίζει ένα thread και το συνεχίζουν άξιοι εργάτες.
εγω παλι θλιβομαι που σε αυτο το υπεροχο θρεντ μολις στην 8η σελιδα θυμηθηκαμε τον ΜΕΓΙΣΤΟ  πουτανιαρη της τεχνης, τον μεγαλο βινσεντ που περα απο τη σιεν στη Χαγη, ειχε χαρισει το αυτι του στην πορνη στη νοτια Γαλλια.
να προσθεσω οτι ο Λωτρεκ, προιον αιμομιξιας, καθοτι ασχημος με δυσπλασια στα ποδια δεν τον πλησιαζε καμια γυναικα, και ετσι αυτος τις ζωγραφιζε ολες ασχημες για να τις εκδικηθει, ολοι φυσικα ξερουμε τι μουναρες ηταν και ειναι στα μουλεν ρουζ.
φιλε με την "εναστρη νυχτα" στο αβαταρ σου, υποκλινομαι,
πηγα Αμστερνταμ για χαρη του, καθε μερα εκει, μετα τις βιτρινες..
εγω γουσταρω "σταχοχωραφο με κορακια". αν θες στο θυμιζω.

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
http://[URL unfurl="true"]www.artandarchitecture.org.uk/assets/image/700/ge/geishas_landscape_700.jpg[/img[/URL]]

Geishas Landscape-  Sato Torakiyo

Ενα εργο που επηρεασε πολυ και τον Βαν Γκογκ και το οποιο ειχε στην κατοχη του...Το συγκεκριμενο εργο φαινεται και στο φοντο του γνωστου πινακα της αυτοπροσωπογραφιας με κομμενο αυτι...

[img]http://static.ddmcdn.com/gif/vincent-van-gogh-paintings-from-the-yellow-house-19.jpg

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
...κάποιος φίλος πρίν πόσταρε τους Πατατοφάγους του Βίνσεντ , και αν δεν κάνω λάθος ο ζωγράφος επηρρεάστηκε απο τον "Φτωχόκοσμο" του Φίοντορ...

ένα έργο το οποίο προσωπικά με αγγίζει πολύ, γιατί ο Ρώσος συγγραφέας προσπαθεί να αναδείξει την αθλιότητα του θήλεος ατόμου και την τραγική του μοίρα.

πρόκειται για ένα φτωχό κορίτσι το οποίο προσπαθεί να νουθετήσει και να προστατεύσει απο τη βρωμιά της πορνείας και της ανηθικότητας,  ένας ευαίσθητος , τίμιος, αλλά αγράμματος γεράκος, όμως παρόλαυτά αποτυγχάνει, γιατί το θήλυ επιλέγει να νυμφευθεί έναν πλούσιο δυνάστη , ο οποίος προσπάθησε να την εκπορνεύσει...

marios51

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2009
Κριτικές
16
Like
198
Πόντοι
676
φιλε με την "εναστρη νυχτα" στο αβαταρ σου, υποκλινομαι,
πηγα Αμστερνταμ για χαρη του, καθε μερα εκει, μετα τις βιτρινες..
εγω γουσταρω "σταχοχωραφο με κορακια". αν θες στο θυμιζω.
http://[URL unfurl="true"]www.vggallery.com/painting/f_0779.jpg[/img[/URL]]
Καλη επιλογη. Ισως το τελευταιο εργο του Βινσεντ.
Αυτος ο πινακας ηταν σε μια πολυ δυσκολη στιγμη του Βινσεντ, και μαλιστα λεγεται οτι οταν πηγε να αυτοκτονησει (αν και υπαρχει η θεωρια που μιλαει για ατυχημα απο δυο παιδια που επαιζαν με ενα περιστροφο) ειχε παει με σκοπο να χτυπησει με το περιστροφο κορακια στα σταροχωραφα.
"Βάζω τη καρδιά και τη ψυχή μου στα έργα μου κι έχω χάσει το μισό μου μυαλό σ' αυτή τη πορεία".
"Δε πρέπει ν' ακούμε τόσο τη γλώσσα της ζωγραφικής όσο τη γλώσσα της φύσης".
"Υπάρχουν απέραντα καλαμποκοχώραφα κάτω από μουντούς ουρανούς κι εγώ δε δίστασα ν' απεικονίσω αυτή τη μελαγχολία και την απόλυτη μοναξιά".
 "Νιώθω τρομακτική διαύγεια τις στιγμές που η φύση είναι τόσο όμορφη. Δεν είμαι πια βέβαιος για τον εαυτό μου κι οι πίνακες μοιάζουν να 'χουν βγει από όνειρο".
Προτιμω ομως ειναι η αληθεια την "Εναστρη Νυχτα".  "Οι πατατοφαγοι", και η "Θλιψη-Sorrow".
Πραγματικα σε ζηλευω που πηγες στο μουσειο Βαν Γκογκ, και ελπιζω καποτε να παω και εγω.

Αληθεια δεν εχω ακουσει και πολλα για την ιστορια με το αυτι και την ιεροδουλη. Ξερεις κατι παραπανω?
Ηταν τυχαια η ιεροδουλη?
Παντως πολλοι λανθασμενα νομιζουν οτι το επραξε για μια γυναικα.

[QUOTE="rigormortis, post: 3618395"]
...κάποιος φίλος πρίν πόσταρε τους Πατατοφάγους του Βίνσεντ , και αν δεν κάνω λάθος ο ζωγράφος επηρρεάστηκε απο τον "Φτωχόκοσμο" του Φίοντορ...
[/quote]
Νομιζω οτι εισαι λαθος.
Η εμπνευση του Βινσεντ μαλλον ηταν ο πινακας του Jozef Israëls με τιτλο A Peasant Family at the Table.
[img]http://[URL unfurl="true"]www.vangoghmuseum.nl/vgm/mmbase/images/18532[/img[/URL]]
Και μαλιστα ο Βινσεντ το αναφερει σε μια επιστολη προς τον αδερφο του.

Επισης ξεχασα να αναφερω οτι ο Βινσεντ και ο Λωτρεκ ηταν φιλοι.

Συγνωμη στον jaygatsby που ξεφυγα απο το θεμα.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom