φιλε με την "εναστρη νυχτα" στο αβαταρ σου, υποκλινομαι,
πηγα Αμστερνταμ για χαρη του, καθε μερα εκει, μετα τις βιτρινες..
εγω γουσταρω "σταχοχωραφο με κορακια". αν θες στο θυμιζω.
http://[URL unfurl="true"]www.vggallery.com/painting/f_0779.jpg[/img[/URL]]
Καλη επιλογη. Ισως το τελευταιο εργο του Βινσεντ.
Αυτος ο πινακας ηταν σε μια πολυ δυσκολη στιγμη του Βινσεντ, και μαλιστα λεγεται οτι οταν πηγε να αυτοκτονησει (αν και υπαρχει η θεωρια που μιλαει για ατυχημα απο δυο παιδια που επαιζαν με ενα περιστροφο) ειχε παει με σκοπο να χτυπησει με το περιστροφο κορακια στα σταροχωραφα.
"Βάζω τη καρδιά και τη ψυχή μου στα έργα μου κι έχω χάσει το μισό μου μυαλό σ' αυτή τη πορεία".
"Δε πρέπει ν' ακούμε τόσο τη γλώσσα της ζωγραφικής όσο τη γλώσσα της φύσης".
"Υπάρχουν απέραντα καλαμποκοχώραφα κάτω από μουντούς ουρανούς κι εγώ δε δίστασα ν' απεικονίσω αυτή τη μελαγχολία και την απόλυτη μοναξιά".
"Νιώθω τρομακτική διαύγεια τις στιγμές που η φύση είναι τόσο όμορφη. Δεν είμαι πια βέβαιος για τον εαυτό μου κι οι πίνακες μοιάζουν να 'χουν βγει από όνειρο".
Προτιμω ομως ειναι η αληθεια την "Εναστρη Νυχτα". "Οι πατατοφαγοι", και η "Θλιψη-Sorrow".
Πραγματικα σε ζηλευω που πηγες στο μουσειο Βαν Γκογκ, και ελπιζω καποτε να παω και εγω.
Αληθεια δεν εχω ακουσει και πολλα για την ιστορια με το αυτι και την ιεροδουλη. Ξερεις κατι παραπανω?
Ηταν τυχαια η ιεροδουλη?
Παντως πολλοι λανθασμενα νομιζουν οτι το επραξε για μια γυναικα.
[QUOTE="rigormortis, post: 3618395"]
...κάποιος φίλος πρίν πόσταρε τους Πατατοφάγους του Βίνσεντ , και αν δεν κάνω λάθος ο ζωγράφος επηρρεάστηκε απο τον "Φτωχόκοσμο" του Φίοντορ...
[/quote]
Νομιζω οτι εισαι λαθος.
Η εμπνευση του Βινσεντ μαλλον ηταν ο πινακας του Jozef Israëls με τιτλο A Peasant Family at the Table.
[img]http://[URL unfurl="true"]www.vangoghmuseum.nl/vgm/mmbase/images/18532[/img[/URL]]
Και μαλιστα ο Βινσεντ το αναφερει σε μια επιστολη προς τον αδερφο του.
Επισης ξεχασα να αναφερω οτι ο Βινσεντ και ο Λωτρεκ ηταν φιλοι.
Συγνωμη στον jaygatsby που ξεφυγα απο το θεμα.