Συνταγες για το μαγειρεμα της παπιας!!!
Πάπια σοταρισμένη με κυδώνια
Υλικά
Για τη φάβα
* 2 φλιτζάνια βρασμένη, έτοιμη, σπιτική φάβα
* 1/2 - 2/3 φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου
* 1 κτ σούπας βούτυρο
Για το γλάσο
* 2 κτ σούπας θυμαρίσιο μέλι
* 3 κτ σούπας ξίδι μπαλσάμικο, κατά προτίμηση αρωματισμένο με σύκα
Για το κυρίως πιάτο
* 2 κομμάτια στήθος πάπιας, χωρίς κόκαλο
* 2 μικρά κυδώνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
* 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
* 1 κτ σούπας βούτυρο
* 3-4 φύλλα φασκόμηλο
* 2 κτ σούπας ξίδι μπαλσάμικο, κατά προτίμηση αρωματισμένο με σύκα
* 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
* Αλάτι και πιπέρι
* 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Έχουμε τη φάβα έτοιμη και σ' ένα τηγάνι προσθέτουμε τον ζωμό και το βούτυρο και ζεσταίνουμε ελαφρώς.
Ανακατεύουμε το μέλι με το ξίδι και το κρατάμε στην άκρη.
Χαράσσουμε όλη την επιφάνεια της πάπιας διαγωνίως (σαν σχήματα «X»). Ζεσταίνουμε το τηγάνι για λίγα λεπτά και τοποθετούμε την πάπια, με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω. Τσιγαρίζουμε την πάπια σε σχετικά δυνατή φωτιά ώσπου να ροδίσει η πλευρά με το λίπους βαθιά και να λειώσει αρκετά το λίπος, αφήνοντας υγρό στο τηγάνι. Αφαιρούμε την πάπια, κρατάμε μια κουταλιά λίπους στο τηγάνι και το υπόλοιπο το βάζουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε τη σχάρα του φούρνου.
Στο λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και κατόπιν το κυδώνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το φασκόμηλο, το αλατοπίπερο και μια πρέζα ζάχαρη, γυρίζουμε για 1-2 λεπτά ώστε να πάρουν λίγο χρώμα ακόμα. Να είναι όμως ακόμα τραγανό. Ρίχνουμε 1-2 κτ σούπας μπαλσάμικο και στη συνέχεια την πάπια, τον ζωμό και το βούτυρο και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά 5-6 λεπτά ώσπου να είναι σχεδόν έτοιμη η πάπια.
Απλώνουμε τη χλιαρή φάβα σε δύο πιάτα. Τοποθετούμε το στήθος της πάπιας σε ένα μικρό ταψί και αλείφουμε την πέτσα με το μείγμα του μελιού. Τα αφήνουμε κάτω από το γκριλ για περίπου 2 λεπτά ώσπου να καραμελώσουν.
Για να σερβίρουμε: Πάνω από τη φάβα τοποθετούμε τα κυδώνια και τα κρεμμύδια. Κόβουμε το στήθος της πάπιας σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε από πάνω, σαν «βεντάλια».
Πάπια σοταρισμένη με κυδώνια
Υλικά
Για τη φάβα
* 2 φλιτζάνια βρασμένη, έτοιμη, σπιτική φάβα
* 1/2 - 2/3 φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου
* 1 κτ σούπας βούτυρο
Για το γλάσο
* 2 κτ σούπας θυμαρίσιο μέλι
* 3 κτ σούπας ξίδι μπαλσάμικο, κατά προτίμηση αρωματισμένο με σύκα
Για το κυρίως πιάτο
* 2 κομμάτια στήθος πάπιας, χωρίς κόκαλο
* 2 μικρά κυδώνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
* 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
* 1 κτ σούπας βούτυρο
* 3-4 φύλλα φασκόμηλο
* 2 κτ σούπας ξίδι μπαλσάμικο, κατά προτίμηση αρωματισμένο με σύκα
* 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
* Αλάτι και πιπέρι
* 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Έχουμε τη φάβα έτοιμη και σ' ένα τηγάνι προσθέτουμε τον ζωμό και το βούτυρο και ζεσταίνουμε ελαφρώς.
Ανακατεύουμε το μέλι με το ξίδι και το κρατάμε στην άκρη.
Χαράσσουμε όλη την επιφάνεια της πάπιας διαγωνίως (σαν σχήματα «X»). Ζεσταίνουμε το τηγάνι για λίγα λεπτά και τοποθετούμε την πάπια, με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω. Τσιγαρίζουμε την πάπια σε σχετικά δυνατή φωτιά ώσπου να ροδίσει η πλευρά με το λίπους βαθιά και να λειώσει αρκετά το λίπος, αφήνοντας υγρό στο τηγάνι. Αφαιρούμε την πάπια, κρατάμε μια κουταλιά λίπους στο τηγάνι και το υπόλοιπο το βάζουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε τη σχάρα του φούρνου.
Στο λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και κατόπιν το κυδώνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το φασκόμηλο, το αλατοπίπερο και μια πρέζα ζάχαρη, γυρίζουμε για 1-2 λεπτά ώστε να πάρουν λίγο χρώμα ακόμα. Να είναι όμως ακόμα τραγανό. Ρίχνουμε 1-2 κτ σούπας μπαλσάμικο και στη συνέχεια την πάπια, τον ζωμό και το βούτυρο και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά 5-6 λεπτά ώσπου να είναι σχεδόν έτοιμη η πάπια.
Απλώνουμε τη χλιαρή φάβα σε δύο πιάτα. Τοποθετούμε το στήθος της πάπιας σε ένα μικρό ταψί και αλείφουμε την πέτσα με το μείγμα του μελιού. Τα αφήνουμε κάτω από το γκριλ για περίπου 2 λεπτά ώσπου να καραμελώσουν.
Για να σερβίρουμε: Πάνω από τη φάβα τοποθετούμε τα κυδώνια και τα κρεμμύδια. Κόβουμε το στήθος της πάπιας σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε από πάνω, σαν «βεντάλια».