για να μην αναφέρω ότι υπηρξαν δυτικές οικονομίες που έμειναν αλώβητες ή επηρρεάστηκαν ελάχιστα από την "κρίση" (πχ σκανδιναυικές χώρες) ...
λέμε και καμμιά μαλακία να περνά η ώρα.....
Το κοινωνικό κράτος νίκησε την ανεργία στη Σκανδιναβία
Reuters
Θα σας άρεσε να εξασφαλίζετε ετήσιο επίδομα 41.000 δολαρίων για τα επόμενα δύο χρόνια;
Το μόνο που χρειάζεται είναι να χάσετε τη δουλειά σας στη Νορβηγία. Με τέτοια επιδόματα ανεργίας, ο Νορβηγοί και οι Σκανδιναβοί νιώθουν λιγότερο άγχος από κάθε άλλο Ευρωπαίο στην παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία.
Νορβηγοί, Δανοί, Σουηδοί και Φινλανδοί απολαμβάνουν σήμερα τα αγαθά της ιδιαίτερα υψηλής φορολογίας, στην οποία υποβάλλονται τις τελευταίες δεκαετίες.
Παρ’ ότι τα συστήματα κοινωνικής περίθαλψης των χωρών αυτών σχεδιάσθηκαν ώστε να αμβλύνουν τις εισοδηματικές διαφορές, η παρούσα οικονομική κρίση έδειξε ότι μπορούν να λειτουργήσουν και ως ασπίδα προστασίας για δυσχέρειες της εθνικής οικονομίας.
Πολιτικές αντιδράσεις
Το φαινόμενο αυτό πέτυχε ταυτόχρονα να περιορίσει τις πολιτικές αντιδράσεις κατά των σκανδιναβικών κυβερνήσεων την περίοδο της κρίσης.
Σε όλες τις χώρες, όμως, εκτός της πετρελαιοπαραγωγού Νορβηγίας, η διατήρηση του κοινωνικού κράτους έγινε χάρη σε γιγάντια ελλείμματα και σε αστρονομικό χρέος, που θα μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα, εφόσον η κρίση διαρκέσει.
Τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της Δύσης ενίσχυσαν τον σκανδιναβικό σκεπτικισμό γύρω από το νεοφιλελεύθερο αγγλοσαξωνικό μοντέλο, που ευαγγελίζεται χαμηλότερη φορολογία, μικρότερο κράτος και απελευθέρωση των αγορών.
Τη στιγμή που οι τέσσερις εξαγωγικές οικονομίες της Σκανδιναβίας βούλιαζαν στην ύφεση, οι «αυτόματοι μηχανισμοί εξισορρόπησης» του κοινωνικού κράτους εξασφάλισαν ότι το ποσοστό των ανέργων θα είναι περιορισμένο και ότι η οικονομία θα παρέμενε σχετικά εύρωστη.
Υφεση
Παρά τα οικονομικά πακέτα στήριξης, το ΑΕΠ της Δανίας αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 4,5%, της Σουηδίας κατά 5% και της Φινλανδίας σχεδόν 6%.
«Ακόμη και σε τόσο χαλεπούς καιρούς, οι περισσότεροι άνεργοι βρίσκουν δουλειά σε περίπου τρεις μήνες, με λίγη βοήθεια από εμάς», λέει ο Ερικ Οφτενταλ, διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας κοινωνικής αλληλεγγύης της Νορβηγίας.