ειπαμε εχει καποια μεχρι και γω τα αναγνωρισα
εσυ υποστηριζεις την καρτα και το τσιπακι απο ολες τις αποψεις?
αν ναι γιατι?
Η νέα «ταυτότητα» θα έχει σχήμα πιστωτικής και θα περιέχει ένα «έξυπνο» τσιπ που θα ενσωματώνει τον αριθμό δημοτολογίου σου, το ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου), τον αριθμό ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης), ενώ θα έχει φυσικά φωτογραφία, αλλά και το δακτυλικό σου αποτύπωμα. Επιπλέον, θα αποτελεί ένα «διαβατήριο» που θα σε βάλει σε μία νέα εποχή ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς, εισάγοντας τον αριθμό της και έναν κωδικό πρόσβασης, θα μπορείς μέσω Διαδικτύου να έχεις πρόσβαση στον ιατρικό σου φάκελο και σε πολλά ακόμη στοιχεία. Έτσι, πολύ σύντομα, με μία μόνο κάρτα, θα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας την ως κάρτα δημότη, ασφαλισμένου, ασθενούς, νέου κ.ο.κ. θα περιέχει «όλα εκείνα τα στοιχεία για να εξυπηρετείται πολύ γρήγορα ο πολίτης όταν πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας όταν ολοκληρωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να μην προβληματίζεται από τη γραφειοκρατία».
ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ
Στη Δημόσια Διοίκηση
Στα e-ΚΕΠ του μέλλοντος σε απομακρυσμένες περιοχές ο χρήστης μέσω της κάρτας πολίτη θα λαμβάνει υπηρεσίες για τις οποίες «υπό κανονικές συνθήκες» απαιτείται χρόνος, κόπος και γραφειοκρατία.
Η κάρτα θα εξυπηρετεί όλες τις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, κεντρική διοίκηση κλπ. και θα αντικαθιστά τη διαδικασία -περιπέτεια- αναζήτησης πιστοποιητικών.
Ως αστυνομική ταυτότητα
Ενα κρίσιμο προς επίλυση πρόβλημα είναι η υποχρεωτικότητα ή μη της εισαγωγής της Κάρτας Πολίτη καθώς και ποια θα είναι η εκδίδουσα αρχή με επικρατέστερη προφανώς την ΕΛ.ΑΣ.
Η νέα κάρτα του πολίτη θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα γίνει υποχρεωτική για όλο τον κόσμο, αν θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τις υπάρχουσες ή εάν θα ισχύει σε όσες εκδοθούν μελλοντικά.
Σε κάθε περίπτωση στην κάρτα θα αξιοποιείται η διπλή επιφάνεια με τα στοιχεία που υπάρχουν και στις αστυνομικές ταυτότητες.
Στην υγεία
Φιλοδοξία είναι να αποτελέσει η κάρτα ένα διαβατήριο για τον ψηφιακό κόσμο μέσα στο σύστημα ασφάλισης και υγείας πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του πολίτη.
Στην κάρτα δεν θα είναι καταχωρισμένα τα ιατρικά δεδομένα αλλά με αυτή π.χ. θα διαθέτει πρόσβαση στα ιατρικά του στοιχεία που καταχωρούνται στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και όταν βρεθεί νοσηλευόμενος μπορεί να προστρέξει σε αυτά.
Στις εφορίες
Η κάρτα θα είναι το κλειδί για τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχει το υπ. Οικονομικών όπως η πρόσβαση σε ατομικά στοιχεία του ίδιου του πολίτη, αλλά και η έκδοση π.χ. φορολογικής ενημερότητας με το απλό πέρασμα της κάρτας από έναν «αναγνωστήρα».
Τώρα να θυμίσουμε
ότι οι ψηφιακές ταυτότητες – κάρτες πολίτη
λειτουργούν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εσθονία,
την οποία μην την υποτιμάτε
καθώς έχει πολύ καλό επίπεδο αξιοποίησης
της πληροφορικής στην Δημόσια Διοίκηση.
Η χώρα αυτή έχει ήδη
ηλεκτρονική υπογραφή για τους πολίτες της,
ηλεκτρονική ταυτότητα και
πληθώρα κυβερνητικών ψηφιακών υπηρεσιών
που δουλεύουν.
Επίσης το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ισπανία αλλά και
η Πορτογαλία έχουν ηλεκτρονικές ταυτότητες και
την ετοιμάζουν ήδη στο Λουξεμβούργο και στην Τσεχία.
Αυτά τα αρχικά ολίγα για όσους μελετούν την ελληνική κάρτα πολίτη.