Το πρώτο αλβανικό κόμμα στην Αθήνα
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ Φωτ.: ΠΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Οργάνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας στην Αθήνα! Ναι, πρόκειται για το πρώτο παράρτημα ξένου κόμματος στη χώρα μας, που ήδη συγκροτήθηκε από μετανάστες του γειτονικού κράτους.
Ο Αναστάς Μουράτι, πρώτος πρόεδρος των αλβανών σοσιαλιστών στην Ελλάδα, και, κάτω, ο Πύρρος Φωτιάδης, που είναι μέλος και του ΠΑΣΟΚ.
Το ιδρυτικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας» του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου παρευρέθη και η ηγεσία των Σοσιαλιστών από τα Τίρανα με επικεφαλής τον Εντι Ράμα. Παρούσα και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τη Μαριλένα Κοππά και την Ιβέτ Τζάρβις, η οποία -αλλοδαπή η ίδια- έγινε δεκτή με επευφημίες από τους αλβανούς συνέδρους.
Οι αλβανικές εφημερίδες («Μετροπόλ», «Πανοράμα» και «Σέκουλι») φιλοξένησαν το σχετικό ρεπορτάζ στα πρωτοσέλιδά τους, με το σχόλιο ότι «για τους αλβανούς σοσιαλιστές τίθεται πλέον ως κύριο θέμα η υπεράσπιση των προβλημάτων των μεταναστών».
**«Τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, ζούμε χιλιάδες αλβανοί σοσιαλιστές, εδώ στην Ελλάδα, και συναντιόμαστε μόνο στις προεκλογικές περιόδους για να πάμε στην Αλβανία με τα πούλμαν και να ψηφίσουμε. Τώρα θα βρισκόμαστε συχνότερα», ανέφερε στην «Κ.Ε» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του παραρτήματος, Αναστάς Μουράτι.
Αιχμές κατά του Μπερίσα
**Ο Εντι Ράμα δήλωσε ότι το παράρτημα του κόμματος στην Αθήνα «θα είναι ένα μέσο στα χέρια των μεταναστών και θα ασχοληθεί με τα προβλήματά τους στην Ελλάδα». Δεν παρέλειψε, όμως, ν' αφήσει κι αιχμές εναντίον της αλβανικής κυβέρνησης (το κόμμα του βρίσκεται στην αντιπολίτευση εδώ κι έναν χρόνο), υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μπερίσα θίγει όχι μόνο τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Αλβανία, αλλά και τα δικαιώματα όλων των Αλβανών όπου κι αν βρίσκονται αυτοί».
**Η εκλογή για την ανάδειξη προέδρου στην Αθήνα δεν ήταν, ωστόσο, δίχως προβλήματα. Ο αλβανικός τύπος γράφει ότι εξελέγη ο Αναστάς Μουράτι που συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τον συνυποψήφιό του Πύρρο Φωτιάδη. Ο Π. Φωτιάδης όμως -που ανήκει και στο ΠΑΣΟΚ- δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα: «Ενώ ψήφισαν 153 σύνεδροι, βρέθηκαν και καταμετρήθηκαν... 266 ψηφοδέλτια». Δεν φαίνεται, ωστόσο, ότι θα δώσει συνέχεια στη διαμάχη.
**Η Ιβέτ Τζάρβις, που παρακολούθησε την έναρξη του συνεδρίου (και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους αλβανούς σοσιαλιστές, όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας), επιβεβαιώνει την αναστάτωση που υπήρξε, αλλά τελικά επισημαίνει: «Είναι, όμως, πολύ θετικό ότι οι αλβανοί μετανάστες κατάφεραν να οργανωθούν και να λειτουργούν πολιτικά».
Θαυμαστής του Γιώργου
Ο Π. Φωτιάδης έχει ιδρύσει και μια μη κυβερνητική οργάνωση, τον ελληνοαλβανικό σύνδεσμο «Σωκράτης».
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Εντι Ράμα.
**«Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, είχα συναντήσει και τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι ο πρώτος που μας είδε ως ισότιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας - γι' αυτό κι εγώ έχω πάθος για το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει. «Στην Ελλάδα ζουν ήδη περίπου 150.000 σοσιαλιστές μετανάστες».
Μεγάλο πρόβλημα για τα μέλη του παραρτήματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας στην Ελλάδα είναι η έλλειψη χρημάτων για να αποκτήσουν δικά τους γραφεία. Στη Χ. Τρικούπη έχουν φιλοξενηθεί μια-δυο φορές, αλλά αυτό δεν είναι λύση.
**Οσο για τις προτεραιότητες του παραρτήματος του κόμματος «εν Αθήναις»; Αυτές, σύμφωνα με τον Α. Μουράτι, είναι: Η δημιουργία τοπικών οργανώσεων, η καταγραφή των αλβανών σοσιαλιστών στην Ελλάδα, η αύξηση του χρόνου παραμονής των αδειών, η δυνατότητα να ψηφίζουν για τις αλβανικές εκλογές στην Ελλάδα, η απόκτηση των δικαιωμάτων του έλληνα πολίτη και η διπλή υπηκοότητα για όσους κατάγονται από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.