Αυτή η θρησκεία κατέληξε αηδία και ντροπή, πια. Ουδεμία σχέση έχει με το χριστιανισμό, όπως ξεκίνησε στις απαρχές του. Δια μέσου των αιώνων, έχουν αλλάξει τόσα πολλά, όσα και το νόημα ή η ίδια η ουσία της πίστης. Τα λόγια των ίδιων των "αποστόλων" και "ισαποστόλων", σκοπίμως παραποιήθηκαν, απορρίφθηκαν ή κρίθηκαν μή κανονικά από τους "ταπεινούς ανθρώπους", που υποτίθεται από τότε πίστευαν πως οι απόστολοι ήταν φωτισμένοι από το "Άγιο Πνεύμα" και το Θεό. Οι απειράριθμες αιρέσεις, οι διατεταγμένες από υψηλόβαθμους κληρικούς κιόλας δολοφονίες "βλάσφημων" με μεγάλη επιρροή όπως ο Άρειος, οι δολοπλκοκίες, η μετατροπή μιας θρησκείας που αποστρέφεται τον υλικό πλούτο σε καθαρή πλουτοκρατία και σκανδαλοκρατία... Όχι κύριοι, η μπάλα έχει χαθεί, και μάλιστα πριν από πολλούς αιώνες.
Ο τιμόθεος προειδοποιεί κατά των "ψευδών διδασκάλων":
Δεν βρήκα ελληνική μετάφραση. Προσέξτε όμως ειδικά το 3, που αφορά την επιβεβλημένη νηστεία και αγαμία. Ή τις υποδείξεις πως οι επίσκοποι (bishops) πρέπει να είναι συνετοί και ΕΓΓΑΜΟΙ.
Εγώ δεν είμαι θρήσκος, αλλά μου τη δίνει όταν οι αυτοαποκαλούμενοι πιστοί, δεν έχουν ιδέα σε τί πιστεύουνε, τί αυτό ήταν κάποτε, τί ξεκίνησε να γίνει και τί κατήντησε να είναι σήμερα τελικά. Ή να νομίζουν πως τα καλογεράκια αγιάζουν και "ησυχάζουν". Όλα τα μοναστήρια στο όρος έχουν Η/Υ, ίντερνετ, φαξ/ημέηλ, φωτός, μέχρι και Ipad/Ipod πέτυχα σε απομακρυσμένη σκήτη τριών ανθρώπων και φωτοβολταϊκά, χώρια τα λούσα και τη διαμόρφωση του χώρου (βρέθηκα εκεί για τη φύση και το περπάτημα). Όπως έλεγε και στον Ισοβίτη, η θρησκεία είναι μια μεγάλη απάτη και όλοι θα το καταλάβουνε κάποτε, τελικά. Κι ο παππάς: "Καλά που έχω κι εκείνο το πτυχίο στα ηλεκτρονικά, δηλαδή!".