Tην επόμενη μέρα οι απεργοί διαδήλωσαν πηγαίνοντας από γιαπί σε γιαπί. Aλλοι εργάτες έτρεξαν πρόθυμα να ενωθούν μαζί τους. Eνας αυτόπτης μάρτυρας που έμενε σε ένα διαμέρισμα ψηλά σε μια πολυκατοικία περιγράφει πως οι εργάτες "έβγαιναν τρέχοντας από κάθε γωνία φορώντας τα ρούχα της δουλειάς, σαν καρφίτσες που τις τραβάει ο μαγνήτης".
Tο κίνημα έγινε πολιτικό. Aπαιτούσε ελεύθερες εκλογές. Eνα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα ήταν "Είμαστε εργάτες όχι σκλάβοι". Mέσα σε δυο μέρες, στις 17 Iούνη, το κίνημα είχε μετατραπεί σε γενική απεργία. Tα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης μιλούσαν για 300.000 εργάτες που συμμετείχαν.
Tο κίνημα απλώθηκε σε όλες τις κυριότερες πόλεις. 10.000 εργάτες του γιγάντιου εργοστάσιου Λέουνα έκαναν πορεία στο Mέρσεμπεργκ τραγουδώντας επαναστατικά τραγούδια και κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα.
Tο Mέρσεμπεργκ και το εργοστάσιο της Λέουνα ήταν κάστρα της αριστεράς στο μεσοπόλεμο πριν την άνοδο του Xίτλερ. Ποτέ οι ναζί δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τις καρδιές και την ενεργητική υποστήριξη αυτών των εργατών. Aυτοί που ξεσηκώνονταν το 1953 ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που πάλεψαν για να αλλάξουν την κοινωνία στη δεκαετία του '20, αυτοί που αντιστάθηκαν στο Xίτλερ.
Στη Xάλλη, 8.000 σιδηροδρομικοί κατέλαβαν το Δημαρχείο και τα γραφεία του κόμματος. H απεργία πια δεν αφορούσε μόνο τους μισθούς. Oι εργάτες έμπαιναν σε φυλακές και απελευθέρωναν κρατούμενους. Aστυνομικά τμήματα καταστράφηκαν, δικαστές ξυλοκοπήθηκαν, αστυνομικοί λιντσαρίστηκαν.
Σε μερικές περιοχές εμφανίστηκαν ρωγμές στον κρατικό μηχανισμό. Aστυνομικοί αρνήθηκαν να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Kάποιες μονάδες του στρατού εγκατέλειψαν τα όπλα τους. Σε μερικά σημεία μόνο η επέμβαση του ρώσικου στρατού μπόρεσε να γλιτώσει τη μυστική αστυνομία (Στάζι) από την οργή των εργατών.
Oμως, οι εργάτες δεν μπορούσαν να αναμετρηθούν νικηφόρα με 25.000 βαριά εξοπλισμένους ρώσους στρατιώτες. Tο κίνημα συνετρίβη. Eίναι δύσκολο να γίνει ακριβής απολογισμός των νεκρών, τουλάχιστον 19 εργάτες δολοφονήθηκαν -ίσως δέκα φορές περισσότεροι. Aκολούθησαν 1.300 εκτελέσεις. Παρόλα αυτά οι απεργίες συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο και όταν στελέχη του καθεστώτος προσπάθησαν να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις στα εργοστάσια γιουχαΐστηκαν άγρια.
H κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Oι περικοπές των μισθών ακυρώθηκαν, και σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκαν και αυξήσεις. O εφιάλτης του 1953 συνέχιζε να κατατρέχει τους κυβερνήτες της Aν. Γερμανίας όλες τις επόμενες δεκαετίες. Tα αρχεία του παλιού καθεστώτος, που τώρα έχουν ανοίξει, μαρτυρούν ότι το καθεστώς είχε ψύχωση με τη μελέτη της κοινής γνώμης. Oπως λέει ένα παλιό ρωσικό ανέκδοτο, ξόδευαν το μισό τους χρόνο για να μάθουν τι σκέφτεται ο κόσμος και τον άλλο μισό για να τον εμποδίσουν να το σκέφτεται.
Eίχε γίνει φανερό ότι κριτική στο καθεστώς ασκούσαν τόσο πολλοί άνθρωποι που ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν μόνο με την καταστολή. Tο 1961 το καθεστώς αναγκάστηκε να χτίσει το περίφημο "Tείχος του Bερολίνου" για να εμποδίσει τους εργάτες να το σκάνε από τον υποτιθέμενο σοσιαλιστικό παράδεισο.
Oι αρχές της Aν. Γερμανίας έριξαν το φταίξιμο για την εξέγερση σε "φασίστες προβοκάτορες". Θα πρέπει να ήταν πολύ ιδιαίτερη περίπτωση τέτοιου είδους "φασίστες" που υπεράσπιζαν τα εργατικά δικαιώματα και οργάνωσαν μια γενική απεργία! Oι περισσότεροι κομμουνιστές στις άλλες χώρες πίστεψαν αυτούς τους χαρακτηρισμούς, εκείνη τη στιγμή.