Mαλακα-αντρεα (δεν ξερω αν σε λενε αντρεα..αλλα το 1ο συνθετικό εισαι σιγουρα), αν σου ειναι τοσο σοβαρο σαν θεμα και σε απασχολει τοσο εντονα που καθεσαι και γραφεις εδω μεσα, οντας απο τους πρωτους 5 που απαντησαν στο εν λογω θεμα, δειχνει ποσο κομπλεξ κουβαλας για την Εκκλησια και κατ'επεκταση τον Θεο. Συν τοις αλλοις, οταν για τοσους ανθρωπους, μια ολοκληρη χωρα, ειναι κάτι τοσο ιερο και θαυμαστο που συμβαινει μια φορα το χρονο, οι αντιφρονουντες ας πανε να κανουν τα παραπονα τους στον πρωθυπουργο, στο Φαναρι και δεν ξερω που αλλου. Μειοψηφια ειστε, δημοκρατια εχουμε, η πλειοψηφια των πολιτων της χωρας ειναι χριστιανοι ορθοδοξοι και δεχονται το Αγιο Φως και ως θαυμα, και με τιμες και με αεροπλανο. Ειτε αυτο αρεσει σε καποιους (εθνικους μειοδοτες γενικοτερα), ειτε οχι...κι ας πηξαμε απο δαυτους.
Μαλακο-Παχούμιε (δε ξέρω αν σε λένε Παχούμιο αλλά θα σου πήγαινε) είναι προφανές ότι τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις στις υποβάλλει η γενικότερη προσωπικότητά σου, η οποία επίσης σε εξωθεί να διατυπώνεις τέτοιες απόψεις.
Συγκεκριμένα:
1) Δε χρειάζεται να με απασχολεί κάτι "σοβαρά" για να γράφω εδώ μέσα. Και εν πάσει περιπτώσει, δε θα κρίνεις ΕΣΥ ποιος θα γράφει και ποιος δε θα γράφει. Όπως γράφεις κι εσύ τις μαλακίες σου, μπορεί και ο καθένας να γράφει τις δικές του. Οι υπόλοιποι, που δε γράφουν, αλλά κρίνουν τι διαβάζουν, βγάζουν τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν. Χάπα τις λοιπόν στο ποιος γράφει και τι γράφει, διάβαζε, κι άμα θέλεις πες και τη δικιά σου άποψη. Όπως και τη λες άλλωστε.
2) Κόμπλεξ εγώ? Κόμπλεξ σε τι? Κόμπλεξ σε κάτι που δεν υπάρχει? Μα δε καταλαβαίνεις το παράλογο της άποψης σου? Αν θες να με θάψεις, δε βρίσκεις κάτι καλύτερο από το να με πεις "κομπλεξικό με τη θρησκεία"?
3) Το ξαναέγραψα, δε με ενοχλεί ΚΑΝΕΝΑ άγιο φως. Κανένα άγιο ραδίκι, καμία άγια παντόφλα. Με ενοχλεί ότι τη δικιά σου λόξα (και πολλών άλλων) με υποχρεώνει το ελληνικό κράτος να την πληρώνω (από τους φόρους μου). Σε αυτό δεν απάντησες, απάντησε κάποιος άλλος (μαλάκας νομίζω φούφουτος) που είπε "Θέλεις δε θέλεις, θα πληρώνεις". Εκεί, όπως καταλαβαίνεις σταματάει η κουβέντα (νομίζω ότι εσύ καταλαβαίνεις παραπάνω από αυτόν).
Σταματάει όπως σταμάταγε η κουβέντα με όποιον έλεγε κάπου "όχι, δεν έιναι έτσι!" και τον οδηγούσαν στην πυρά. Αφού γινόταν κάρβουνο, δε μίλαγε πια. Κουβέντα τέλος.
4) Δε χρειάζομαι παραπεμπτικό από σένα για να πάω στον πρωθυπουργό και στο φανάρι. Άμα κρίνω ότι πρέπει, πάω και μόνος μου.
Εδώ γράφω το παράπονό μου διότι:
4.1) Ίσως το διαβάσει και ο πρωθυπουργός.
4.2) Ίσως το διαβάσει και ο φανάρης.
4.3) Ίσως το διαβάσει κάποιος που ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ότι το αεροπλάνο που πάει στο Τελ-Αβιβ το πληρώνει κι αυτός, και αναρωτηθεί, σαν και μένα, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να το πληρώνει.
4.4) Μ’ αρέσει να εκνευρίζω κάτι τύπους σαν και σένα, που νομίζουν ότι αυτό που οι ίδιοι πιστεύουν, πρέπει να το πιστεύουν και όλοι οι άλλοι. Ε, δεν είναι όλοι σαν και σένα.
4.5) Ρωτώντας εδώ:
"Γιατί πρέπει εγώ που δεν πιστεύω στο άγιο φως να πληρώνω το αεροπλάνο που πάει να φέρει το κερί?" ίσως κάποιος μου δώσει μια απάντηση και να με μεταπείσει, ότι καλώς το πληρώνω. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει συμβεί. Το επιχείρημα:
"Πληρώνεις τον Παπακωσταντίνου, το κερί σε πειράζει?" δε με πείθει, γιατί ΟΥΤΕ τον Παπακωσταντίνου μ’ αρέσει που τον πληρώνω. Το άλλο (και δικό σου) επιχείρημα
"εδώ είμαστε ΧΟ σε πλειοψηφία, άρα μας αρέσει και το πληρώνουμε" επίσης δε με πείθει, γιατί για το ψώνιο της πλειοψηφίας δε δικαιολογείται να βαρύνεται το σύνολο. Δεν είναι ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΓΚΗ το φως (όπως η παιδεία, η ασφάλεια, οι δρόμοι, οι γέφυρες και η υγεία), για να το πληρώνουν όλοι. Να το πληρώνουν αυτοί στους οποίους κάτι προσφέρει. Εγώ, δεν πιστεύω σε τίποτα, είμαι μειοψηφία, και δε μου προσφέρει. Ο δε άλλος ο φουκαράς που πιστεύει στο μωάμεθ (επίσης μειοψηφία), ΓΙΑΤΙ επίσης πρέπει να πληρώνει το δικό σου αεροπορικό κερί?
Τελειώνοντας, και επειδή λες ότι "πήξαμε στους εθνικούς μειοδότες" εννοώντας μειοδότες αυτούς που ΔΕΝ πιστεύουν στο αεροπορικό κερί σου, σου λέω ότι το αντίστροφο ισχύει: Εθνικός μειοδότης είναι αυτός που δαπανά τους εθνικούς πόρους για να κάνει το κέφι του, και όχι αυτός που ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ πως δαπανώνται οι πόροι.
Και είναι προφανές (από αυτά που γράφεις γενικότερα) ότι εσύ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ.
Απλώς πιπιλίζεις.
Αυτά για πρώτο πιάτο, Παχούμιε.
Μα φιλε μου, κανεις δεν σου λεει οτι πρεπει να πιστεψεις. Ποιος στο ειπε, αληθεια? Σε αναγκασε κανεις? Εισαι εντελως ελευθερος και να μην πιστεψεις και να αμφισβητησεις και να μην το δεχτεις. Μην νευριαζεις τσαμπα και βερεσε. Χαλαρωσε...
Μάλιστα. Χαλάρωσε όμως, όταν σε ηλικία 6 μηνών σε βούτηξαν στην κολυμπήθρα για να λέγεσαι σήμερα "ΧΟ" και να μετράς στη στατιστική, όταν "είτε το θέλεις είτε όχι" πληρώνεις το αεροπλάνο για το κερί, όταν "είτε το θέλεις είτε όχι" πληρώνεις τους παπάδες, όταν "είτε το θέλεις είτε όχι" πληρώνεις σφαγιαστικούς φόρους, ενώ οι παπάδες ΔΕΝ πληρώνουν. Χαλάρωσε, χάλαρωσε όμως.
είναι βέβαιο ότι το Άγιο Φως μεταφέρεται κρατική δαπάνη?
Ναι, φίλε. Και δεν είναι μόνο το δρομολόγιο ATH-TELAVIV-ATH, είναι και όλα τα εσωτερικά κατόπιν, γιατί (πάλι με αεροπλάνα) το πάνε σε "διάφορες πόλεις της χώρας".
Λες η Π.Α. να κόβει τιμολόγιο στην εκκλησία της Ελλάδος και να το πληρώνεται?
Ο εξαναγκασμός είναι όχι μόνο σκληρός αλλά και ιδιαίτερα βρώμικος!
Σώωωωωπα καημένε, τι λες τώρα! Υπερβάλλεις! Γιατί δε χαλαρώνεις λίγο?
.... η προσευχή και οι κάθε λογής ιστοριούλες περί Χριστούλη και Παναγίτσας εισάγονται από τα νήπια αν όχι από τα προνήπια. Αν αυτό δεν είναι προσηλυτισμός τότε τι είναι?
Αν όμως η πρώτη επαφή ενός ανθρώπου με τα λεγόμενα "Θεία" γίνει αφότου αποκτήσει ώριμη και κριτική σκέψη τότε θα είναι απόλυτα ελεύθυερος να αποδεχτεί ή όχι την πίστη. Διαφορετικά είναι βρώμικος εξαναγκασμός.
Μα τι λες τώρα? Το 6 ή 12 ή 18 μηνών νήπιο που το βαφτίζουν, δεν έχει "ώριμη και κριτική σκέψη"? Πως το λες αυτό? Θα αστειεύεσαι σίγουρα!
(Μη στενοχωριέσαι όμως: "Καθαρίζει" το μωρό από το νερό (και το λάδι) της κολυμπήθρας - γιατί κουβαλάει βρωμιές!)
η επισημη θρησκεια του κρατους με βαση το συνταγμα ειναι η ορθοδοξη χριστιανικη!
κλαψε οσο θες τωρα και παρε το μπουλο με τις ηλιθιες αποριες σου!
Να η θρησκευτική ελευθερία, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο (ότι και να πιστεύει), η δημοκρατικότητα, και η ευρύτητα του πνεύματος! Ο πεφωτισμένος memos@n απεφάνθη!