Η κουβέντα για την πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεκίνησε από αυτό το ποστ:
Και απαντώ. Εξ όσων γνωρίζω εγώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε εκ των έσω, λόγω της ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης και του διχασμού που είχε προκύψει στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Το κλίμα αντιθέσεων είχε καλλιεργήσει η πεντάδα Έβερτ, Κανελλόπουλου, Κεφαλογιάννη, Δήμα, Σαμαρά, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους (άλλος γιατί είχε ηγετικές βλέψεις, άλλος γιατί υποστήριζε διαφορετικούς επιχειρηματίες, άλλος γιατί ήταν χολωμένος από την αποπομπή του).
Όσον αφορά το σκέλος του Σαμαρά για τον οποίο συζητάμε, η μοναδική αιτία που τον οδήγησε στις ενέργειες που έκανε ήταν η διαφορετική γραμμή Μητσοτάκη στο Μακεδονικό η οποία κατέληξε στη σύγκρουση των δύο και στην αποπομπή του Σαμαρά αρχικά από ΥπΕξ και στη συνέχεια από τη ΝΔ. Θυμίζω ότι την άνοιξη του 1992 ο Σαμαράς πήγε στη Σύνοδο των ΥπΕξ της ΕΟΚ να παρουσιάσει την εθνική θέση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδος (πλην ΚΚΕ) για το Μακεδονικό και ο Μητσοτάκης είχε κάνει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για σύνθετη ονομασία.
Με την επιστροφή του συγκρούστηκε με το Μητσοτάκη και απεπέμφθη από ΥπΕξ παραμένοντας όμως βουλευτής μέσα στο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο του 1992 παραιτήθηκε και από βουλευτής και διεγράφη από τη ΝΔ. Όλα αυτά έναν ολόκληρο χρόνο πριν την κυβερνητική κρίση για το θέμα του ΟΤΕ. Από εκείνη τη στιγμή ο Σαμαράς χολωμένος από το Μητσοτάκη είχε αποφασίσει να φτιάξει κόμμα και να πάρει όσους περισσότερους βουλευτές της ΝΔ μπορούσε σε αυτό.
Την ΠολΑν την ίδρυσε τον Ιούνιο του 1993 και η κυβερνητική κρίση του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 1993 για τον ΟΤΕ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτόν να διεμβολίσει το πρώην κόμμα του. Ο ΟΤΕ ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Σαμαράς για να "νομιμοποιηθεί" στα μάτια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ για την κίνησή του να εγκαταλείψει το κόμμα και μια ευκαιρία να αποσπάσει όσους περισσότερους δυσαρεστημένους βουλευτές μπορεί στην ΠολΑν. Αυτό δε σημαίνει ότι έριξε το Μητσοτάκη λόγω ΟΤΕ. Αντιθέτως έριξε το Μητσοτάκη λόγω της σύγκρουσης για το Μακεδονικό που οδήγησε στη αποπομπή του, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το θέμα του ΟΤΕ.
Τώρα για τον ΟΤΕ, επειδή γράφτηκε για Γερμανούς και πράσσειν άλογα, αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι το πολιτικό σύστημα είχε διχοτομηθεί. Οι μεν ήθελαν ιδιωτικοποίηση σε Έλληνα στρατηγικό επενδυτή για να παραμείνει ο ΟΤΕ υπό "εθνικό έλεγχο", οι δε ήθελαν ξένο στρατηγικό επενδυτή - κολοσσό που θα πρόσφερε τεχνογνωσία και ειδικές γνώσεις και θα έβαζε την εταιρεία στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης από καλύτερη αφετηρία. Συγκεκριμένα γνωρίζω ότι από το μπλοκ των δεύτερων, ο Μητσοτάκης προωθούσε μια Ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ενώ ο Μάνος (τότε υπουργός Οικονομικών) μια Αμερικανική. Αντιθέτως από τους πρώτους, ένα ισχυρό κομμάτι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ (προεξάρχοντος του τότε Υπουργού Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Κεφαλογιάννη) αλλά και ο διαγραφείς Σαμαράς (ο οποίος μιλούσε για "εθνικό" και όχι "κρατικό" ΟΤΕ) υποστήριζαν τον Βαρδή Βαρδινογιάννη (ο πρώτος και λόγω συγγένειας) ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε τον Κόκκαλη (ρόλο έπαιξε η προσωπική σχέση του ζεύγους Παπανδρέου και κυρίως της Λιάνη με την οικογένεια Κόκκαλη, ο Γιώργος Λούβαρης και οι κοινές διακοπές με το κότερο του Κόκκαλη στο Αιγαίο).
Κακώς λοιπόν ακούστηκε μια εποχή για τον Σαμαρά ότι τον "εξαγόρασε" ο Κόκκαλης για να ρίξει το Μητσοτάκη και να πάρει στη συνέχεια τον ΟΤΕ από τον Αντρέα. Η υποστήριξη της υποψηφιότητας Βαρδινογιάννη από το Σαμαρά ήταν γνωστή και πιθανότατα και ο λόγος που ο Βαρδινογιάννης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή του Σαμαρά στη ΝΔ και στην εκλογή του ως αρχηγού (την περίοδο προ της επιστροφής Σαμαρά υπήρχαν αρκετές συναντήσεις των δύο στα γραφεία της Motor Oil πίσω από το ΚΑΤ).
Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο Σαμαράς για να ρίξει την κυβέρνηση και η απάντηση Μητσοτάκη:
Το παρασκήνιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ από το Μάνο:
Ποιός λοιπόν εχέφρων πολιτικός επικαλείται δημοσίως τον ΟΤΕ ως λόγο πτώσης της Κυβέρνησης όταν από πίσω γίνεται της Πόπης από τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Η απάντηση είναι προφανής: αυτός που το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να μαζέψει δυσαρεστημένους βουλευτές. Αυτός που τα έχει πάρει από επιχειρηματία για να κάνει κάτι τέτοιο, το κρατάει κρυφό από το λαό και τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν το κάνει σημαία στα κανάλια. Αυτό λέει η λογική τουλάχιστον.