Ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010, 11:01
Σε προφανές θολό τοπίο κινείται το πολιτικο-οικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Αμέσως μετά τη διακαναλική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου και την έμμεση τοποθέτησή του για προσφυγή σε εθνικές κάλπες, εάν η κυβερνητική παράταξη δεν πάει καλά στις περιφερειακές εκλογές, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου πολεμική σε διεθνές επίπεδο, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δανειστές της Ελλάδας με ποταμό φημών και δημοσιευμάτων επιχειρούν να ξορκίσουν το φάντασμα των εκλογών στην Ελλάδα, θέτοντας -όπως και ο Παπανδρέου- το ίδιο δίλημμα.
Τι λένε οι δανειστές της χώρας; Ότι οι εκλογές δεν θα κάνουν καλό στο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει ξεκινήσει και εφαρμόζεται μέσω του μνημονίου και έτσι η Ελλάδα θα επανέλθει στην πρότερη τραγική της κατάσταση με προφανή τον κίνδυνο χρεοκοπίας της.
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της βρετανικής «Telegraph», που σημειώνει εν ολίγοις ότι η τοποθέτηση του Παπανδρέου υπέρ της πιθανότητας πρόωρων εκλογών επαναφέρει τον κίνδυνο της κρίσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα ελληνικά spreadς των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 31 μονάδες βάσης και το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αντιλήφθηκαν το ρίσκο και την πολιτική αναστάτωση στην Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί, βεβαίως, και η χθεσινή προειδοποίηση της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας αγοράς ομολόγων, της PIMCO, ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει εντός τριετίας.
Προφανής ορυμαγδός φημών και δημοσιευμάτων σε μια επιχείρηση να κινήσουν τα νήματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή την αποφυγή των εκλογών και πρωτίστως την εξασφάλιση των χρημάτων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα.
Τα παιχνίδια πλέον σε διεθνές επίπεδο εις βάρος της χώρας είναι πολλά, καθώς ξεκινά και ένα όργιο φημών από την Ουάσιγκτον που αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ αίφνης και ενώ η πάγια τακτική του είναι να μην εισχωρεί σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις καμίας χώρας, την οποία «στηρίζει» οικονομικά, εκτιμά ότι η πολιτική αναταραχή με τις φήμες για πρόωρες εκλογές στη χώρα θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Το ΔΝΤ φαίνεται να διαρρέει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα, για να εξέλθει από τις συμπληγάδες της δημοσιονομικής κρίσης, είναι - πρωτίστως- η απαράκλητη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το Πρόγραμμα Σταθερότητας μέσω του μνημονίου στήριξης.
Ουσιαστικά, οι κεφαλές του ΔΝΤ φαίνεται να λένε πως, αν η Ελλάδα πάει τελικά σε πρόωρες εκλογές, «θα ακυρωθεί από μόνο του το μνημόνιο». Γεγονός που δεν συμφέρει κανέναν, ούτε την Ελλάδα ούτε την τρόικα ούτε τους επίσημους και ανεπίσημους δανειστές της χώρας.
Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιέζουν προς την κατεύθυνση αποφυγής των εθνικών εκλογών.
Προφανής πίεση πρέπει να θεωρείται η φημολογία περί αναβολής της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ντομινίκ Στρος Καν στην Ελλάδα, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησε να επισκεφθεί την Αθήνα, για να στηρίξει το πρόγραμμα με εμφανή πρόθεση να έχει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες και με τους επικεφαλής των συνδικάτων. Όμως, αν η χώρα βρεθεί σε επίσημη προεκλογική περίοδο, τότε, προφανώς, η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί.
Απόρροια της τρικυμίας εν αιθρία δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για ενδεχόμενη προσφυγή σε εθνικές κάλπες, αν το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών δεν είναι ικανοποιητικό για την κυβέρνηση, αλλά και η δημοσιοποίηση της έκθεσης Προβόπουλου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μια έκθεση που δεν ζητεί απλώς νέο σφίξιμο στο ζωνάρι του Έλληνα πολίτη, αλλά φθάνει σε σημείο να προτείνει το κλείσιμο των ΚΑΠΗ για την εξοικονόμηση χρημάτων και την αντιμετώπιση του εξαιρετικά διογκωμένου χρέους της χώρας.
Σε αυτό το δίπολο πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων προστίθεται και η εμφανής δυσαρέσκεια του Διεθνούς Νομισματικού για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, την ώρα που στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ «τρέμει» στην ιδέα των εκλογών στην Αθήνα, η κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη στον δρόμο της λήψης νέων πρόσθετων μέτρων που θα συμβάλλουν στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη μη λήψη νέων μέτρων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική φαίνεται να ζητεί νέα και προφανώς πλήρως αντιλαϊκά μέτρα.
Και αν η πρότασή του, να περιοριστεί σε ένα ή δύο ο αριθμός των κρατικών τηλεοπτικών καναλιών - συμπεριλαμβανομένου και του καναλιού της Βουλής- λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας τους, μπορεί να θεωρηθεί λογική, η θέση να κλείσουν τα ΚΑΠΗ πιθανότατα θα χαρακτηριστεί αντικοινωνική.
Ο διοικητής της ΤτΕ ζητεί επίσης την άμεση συγχώνευση ή κατάργηση των 5.000 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να περιορισθεί ο αριθμός των ΤΕΙ, να μειωθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών από τα απομακρυσμένα χώρια στα σχολεία και ανασταλούν για μια πενταετία οι δραστηριότητες της γενικής γραμματείας νέας γενιάς.
Στην έκθεση διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία στο τέλος Ιουνίου έφθαναν στο 9%, με τα καταναλωτικά να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 16,7%.
Παράλληλα, τάσσεται υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό χώρο.
«Η χώρα μπήκε σε μία επικίνδυνη κρίση και η έκθεση που σας παραδίδω έχει τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα εγγυηθούν ότι θα βγει από την κρίση» δήλωσε αμέσως μετά την παράδοση της έκθεσης στον πρόεδρο της Βουλής ο διοικητής ΤτΕ. Προφανώς, για να χρυσώσει το χάπι, σημείωσε ότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς θα υπάρξει ήπια ανάκαμψη που θα φέρει τη χώρα όσο πιο μακριά γίνεται από αυτό το επικίνδυνο σκαλοπάτι.