Η συνέντευξη που είχε δώσει ο κ. Μπέζος στον Αθήνα 98,4, στην εκπομπή "Το πρόσωπο της εβδομάδας", η οποία μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση.
Την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε στη σελίδα
www.athina984.gr/audio/program/19043?page=2]http://www.athina984.gr/audio/program/19043?page=2[/url] είναι η έβδομη στη σειρά (μπορείτε να την ακούσετε από τη σελίδα αυτή απευθείας ή να την αποθηκεύσετε πατώντας το "Download audio file" και να την ακούσετε στο δικό σας player.
Για την αριστερά
Όλοι οι Έλληνες είναι αριστεροί, δεν υπάρχει Έλληνας που να είναι συντηρητικός (...) Ψηφίζουν άλλον για να κυβερνά κι άλλον για να φωνάζει. Μπορεί να μην επιθυμούν βαθιά μέσα τους αυτόν που θα κυβερνήσει, αλλά αυτόν που φωνάζει, συνήθως δεν του έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη...
Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας
Πολλές φορές λέμε ότι είμαστε σε αδιέξοδο. Δε νομίζω, στο τέλος τέλος, ας γίνουν και δικομματικές και πολυκομματικές κυβερνήσεις (...) Να αποκτήσουμε κουλτούρα διαλόγου με το ζόρι, δε μπορεί να λέμε δυο κόμματα έχουμε (...) δώσε την ψήφο σου σε πιο μικρά κόμματα να μπουν κι αυτά στο παιχνίδι, να μην είναι μόνο λόγια, αλλά να τα αποδείξουν και στην πράξη.
Για την αστική τάξη
Η τέχνη και η πρόοδος της οφείλεται στην αστική τάξη.Θέλει οργάνωση, παιδεία και επαναστατική φλόγα. Όλες οι επαναστάσεις από την αστική τάξη ξεκίνησαν και όχι από την εργατική.Σήμερα η αστική τάξη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και καθόλου πατριωτική, παλιά οι πλόυσιοι φέρναν τα λεφτά τους στην Ελλάδα (το 19ο αιώνα), τώρα τα παίρνουν και φεύγουν.
Για τα κινήματα ανυπακοής τύπου "Δεν πληρώνω"
Δε συμφωνώ (...) Η δική μας δημοκρατία ώρες ώρες παραείναι δημοκρατία, δεν πειθαρχεί κανείς σε τίποτα. Οι πολίτες κάνουν ότι πειθαρχούν και οι κυβερνώντες κάνουν ότι κυβερνάνε... Άκουσα τον κ. Αλαβάνο να λέει ότι στην Ιρλανδία έγινε δημοψήφισμα για να πούνε δεν πληρώνω...Μα αν ρωτήσεις την κοινή γνώμη θες να δουλεύεις, θα σου πει "όχι", θες να πληρώνεσαι; "φυσικά" - δε σημαίνει ότι είναι σωστό.
Για τους πολιτικούς ηγέτες
Ο Τσώρτσιλ, ο νικητής του πολέμου, τον καιρό της ειρήνης καταψηφίστηκε. Τον θέλαν για τα δύσκολα, στα εύκολα θέλαν άλλους, αυτούς που του λεγαν παραμυθάκια(...) οι μεγάλοι ηγέτες είναι για τα δύσκολα, θα τους επιβραβεύσει η ιστορία ή ο χρόνος.
Για το μνημόνιο
Εγώ είμαι πάντα με αυτό που βοηθάει τη χώρα. Βολικό θα ήταν να πω ότι είμαι αντιμνημονιακός (...) οι συνάδελφοί μου είναι πάρα πολύ αριστεροί -οι περισσότεροι- και εγώ δεν συμφωνώ μαζί τους, προσπαθώ να δω τι μας κάνει καλό. Δέχομαι ότι είναι πολυ σκληρά τα μέτρα και πολύ συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται (εγώ δε δοκιμάζομαι οικονομικά, το λέω ανοιχτά). Ορισμένα όμως πράγματα που προβλέπει το μνημόνιο θα 'πρεπε μόνοι μας να τα 'χαμε κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Για τους κρατικοδίαιτους "συναδέλφους" του
Δεν είμαι κατά των κρατικών επιχορηγήσεων, ιδίως στις ερευνητικές προσπάθειες των παιδιών, αλλά όχι γενικά να δίνουμε λεφτά από 'δω κι από 'κει εν είδει ελεημοσύνης, πάρτε κι εσείς λίγο για να μη γκρινιάζετε (...)
Όταν επιχορηγείσαι 25 χρόνια και τον 26ο σου λένε δε θα πάρεις κι αρχίζει και λες "είναι δυνατόν"; Ναι, είναι δυνατόν γιατί υποτίθεται ότι έχεις κάνει κι ένα κοινό που μπορεί να σε συντηρήσει, τι επιχορήγηση είναι αυτή που παίρνεις, μη μου πεις πως ερευνάς 25 χρόνια...
Όσοι έχουν λίγο χρόνο, πραγματικά αξίζει να ακούσουν αυτή την εκπομπή.