ΕΣΥ Θ' ΑΠΟΛΥΘΕΙΣ ΜΑΛΑΚΑ!!!
TA NEA
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008
Έσωσε την τιμή μας
Του Νίκου Αλιβιζάτου
Η ΟΜΟΦΩΝΗ χθεσινή καταδίκη της Ελλάδας από το δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση του δικαιώματος της μειονότητας της Θράκης να αυτοπροσδιορίζεται όχι απλώς ως μουσουλμανική, αλλά και ως «τουρκική», θα πρέπει να εξέπληξε μόνον όσους είναι άσχετοι με το Συνταγματικό Δίκαιο. Το ότι, εν έτει 2005, ούτε ο εισαγγελέας ούτε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχαν υποψιασθεί ότι η χώρα μας ανήκει στην Ευρώπη προκαλεί βαθιά θλίψη. Είναι προς τιμήν του Έλληνα ad hoc δικαστή ότι, σε αυτή την υπόθεση, έσωσε την τιμή της χώρας.
Ο Ν. Κ. Αλιβιζάτος είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ευρωδικαίωση δύο μειονοτικών συλλόγων στη Θράκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη Δάμων Δαμιανός
ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χθες την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος συνεταιρίζεσθαι και συνέρχεσθαι δύο ενώσεων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που είχαν κριθεί «παράνομες» από την ελληνική δικαιοσύνη, επειδή έφεραν στον τίτλο τους τον προσδιορισμό «τουρκικός». Η απόφαση- την οποία στήριξε και ο ad hoc Έλληνας δικαστής και πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Πέτρος Παραράς- αποτελεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, χαστούκι στην ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου του Ιανουαρίου του 2005, που είχε θέσει εκτός νόμου την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εισήγηση του αρεοπαγίτη Κασαβέτη ήταν υπέρ της νομιμοποίησης του σωματείου, όμως η ολομέλεια δέχτηκε την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα κ. Λινού. Έκρινε μάλιστα ότι «ο σκοπός του σωματείου είναι παράνομος και αντίθετος προς την ελληνική δημόσια τάξη, εν όψει της αντιθέσεως με τις διεθνείς συμβάσεις που υπογράφηκαν στη Λωζάννη, αφού επιχειρείται απροκάλυπτα να εμφανιστεί η ύπαρξη στην Ελλάδα εθνικής τουρκικής μειονότητας, ενώ με τις συμβάσεις αυτές μόνο η ύπαρξη θρησκευτικής, μουσουλμανικής μειονότητας αναγνωρίζεται στην ελληνική περιοχή».
Στο κείμενο της απόφασης που δικαιώνει την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και την ΕΜΙΝ (Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκάλων γυναικών Ροδόπης), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθιστά σαφές ότι η καταδίκη αφορά την παραβίαση του δικαιώματος συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι «ενώσεων που ιδρύθηκαν από πρόσωπα που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης». Δηλαδή το Ευρωδικαστήριο δεν ασχολήθηκε καν με τον προσδιορισμό «τουρκικός», αλλά με την απαγόρευση λειτουργίας των δύο σωματείων που είχε επιβάλει ο Άρειος Πάγος.
«Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει και σέβεται τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αποφάσεις του. Θα μελετήσουμε τις δύο αυτές αποφάσεις, προκειμένου να προβούμε στις σχετικές δέουσες ενέργειες», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, υπονοώντας ότι η Αθήνα (σε αντίθεση π.χ. με την Άγκυρα) σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο και ότι θα εφαρμόσει την απόφαση.