φιλε μου εχω παει φρανκφουρτη 2 φορες για κατι εκθεσεις...δυστυχως δεν ειχα χρονο να κανω πολλα πραγματα.απλα μου εβγαλε η πολη αυτη κατι το πολυ ``επαγγελματικο``...αισθηση εκφραζω οχι αποψη.με χαρα να ακουσω τη δικια σου...εμενα παντως που το Βερολινο το ``σπουδασα`` δε μου φανηκε καθολου αδειο
Major off topic και σταματώ εδώ.
Το Βερολίνο είναι η μοναδική πόλη της Γερμανίας που έχει αναπτυχθεί σε μοντέλο αλά Αθήνα. Δλδ...όλα εκεί μαζεμένα κλπ. Οι λόγοι προφανείς και προκύπτουν από την εποχή του του τοίχους. Αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μου ένα τεράστιο μειονέκτημα και δεν ταιριάζει στην γενικότερη φιλοσοφία της Γερμανικής ανάπτυξης.
Αποτέλεσμα, το Βερολίνο δεν θα γίνει ποτέ πόλη συγκρίσιμη με άλλες μητροπόλεις του εξωτερικού π.χ. Παρίσι, Λονδίνο κλπ γιατί πολλά από τα στοιχεία που απαιτούνται για κάτι τέτοιο, βρίσκονται σε άλλες πόλεις στην Γερμανία, οι οποίες πολλές φορές στα σημεία του ρίχνουν στα αυτιά.
Επιπλέον, εάν εξετάσεις πως έχει αναπτυχθεί η Γερμανία γενικότερα, η αποκέντρωση αποτελεί βασικό της στοιχείο (προκύπτει και από το ομόσπονδο μοντέλο), με κύριες πόλεις περικυκλωμένες από πόλεις δορυφόρους. Γι'αυτο το λόγο έχεις κέντρα όπως π.χ. Κολονία, Αμβούργο, Μόναχο, Φρανκφούρτη κλπ με τις διάφορες πόλεις δορυφόρους, μικρές ή και μεγαλύτερες.
Το Βερολίνο αυτή την στιγμή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό άδειων διαμερισμάτων και κυριότερα άδειων τετραγωνικών εμπορικών αλλά και γραφειακών χώρων στην Γερμανία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Είναι μία πόλη "άδεια" και εάν
α) δεν υπήρχε ο ρομαντισμός του αποκλεισμού κατά τον ψυχρό πόλεμο, αλλά και ότι έφερε αυτό και ειδικότερα στις τέχνες
β) δεν ήταν σήμερα οι διπλωματικές αποστολές αλλά και η μετακόμιση της καγκελαρίας εκεί...δεν θα μιλάγαμε καν για το Βερολίνο.
Αυτή είναι η αλήθεια, ξέρω ότι στεναχωρεί διάφορους, αλλά έτσι είναι.
Η περιοχή που ορίζεται από τις πόλεις Mainz, Wiesbaden, Frankfurt, Hanau, Offenbach, Darmstadt και εάν γίνεις και ελαστικός και Heidelberg, Wuerzburg....όλα σε μία ακτίνα περίπου 150 χιλιομέτρων, δλδ max μία ώρα με το τραίνο (μην ξεχνάμε το αποκεντρικό μοντέλο) η οποία περιλαμβάνει περιοχές τριών τουλάχιστον κρατιδίων, με δύο πρωτεύουσες εξ αυτών, είναι το απόλυτο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας μπορεί και της Ευρώπης, με κατά κεφαλή εισόδημα που περιλαμβάνεται στο τοπ 10 του κόσμου, πολλαπλές επιλογές σε όλους τους τομείς (κάπου πρέπει να δαπανηθεί αυτό το χρήμα, βλέπε και τις πολλές πορνοεπιλογές) και αρκεί να έχεις κέφι για να τις περπατήσεις....
Όλη αυτή η δραστηριότητα, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να μεταφερθεί στο Βερολίνο, γιατί εκτός Βερολίνου, δεν υπάρχει τίποτα. Μάλλον....για να ξαναπιάσεις πολιτισμό βγαίνοντας από το Βερολίνο, πρέπει να κάνεις εκστρατεία. Από άλλα κέντρα της Γερμανίας, και ειδικότερα Φρανκφούρτη π.χ., σε 3 ώρες με το αυτοκίνητο, είσαι: Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ελβετία, και εάν είσαι και πολύ γρήγορος και Αυστρία.
Από το Βερολίνο, θέλεις 3 ώρες για να πιάσεις πολιτισμένη Γερμανία....πόσο μάλλον πολιτισμένη Ευρώπη.
Δεν υπάρχει σύγκριση, και εάν πραγματικά τις ζήσεις τις πόλεις, το καταλαβαίνεις.
Το μοναδικό που έχει το Βερολίνο και δεν πετυχαίνεις αλλού στην Γερμανία, είναι ρομαντισμός, τίποτα άλλο. Και κατά τη γνώμη, αυτός προκύπτει από την μιζέρια.
κερδίζει και σε ιστορία , και σε αξιοθέατα και σε shopping alternative σχεδιαστών, και σε cosy μαγαζάκια για ποτό και φαγητο κτλ, κτλ, να είσαι δίκαιος.
ούτε με σφαίρες....
ΑΑΑΑΑΑΑΑ η
ευρύτερη.....
ok
πάντα....είπαμε, μοντέλο αποκέντρωσης