[size=14pt]
Γιατί δεν μπορεί κάποιος να είναι Κομμουνιστής σήμερα[/size]
Η μαρξιστική θεωρία έχει σοβαρές εγγενείς αδυναμίες, που καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή της στην πράξη, αυτές είναι:
1.Θεωρεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανάγκες, ικανότητες, δημιουργικότητα, ευφυΐα και δυνατότητες, κάτι που προφανές δεν ισχύει (νόμος της φύσης). Αυτό από μόνο του δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες. Ισοπεδώνει τους ανθρώπους και τους υποτάσσει στις ανάγκες του συνόλου. Ό άνθρωπος από τη φύση του είναι ανταγωνιστικό ον, θέλει να υπερισχύσει έναντι των άλλων, κάτι που αγνοεί πλήρως η μαρξιστική θεωρία. Για παράδειγμα, εγώ που έχω την ικανότητα να παράγω με τις γνώσεις μου και να εργάζομαι αρκετές ώρες ως ελεύθερος επαγγελματίας το προϊόν του πλούτου μου δεν δέχομαι να το μοιραστώ με ανθρώπους που δεν εργάζονται, προσφέρουν ελάχιστα στο κοινωνικό σύνολο.
2.Η μαρξιστική θεωρία στην ουσία εξισώνει την παραγωγικότητα όλων των εργαζομένων κάτι που προφανώς δεν ισχύει, πχ. 8 ώρες αγροτικής εργασίας δεν ισούται 8 ώρες εγχείρησης ανοικτής καρδιάς, ή σε 8 ώρες αγροτικής εργασίας ένας καλλιεργεί 10 στρέμματα και άλλος 1 στρέμμα με τα ίδια ακριβώς μέσα. Αυτή η ουτοπία αντανακλάται στις αμοιβές που ήταν περίπου ίδιες για όλους τους εργαζομένους στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.
3.Ιστορικά, η μαρξιστική θεωρία επιβλήθηκε μόνο με την βία ("επανάσταση") και στις περισσότερες περιπτώσεις σε χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα (πχ Τσαρική Ρωσία). Στη πράξη είδαμε ότι στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού δεν λειτουργούσε η κοινοβουλευτική διαδικασία (μονοκομματικά καθεστώτα). Οι αντίθετες ιδέες αντιμετωπίζονταν περίπου ως αδίκημα που συνεπάγονταν ποινές και εκτοπίσεις. Φυσικά οι λαοί αφυπνίστηκαν, επαναστάτησαν και τα ανελεύθερα κομμουνιστικά καθεστώτα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.
4.Στη μαρξιστική θεωρία, υπάρχει μόνο το κεφάλαιο και το προλεταριάτο, κάτι που επίσης δεν ισχύει. Υπάρχει σαφώς το κεφάλαιο που είναι συσσωρευμένο στην μεγάλη αστική τάξη, υπάρχει η μεσαία τάξη που αποτελείται από τους ελεύθερους επαγγελματίες, την δημοσιουπαλληλία κλπ που δεν ταυτίζεται με τους βιομηχανικούς εργάτες. Η μεσαία τάξη αποτελεί την πλειοψηφία της κοινωνίας και φυσικά δεν ταυτίζεται με το προλεταριάτο.
5. Πολλοί κομμουνιστές σήμερα (και το ΚΚΕ νομίζω), υποστηρίζουν πως στις χώρες αυτές δεν εφαρμόστηκαν ορθά οι μαρξιστικές αρχές και θεωρία, έγιναν "λάθη" και γι' αυτό υπήρξε η "καπιταλιστική παλινόρθωση". Αδυνατούν όμως να εξηγήσουν γιατί
α) αυτό συνέβη σε όλες τις χώρες που "επικράτησε" ο κομμουνισμός (στρεβλή εφαρμογή της μαρξιστικής θεωρίας),
β) ότι η κατάρρευση του κομμουνισμού επήλθε σε όλες τις χώρες ομοιόμορφα και εντός μικρού διαστήματος και
γ) μετά την κομμουνιστική κατάρρευση, γιατί ο λαός αυτών των χωρών αφού σύγκρινε τον τρόπο ζωής που είχαν με τα δύο συστήματα, δεν επέλεξαν κάποιο κομμουνιστικό κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες.
Περιμένω απαντήσεις (κυρίως από κομμουνιστές).......ΠΠ, μην κάνεις την πάπια...