Γειά σας.
Για τα νέα παιδιά που ενδεχομένως να μας διαβάζουν, προσωπικά προτείνω:
1. Μάθετε ξένες γλώσσες (όχι μόνο Αγγλικά, αλλά Αγγλικά συν μια άλλη).
2. Πτυχίο.
3. Για Πληροφορικάριους/μηχανικούς, επίσης προτείνω certifications.
Για πληροφορικάριους: Προτείνω να φτιάξεις ένα ντοσιέ με περιγραφή για πρότζεκτς που έχεις λάβει μέρος και ποιός ακριβώς ήταν ο ρόλος σου. Αυτό μπορεί να είναι μισή-μία σελίδα για κάθε πρότζεκτ. Μην αρκεστείς δηλαδή σε ένα ρεζουμέ 1-2 σελίδων. Όλοι έχουν ρεζουμέ. Δες τί είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει διαφορετικό από κάποιον άλλο που κάνει αίτηση στην ίδια εταιρεία για την ίδια θέση.
Όταν θα στείλεις βιογραφικά κλπ. καλό είναι να δηλώσεις κάποια τοπική διεύθυνση αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα (μέσω κάποιου γνωστού κλπ), έτσι ώστε η απόσταση να μην λειτουργήσει αρνητικά αν κάποια εταιρεία προσπαθεί να αποφασίσει αν θα σε καλέσει για συνέντευξη, κλπ. Αυτό στην Ευρώπη είναι πιο εύκολο, δηλαδή μπορείς να πας για 1-2 μέρες στην κεντρική/βόρεια Ευρώπη για κάποια συνέντευξη. Για την αμερικάνικη ήπειρο, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.
Επίσης:
1. Χωρίς πτυχίο καλύτερα να μείνεις Ελλάδα.
2. Παράνομος (π.χ. στις ΗΠΑ, Καναδά, κλπ) μην πας. Κάποιος το είχε προτείνει εδώ μέσα. Πολύ κακή συμβουλή για πολλούς λόγους. Χρειάζεσαι π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αρρώστησε η μάνα σου στην Ελλάδα, κλπ. Τί θα κάνεις; Νομίζεις ότι μπορείς να μπαινοβγαίνεις στην Αμερική ελεύθερα; Επιπλέον ακόμα και αν βρεις κάποια δουλειά, π.χ. γκαρσόνι, ο εργοδότης σου θα σε γαμάει ανελέητα και δεν θα μπορείς να βγάλεις τσιμουδιά.
3. Αν δεν αντέχεις την μοναξιά, αν δεν μπορείς χωρίς κολλητούς και φραπέ και καλαμπούρδισμα, μην φύγεις από Ελλάδα. Η απόφαση θέλει σκληρές αντοχές και ο τρόπος ζωής είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ξέρεις.
4. Δεν έχει καμοία απολύτως σημασία πόσο στοιχίζει το σουβλάκι εκεί που θέλεις να πας. Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λύσεις είναι η διαμονή. Αυτό πρέπει να δεις, πριν ό,τιδήποτε άλλο.
Νάστε καλά.