τα ελληνικά του μι; Χαρα ειναι
Εχω ομως Έλληνα φιλο που σπουδασε Ρουμανία κ δουλεύει τωρα ντυσελντορφ
ΒΠ νομιζω κανεις λαθοςτα ρουμαξικα πτυχια αναγνωριζονται σε Γερμανία
Χωρις ναμαι ειδικος
Ελβετια πχ εχει γεμισςι σλοβακους γιατρους
Τα ρουμάνικα,βουλγάρικα αναγνωρίζονται, αλλά οι Γερμανοί τους στέλνουν να ξαναδώσουν κάποια μαθήματα,να ξαναπεράσουν εξετάσεις,κ.λ.π.
που φυσικά οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν ποτέ..
Για τους Γερμανούς είναι κοινό μυστικό πως έχει κατακτηθεί η πλειοψηφία των τίτλων σπουδών σε αυτές τις χώρες,οπότε φυλάγονται.
Αντίθετα τα ελληνικά με μια επίσημη μετάφραση/επικύρωση και αναμονή μερικών μηνών,αναγνωρίζονται απευθείας.
Όχι απλά επειδή είναι ευρωπαϊκά, αλλά επειδή έχουν λάβει υψηλή αξιολόγηση που δεν επηρεάζονται από καταλήψεις,κομματικές νεολαίρες και τέτοια φαινόμενα.
Π.χ.υπάρχει τμήμα στην Κρήτη,που λαμβάνει και εξωτερική χρηματοδότηση μιας και πρωτοστατεί στην έρευνα,που είναι πιο υψηλά αξιολογημένο από
τα αντίστοιχα Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Έγώ όταν πρωτοήρθα Γερμανία με είχαν να ασχολούμαι και με τους αλλοδαπούς που έρχονταν να κατοχυρώσουν σπουδές,κ.λ.π. όσο αφορά το δικό μας τμήμα.
Μάλιστα μετά το 2015,ερχόταν ο κάθε μάο-μάο στο πανεπιστήμιο να το παίξει πυρηνικός φυσικός από τη συρία και το αφγανιστάν.
Όσο αφορά το δικό μας τμήμα η πάγια πρότασή μου ήταν να μπουν στο 1ο έτος αφού αποκτήσουν πρώτα Β2+ Beruf
οπότε αποθαρρύνονταν..
Από αυτές τις χώρες, οι μόνοι που δεν έχουν τελείως σκατά στο κεφάλι είναι μερικοί από την Ιορδανία.
Τέσπα,δεν είναι τόσο το brain drain το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά ότι έχει φύγει μάχιμος πληθυσμός κάθε ιδιότητας που στην πλειοψηφία του δεν προτίθεται να γυρίσει πίσω.
Εγώ για παράδειγμα ξέρω πως δε θα γυρίσω ποτέ πίσω,το ίδιο και οι 2 Έλληνες συνάδελφοι στη δουλειά.
Αυτοί που θα γυρίσουν είναι όσοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης,που τους ξεζουμίζουν οι λάι φίρμες,που δεν έχουν κανένα τυπικό προσόν ή είναι στόκοι έστω να κάνουν ένα Ausbildung..