Να πω κι εγω τι γνωμη μου σαν πρωην μεταναστης? Εζησα στην Αμερικη για δεκα χρονια περιπου, δουλεψα εκει εζησα εκει ειδα τι εχει το ΕΚΕΙ σε συγκριση με το ΕΔΩ. Ημουν εκει οταν εδω (υποτιθεται) ειχαμε ακομη ευημερια. Δηλαδη απο '95 μεχρι '05. Πριν αρχισουν τα οργανα της "κρισης". Δεν διαβασα πολλα απο τα προγραφομενα, γι αυτο ας μην αρχισουν καποιοι κριτικες. Τελος παντων. "Εξω" αγαπητοι μου φιλοι και πιο συγκεκριμενα στην αμερικη που εζησα εγω, εχεις την ευκαιρια ακομη και ανιδικευτος οπως ημουν εγω να βρεις και δουλεια και τον δρομο σου προς κατι καλυτερο. Βεβαια πρεπει να δουλεψεις κι οχι απο καφετεριες και τσατ σε facebook, υπαρχουν και καποιες θυσιες που πρεπει να κανεις. Αλλα σε ποιο μερος του κοσμου, δεν θα θα θυσιασεις κατι προκειμενου να αποκτησεις κατι ή να φτασεις καπου επεγγελαμτικα? Εγω λοιπον ξεκινησα σε δουλειυω παρτ ταιμ και ταυτοχρονα εψαχνα για την μονιμη δουλεια. Την οποια βρηκα σε μια ομαδικη συνεντευξη, ενω ημουν σε αλλη παρτ ταιμ δουλεια! Μπηκα λοιπον σε μια εταιρια και δουλεψα στο πρωτο και χαμηλοτερο σκαλι. Σαν πωλητης ας πουμε. Και σε εξι μηνες δουλειας, πρωταθηκα για βοηθος προισταμενου. Και στο χρονο επανω ημουν βοηθος τμηματαρχη. Οχι με μεσον,οχι γιατι ο θειος μου ηξερε τον διευθυντη, οχι γιατι με εστειλε η κομματικη τοπικη οργανωση κ.λ.π. Απλα γιατι εκανα σωστα τη δουλεια μου και προσπαθουσα να ειμαι οσο γινεται καλυτερος. ειδαν λοιπον οι προισταμενοι κατι σε εμενα , το εκτιμησαν και θελησαν να επενδυσουν πανω μου. Να σημειωθει οτι οσο εργαζομουν εκει μας εκαναν σεμιναρια σε διαφορους τομεις καθε εξι μηνες σχεδον, ετσι ωστε να γινομαστε καλυτεροι και πιο αποδοτικοι. Κοινως επενδυαν στο προσωπικο δυναμικο της εταιριας. Οσο για τις αμοιβες μας? Ηταν πολυ καλυτερες απο τις αντιστοιχες ελληνικες της εποχης. Για αδειες, δωρα κ.λ.π ηταν ολα παντα οπως τα ζητουσαμε και οπως προεβλεπε ο νομος. Σημειωτεον εγω σαν Ελληνας χριστιανος ορθοδοξος ειχα καποιες ημερες αργιων που δεν συμβαδιζαν με τα εκει εορτολογια και αργιες, ζητησα λοιπον να εχω εκεινες τις ημερες αργια, λογω θρησκειας και διαφορετικης κουλτουρας. ΚΑι ναι τις ειχα. Συνδυκαλισμος? (Καποιος θα ρωτησει, δεν γινεται ελλαδα ειμαστε!!) Ναι ρε μαγκες υπηρχε και μαλιστα οπως επρεπε κι οχι οπως ειναι εδω κολοκυθια τουμπανα! Εαν δεν εισαι μελος κομματικης οργανωσης και πολιτικοποιημενος παιρνεις τονπουλογλου! Αλλη κουβεντα αυτη! Εγω δεν ημουν πουθενα οργανομενος, ασχετο ομως διοτι η ενωσεις των διαφορων σωματειων υπαρχουν για ολους, οχι μονο αυτους που ειναι εγεγραμμενοι στις κομματικες οργανωσεις. Γιατι εδω εχουμε κομματικες οργανωσεις κι οχι ενωσεις διαφορων επαγγελματων για την προασπηση των δικαιωματων κ.λ.π. κ.λ.π. Μη μου πει καποιος κατι διοτι ετυχε να ψαχτω για βοηθεια σε κατι και εφαγα τα μουτρα και με την ΓΕΣΕΕ και καποιες αλλες οργανωσεις! Αφηστε τα!! Για παραδειγμα εγινε μια στραβη και μας κρατησσαν παραπανω απο κατι μισθους και η οργανωση εμπορουπαλληλων εκανε αγωγη και κερδισε τα δεδουλευμενα. Εμεις το μαθαμε με ενα γραμμα επισημο απο την οργανωση μαζι με ενα τσεκ για τα χαμενα χρηματα!!! ΝΑι μωρε οπως γινεται κι εδω! Ξερετε τωρα! Επισης να πω οτι δεν ημουν καπου που θα επρεπε να εχω το νου μου να ειμαι καλος στην δουλεια μου μονο, αλλα να εχω και το νου μου μηπως καποιος ρουφιανακος πει κατι σε καποιον που δεν ειναι ισως αληθεια και μετα θα πρεπει να πεισω καποιον οτι δεν ειμαι κινεζος, ουτε να πρεπει να "γλυφω" καποιον για να ειμαι αρεστος ωστε να μην εχω δυσκολη ζωη στην δουλεια μου. Γενικα καταλαβαινετε πολυ καλα τι εννοω, για το εργασιακο περιβαλον σε χωρους εργασιας εδω στην πατριδα μας την ελλαδα. Σωστα?
Οσο για τις θυσιες που λεγαμε, ηταν οτι εξω δεν ειναι ελλαδα με την κουλτουρα της και τα φιλαρακια σου, τα ωραρια δεν ειναι οπως εδω. Γενικα σε καποια πραγματα πρεπει να προσαρμοστεις. Βεβαια εχει αλλα πραγματα που εδω ουτε για αστειο να τα δεις!!! (Επισης αλλη κουβεντα αυτο!) Πριν ρωτησετε καποιοι ομως, ρε φιλε αφου ηταν τοσο καλα γιατι εφυγες και εισαι εδω? ΝΑ απαντησω λοιπον οτι εφυγα για πολυ προσωπικους λογους, πρωτον, δευτερον η "κριση" που χτυπησε εδω εδω το '08-'09 στην αμερικη ειχε ξεκινησει ηδη απο το '04 και καπως βοηθησε στη αποφαση μου να φυγω και τριτον εαν ειχα σταθμησει καποια πραγματα καλυτερα, να ειστε σιγουροι οτι δεν θα διαβαζατε αυτα που γραφω τωρα!
Να πω λοιπον αγαπητοι μου οτι οταν και εαν καποτε φτιαξει καποτε η κατασταση εδω, ωστε να εργαζεσαι και να αμοιβεσαι οπως κι οταν πρεπει, οι συνθηκες εργασιας να ειναι αυτες που πρεπει, η νοοτροπια του ελληνα να ειναι αυτη που πρεπει και γενικα αυτη η κακομοιρα η πατριδα μας γινει ανθρωπινη και δεν καταστρεφει οτι μπορει προκειμενου να εξυπηρετηθουν καποιοι εις βαρος καποιων αλλων (ολων των υπολοιπων) τοτε ισως, πολυ μεγαλο ισως να μιλαμε για το "μεινε εδω και παλεψε"! Εως τοτε ομως : Ναι καλυτερα εαν μπορεις βρες καπου αλλου την τυχη σου!