Θα γραψω 5 πραματα οσον αφορα την μεταναστευση στην γερμανια
-μην πας αν δεν μπορεις χωρις το χωριο σου, χωρις την μαμα σου, χωρις το καφενειο της γειτονιας.
-μην περιμενεις να πας κ να τα βρεις ολα ετοιμα κ ενα κοκκινο χαλί στρωμενο. Θα πρεπει να φτιαχτεις μονος σου ξεκινοντας απο το μηδεν
-υπαρχει αξιοκρατια κ ο καθενας ανταμοιβετε με αυτο που του αξιζει. Ο καθενας μπορει να πιασει τον στοχο του. Ο στοχος του καθενος ειναι διαφορετικος.
-μην πας αν δεν αντεχεις την μουνταδα, τις 250 μερες τον χρονο κωλοκαιρο, τους μουσουλμανους,τις μουσουλμανες με τις μαντηλες κτλ.
-πριν πας να εχεις κανει μια σχετικη προεργασια στην γλωσσα
-θα χρειαστεις την βοηθεια απο αλλους ελληνες, οταν ερθει η ωρα πρεπει να το ανταποδωσεις στον επομενο που θα δοκιμασει την τυχη του στην γερμανια.
-για να την παλεψεις πιο ευκολα, καλο ειναι να θετεις καποιους στοχους. Πχ ενα καλο ταξιδι καθε εξαμηνο, δυο δεκαημερα ελλαδα. Να γαμας πουτανες που και που. Να αλλαξεις αυτοκινητο καθε δυο χρονια. Κτλ.
-οι εποχες αλλαξαν, δεν μπορεις πλεον να γινεις πλουσιος.
- οι γευσεις της ελληνικες κουζινας ,οπως κ ο ηλιος κ η θαλασσα ειναι πραματα αγνωστα ( για αυτο κ τα δεκαημερα σε ελλαδα).
-το να βρεις σπιτι να νοικιασεις ειναι πολυ δυσκολοτερο απο το να βρεις δουλεια.
Ζω στο εξωτερικό εδώ και 30 χρόνια. Πολύ σωστά όλα τα σημεία και αν υπήρχε τρόπος κάποια μηνύματα να γίνονται sticky για να μένουν. Αυτά που γράφεις ισχύουν λίγο πολύ για όλες τις χώρες του κόσμου. Κάτι που θέλω να προσθέσω για κάποιον που σχεδιάζει να φύγει για οποιανδήποτε χώρα, είναι
1) Ο παράγοντας μοναξιά. Αν δεν την αντέχεις, δεν θα αντέξεις. Π.χ. αν είσαι Βρεττανία και νοιώθεις μοναξιά και ως λύση αποφασίσεις να περνάς 20 ώρες το 24ωρο σε κάποιο internet cafe διαβάζοντας τα νέα της ποδοσφαιρικής σου ομάδας, τότε τι κάνεις εκεί;
2) Πουθενά δεν υπάρχει συνωμοσία εναντίον μας (των Ελλήνων). Όπως και σε μας, έτσι και σε κάθε χώρα του κόσμου υπάρχουν (δυστηχώς) στερεοτυπικές αντιλήψεις από κάποιο κόσμο. Αν τώρα πας π.χ. στην Γερμανία και από την αρχή πεις Όλοι αυτοί (οι ντόπιοι) είναι έτσι ή αλιώς και γάμησε τους και τους αποφεύγεις, αυτό είναι συνταγή για μιζέρια. Και η μιζέρια στο εξωτερικό πονάει περισσότερο από την μιζέρια στην Ελλάδα.
3) Αν βρίσκεσαι σε επαγγελματικό περιβάλλον, π.χ. IT, τότε φρόντισε τη δουλειά σου να την κάνεις σωστά και επαγγελματικά χωρίς μαγκιλίκια του στυλ "Μα τί ξέρετε εσείς βρε βόδια, θα σας πω εγώ", διότι πέραν από τις πρώτες εντυπώσεις για σένα (χάρην συζήτησης ας πούμε ότι θάναι από ουδέτερες ως αρνητικές), η ποιότητα στην δουλειά θα εκτιμηθεί και από αυτό θα κριθείς από τους συναδέλφους σου.
4) Μην αποφεύγεις άλλους Έλληνες ως τρόπο για νοιώσεις ή να δείξεις ότι έχεις "ενταχθεί" στην κοινωνία. Οι Έλληνες όπου πας είναι κομμάτι της κοινωνίας.
5) Μην κάθεσαι να τσακώνεσαι για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, είναι μιζέρια.
Νάστε καλά.