Υπάρχει ένα θέμα εδώ. Δέν μιλαμε γιά μία ιστορικά διαφοροποιημένη πλατιά ιδεολογία. Ό Χίτλερ δέν ήταν απλά ένας από τούς εκφραστές μίας κάποιας ιδεολογίας. Ήταν ό ίδιος πού τήν συναρμολόγησε πολιτικά, τήν έκανε κίνημα, μετά κράτος, καί τελικά ολοκληρωτικό πόλεμο πού διευθυνε ό ίδιος. Ένας τέλειος κύκλος.
Μπορείς νά λές π.χ. είμαι δημοκράτης καί νά εννοείς τόν Περικλή καί όχι τόν Τζέφερσον αλλά άν λές είμαι εθνικοσοσιαλιστής μπορείς νά εννοείς μόνο τόν Χίτλερ.
Όλες οί άλλες περιπτώσεις πού ανέφερες έχουν βάσεις κοινωνικές, φιλοσοφικές, καί οικονομικές. Μαζί μέ τήν Θεοκρατία πού δέν ανέφερες, ό εθνικοσοσιαλισμός έχει βάσεις υπερκοσμικές. 'Οταν λέει ότι διά μέσου ένας φωτισμένου αρχηγού εκφράζονται αυτόματα, συνολικά, καί απόλυτα, οί πόθοι τής λαϊκής κοινότητας λόγω μαγικών δεσμών αίματος πού τήν ενώνουν, δέν είναι στήν ουσία πολιτική ιδεολογία, είναι θρησκευτική κοσμοθεωρία.
αυτο ειναι αυθαιρετο. διαφωνω τελειως.
εθνικισμος=αγαπη προς το εθνος δηλαδη την κοινοτητα που εχει κοινα ηθη, εθιμα κλπ (στην γερμανικη εκδοχη εχει και κοινη καταγωγη καθως βγαινει απο το θεμα ναζιο- που σημαινει γενος.
σοσιαλισμος=κοινωνισμος δηλαδη κονωνικα μετρα και κοινωνικη προστασια.
εθνικιστες ειναι και οι επαναστατες του 1821, εθνικιστικα κινηματα τα λεει η ιστορια ολα αυτα που δημιουργησαν εθνικα κρατη τον 19ο και 20ο αιωνα.
και σοσιαλιστες επισης ειναι γνωστα πολλα παραδειγματα.
Το οτι ο Χιτλερ επλεξε πρωτος αυτες τις δυο εννοιες σε μια λεξη για να εκφρασει τις αρχες του κομματος του, δεν σημαινει οτι οποιος του αρεσουν αυτες οι δυο εννοιες και ο Χιτλερ ως πολιτικος και οικονομικος ανορθωτης της Γερμανιας ή και ως στρατιωτικη ευφυια, επικροτει και την εισβολη που εκανε στην Ελλαδα ή τα εγκληματα που εκανε γενικοτερα.
εγω πχ γουσταρα τον Σταλιν στο ξεκινημα του που βγηκε ως επαναστατης να τα βαλει με τον τσαρικο στρατο, μπορει να τον βαλω φωτογραφια σπιτι μου και εσυ θα με κατηγορεις για τα 5.000.000 θυματα του λιμου που ηταν αποτελεσμα της πολιτικης του? ή για την συμφωνια του με τον Χιτλερ στην αρχη του πολεμου? ή για τον εκτοπισμο πολλων αθωων στην σιβηρια?
και τον Μαραντονα θαυμαζω για την μπαλα που επαιξε δεν τον υποστηριζω που επαιξε εναντιον του ΠΑΟΚ και της εθνικης.
τετοιες γενικευσεις κανουν ολοκληρωτικα καθεστωτα για να εξαφανισουν ακομη και πιθανους εχθρους οχι μονο πραγματικους!
ειπα καποτε στον θεολογο φιλο μου... εισαι αντιχριστος. πως? ναι αντιχριστος, δεν ψελκνεις στην εκκλησια? αρα καλλιτεχνης, αρα κουλτουριαρης,
αρα αριστερος, αρα κομμουνιστης, αρα αθεος, αρα αντιχριστος τα υπογραμισμενα ειναι γενικευσεις που ΔΕΝ ισχυουν.
το ιδιο λαθος κανετε και εσεις
λετε ειστε εθνικιστες? αρα χρυσαυγιτες, αρα εθνικοσοσιαλιστες, αρα θαυμαζετε τον χιτλερ,
αρα υποστηριζετε και τα πανδεινα που προξενησε στην Ελλαδα ε παλι τα υπογραμμισμενα ειναι γενικευση που δεν ισχυει. για δες τι εκανε ο ναζι-χιτλερικος-χουντικος ντερτιλης στην κατοχη? με τους γερμανους ναζι ηταν ή τον φυλακισαν το εσκασε και συνεχισε να πολεμαει τα στρατευματα του Χιτλερ???