Αγαπητό μου τέκνον Πιπι.
Για να τελειώνουμε, γιατί πρέπει να προβώ και σε κάποιες εξομολογήσεις...
Σας επαναλαμβάνω. Όταν εξετάζουμε ένα γεγονός, εκτός από τα πρόσωπα και τον τόπο, πρέπει πάντα να το τοποθετούμε στην χρονική στιγμή που έγινε και σύμφωνα με τις κοινωνικές αλλά και άλλες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνην την εποχή. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Γεώργιος Μπούς -που διαρκώς ισχυριζόταν ότι μιλούσε με τον θεό- ζούσε στην Ισπανία τον 15ο Αιώνα, οι Ιεροεξεταστές θα τον είχαν υποβάλλει στο ερώτημα και θα τον είχαν κάψει.
Τώρα όσον αφορά στην κλασσική σας επωδό "ποιο είναι το κριτήριο ένταξης κάποιου σε ένα έθνος και ποιος ο κριτής?" Σας απαντώ ότι σίγουρα δεν είμαι ούτε εγώ, αλλά ούτε και εσείς διότι είναι παράλογο, προσωπικές και υποκειμενικές απόψεις να αποτελούν θέσφατο.
Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Υποθέτουμε ότι εσείς ισχυρίζεστε ότι έχετε διαμορφώσει Μακεδονική συνείδηση και ότι αυτή η συνείδηση, σας υπαγορεύει τα Α'.Β' & Γ' ως κριτήρια. Υποθέτουμε επίσης ότι ισχυρίζομαι και εγώ ότι έχω διαμορφώσει Μακεδονική συνείδηση, η οποία όμως μου υπαγορεύει ως κριτήρια τα Δ'. Ε' & ΣΤ'. Τι γίνεται εις αυτήν την περίπτωσιν; Ποίος εκ των δύο (ή ενδεχομένως και περισσοτέρων που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν Μακεδονική συνείδηση) έχει σωστή Μακεδονική συνείδηση; Ποια είναι τα κριτήρια και ποίος ο κριτής;