Η οποια διαφορα μεταξυ των ανθρωπων δεν ειναι θεμα χρωματος αλλα παιδειας, ετσι θελω να πιστευω τουλαχιστον
Γιατί η μαύρη φυλή είναι πιο δυνατή στον στίβο
Τα ευρήματα της ιατρικής
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι μαύροι αθλητές σήμερα κλείνουν συμφωνίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, είναι γνωστοί σε κάθε γωνιά του κόσμου, αποτελούν καθημερινό θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και, συνεπώς, είναι λίγο δύσκολο να ισχύει η άποψη ότι είναι πνευματικά κατώτεροι ή ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, να μοιραστούν τις σκέψεις τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Πολύ συχνά, λοιπόν, ένας μαύρος δρομέας είναι, απλώς, ένας μαύρος δρομέας, και μια παρατήρηση για το διαφορετικό χρώμα του δέρματος δεν είναι τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτό.
Τα ευρήματα της ιατρικής σε σχέση με τις αθλητικές ικανότητες των μαύρων ανθρώπων είναι ένας τρόπος να τεθεί το θέμα στη σωστή του βάση. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, οι Αμερικανοί που κατάγονται από την Αφρική φαίνεται πως έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη οστική μάζα σε σχέση με τους λευκούς Αμερικανούς, άρα και μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Οι μαύροι έχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους λευκούς αντιπάλους τους, ενώ τείνουν να έχουν αναλογικά πιο λεπτή λεκάνη, φαρδύτερους ώμους και μακρύτερα πόδια.
Ο σουηδός φυσιολόγος Μπενγκτ Σάλτιν σε μια μελέτη του έκανε σύγκριση ανάμεσα σε μια ομάδα δρομέων μεγάλων αποστάσεων από την Κένυα και σε μια από τη Σουηδία, κατά την οποία ανακάλυψε σημαντικές διαφορές στη μυϊκή σύνθεση των αθλητών αυτών. Οι Αφρικανοί φαίνεται πως διαθέτουν περισσότερα τριχοειδή αγγεία και περισσότερα μιτοχόνδρια στις ίνες των τετρακεφάλων τους. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι, παρόλο που οι λευκοί δρομείς από τη Νότιο Αφρική τρέχουν εξίσου γρήγορα με τους μαύρους δρομείς από τη Νότιο Αφρική, οι μαύροι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο οξυγόνο 89% έναντι 81% και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με κάποιο περίεργο τρόπο, λοιπόν, ήταν ικανοί να εντείνουν περισσότερο την προσπάθειά τους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές φυσιολογίας στους μαύρους αθλητές που ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το άλμα και το τρέξιμο, διαπίστωση που οπωσδήποτε δεν προκαλεί εντύπωση σε όσους αγωνίζονται σε τέτοιους τομείς.
Το παράδειγμα του στίβου είναι ίσως το καλύτερο μέτρο της αθλητικής ικανότητας των μαύρων. Οι Αφρικανοί σημείωσαν 15 από τους 20 καλύτερους χρόνους στο αγώνισμα των 100 μέτρων την περυσινή χρονιά. Στα 5.000 μέτρα, 18 από τις 20 καλύτερες επιδόσεις ανήκουν σε Αφρικανούς. Μάλιστα, στα 100 μέτρα των ανδρών πρέπει να κατεβεί κανείς ως την 23η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για να βρει το όνομα και το λευκό πρόσωπο του Νορβηγού Μόεν. Από ένα σημείο κι έπειτα, λοιπόν, είναι ανόητο να αρνείται κανείς την πραγματικότητα των εξαιρετικών αθλητικών επιδόσεων της μαύρης φυλής. Είναι σαφές ότι κάτι συμβαίνει. Το θέμα είναι τι.
Ενα παράδειγμα που μπορεί να διευκολύνει την απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι οι μελέτες για τις επιδόσεις των αγοριών και των κοριτσιών στα μαθηματικά. Αν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αγοριών και κοριτσιών υποβληθεί σε ένα τεστ μαθηματικών, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα είναι ανάλογα και για τα δύο φύλα. Διαφορές ανακύπτουν στις «άκρες» του δείγματος, σε εκείνους που είχαν πολύ καλά και πολύ άσχημα αποτελέσματα. Εκείνοι που σημειώνουν τα πολύ καλά ή τα πολύ άσχημα αποτελέσματα είναι πάντα τα αγόρια. Με άλλα λόγια, παρότι η μέση ικανότητα στα μαθηματικά είναι περίπου ίδια για αγόρια και κορίτσια, η κατανομή διαφέρει: υπάρχουν περισσότερα αγόρια στην κορυφή και στη βάση του δείγματος και λιγότερα στο κέντρο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα αγόρια είναι καλύτερα από τα κορίτσια στα μαθηματικά.
Το DNA των Αφρικανών
Η ίδια συλλογιστική μπορεί να εφαρμοστεί και στις διακρίσεις μεταξύ μαύρων και λευκών. Το στερεότυπο που γενικά επικρατεί είναι πως οι λευκοί είναι, κατά μέσο όρο, εξυπνότεροι από τους μαύρους. Αν, όμως, έλεγε κανείς ότι οι έξυπνοι μαύροι κατανέμονται με διαφορετικό τρόπο, θα ήταν αδύνατο να το γενικεύσει. Και τούτο γιατί, αν δεχόταν πως υπάρχουν πολλοί μαύροι που είναι πιο χαζοί, σε σχέση με τους λευκούς, θα έπρεπε αναγκαστικά να δεχτεί πως υπάρχουν και πολλοί μαύροι που είναι πιο έξυπνοι από τους λευκούς, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση αγοριών και κοριτσιών.
Αν η λογική αυτή εφαρμοστεί στις διαφορές ανάμεσα στους λευκούς και στους μαύρους αθλητές, η ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι αν πρόκειται για διαφορά στον μέσο όρο ή στην κατανομή ανάμεσα στις δύο φυλές.
Για να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή, ο Κ. Κιντ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, και η ομάδα του πήραν δείγματα από το DNA δύο Αφρικανών από το Ζαΐρ και τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, τα οποία σύγκριναν με δείγματα από το DNA ανθρώπων από όλα τα μέρη της Γης. Τα ευρήματά τους είναι συναρπαστικά. «Θα έλεγα χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι κάθε είδους αφρικανικός πληθυσμός διαθέτει μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία από τον υπόλοιπο κόσμο συνολικά», ομολογεί εντυπωσιασμένος ο ερευνητής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν εξαλείφονταν όλοι οι πληθυσμοί του κόσμου εκτός από τους αφρικανικούς, σχεδόν κάθε ανθρώπινη γενετική ποικιλομορφία θα μπορούσε να διατηρηθεί. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι παράδοξη, αν σκεφθεί κανείς ότι ο Homo Sapiens, ο πρόγονος του σημερινού ανθρώπου, κατάγεται από την Αφρική.
Στον βαθμό επομένως όπου το τρέξιμο επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες, πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι υπάρχουν περισσότεροι μαύροι που είναι πραγματικά γρήγοροι δρομείς και περισσότεροι μαύροι που είναι αργοί δρομείς αλλά πολύ λιγότεροι μαύροι που αντιστοιχούν στον μέσο όρο των δρομέων. Οι μαύροι είναι σαν τα αγόρια στα μαθηματικά. Οι λευκοί είναι σαν τα κορίτσια.