Ρε istin επειδή είσαι έξυπνο παιδί, ειλικρινά (με τον κάθε βλάκα τί σκατά να μιλήσω και εμμέσως που τον αναφέρω μαλακία κάνω, διότι η ηλιθιότητα είναι ανίκητη!) θα σου πω την προσωπική μου εμπειρία από την "Επταετία" (για να χρησιμοποιήσω έναν όρο αδιάφορο και μη φορτισμένο πολιτικά).
Λοιπόν εγώ το 67 ήμουν ήδη 12 ετών, τελείωνα το δημοτικό και το 73 ήδη στο πανεπιστήμιο, οπότε έχω άποψη προσωπική, δεν είναι "μου είπαν που τους είπαν".
Θα προσπαθήσω λοιπόν, ιδίως τόσα χρόνια μετά, να είμαι (όσο μπορώ) αντικειμενικός.
Στα θετικά τους.
1. ΔΕΝ ήταν κλέφτες!
2. Δεν ήταν αιμοδιψείς. Ακόμα και στον Παναγούλη του έδωσε χάρη ο ίδιος ο Παπαδόπουλος, που είχε προσπσθήσει να δολοφονήσει. Και γενικά δεν σκότωσαν ΚΑΝΕΝΑΝ εκουσίως. Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου κάποιοι πήγαν από αδέσποτες και την ημέρα του κινήματος επίσης κάποιος βλάκας επίλαρχος "έφαγε" έναν πολιτικό κρατούμενο. Συνολικά πταίσματα.
3. Υπήρξε (μεγάλη!) οικονομική ανάπτυξη, κυρίως λόγω εργασιακής ειρήνης (Απεργίες δεν υπήρχαν!)
4. Υπήρχε ασφάλεια. (Και "Ασφάλεια" βεβαίως!)
Στα αρνητικά τώρα.
1. Δεν υπήρχε ελευθερία λόγου.
2. Υπήρχε απίστευτος χαφιεδισμός λόγω του οποίου μπορούσες να χάσεις τη δουλειά σου ή και την ελευθερία σου.
3. Ασφαλώς και υπήρξαν πολιτικοί κρατούμενοι, συνηθως δε αναιτίως. (Γέροι άνθρωποι)
4. Απίστευτο κιτς επιβεβλημένο. Με γιορτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ανά την Ελλάδα.
5. Έδιωξε το Βασιλιά, το οποίο βεβαίως μετά βόλευε τον φρύδια ο οποίος το απεδέχθη
και το χειρότερο!
6. Κρατώντας το πολιτικό εκρεμμές τηε χώρας με το ζόρι τόσα χρόνια προς τα "δεξιά", όταν αφέθηκε ελεύθερο πήγε αυτόματα προς τα αριστερά με τελική κατάληξη το ΠΑΣΟΚ του Παπαντρέα το 81.
Είναι ανεμενόμενο (αν και αφελές ουσιαστικά) να πιστέψει κάποιος πως ο εχθρός αυτού που μισεί είναι καλός! Όπως στην κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη λοιπόν είχαν θεοποιήσει την Αμερική, εδώ επειδή μας έλεγαν για το πόσο κακός ήταν ο κομμουνισμός (που όντως ήταν!) είχαμε φτάσει να πιστεύουμε πως "για να το λέμε αυτοί, καλός θα είναι!" με τα γνωστά πολιτικά επακόλουθα της μεταπολίτευσης, η οποία ΤΩΡΑ κλείνει ως εποχή εν μέσω της υφισταμένης μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Για να σε βάλω λίγο στο "κλίμα" να σου πω τί είχε πει κάποτε ο Λαλιώτης όταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ ών, έτρωγε προλητικά αστακουδάρες Μεγάλη Παρασκευή στο Sea Satin της Μυκόνου και κάποιος φίλος του που περνούσε του είχε συστήσει να είναι λιγώτερο προκλητικός.
"Σώπα ρε μαλάκα! Αφού για όλα φταίει η δεξιά!" ;)