Η επέλαση των ηλιθίων...
Αισχρόν ει όνομα μεν έχεις τινός, το δε είδος αυτού μην έχειν"
- Απολλώνιος ο Τυανεύς
Τον Οκτώβριο του 2012, στην οδό Στησιχόρου, στην Αθήνα, μια λεπτή ξανθιά κυρία, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε βορειοευρωπαία, δέχτηκε την απρόσμενη επίθεση ... πέντε μελών της Χρυσής Αυγής. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, αυθαίρετα, της τράβηξαν την τσάντα για να ... ελέγξουν τα στοιχεία της, ρίχνοντας τη μικρόσωμη γυναίκα στο έδαφος! Της φώναξαν "Γιατί είσαι εδώ; Να πάς από ’κεί που ήλθες, γιατί παίρνεις την μπουκιά απ’ το στόμα των Ελλήνων".
Όπως δήλωσε η ίδια:
"Δεν φοβήθηκα τόσο, περισσότερο οργίστηκα, θύμωσα πολύ! Πέντε στιβαροί άνδρες εναντίον μίας μικρόσωμης, λεπτής γυναίκας... Εχουμε δει πώς συμπεριφέρονται αυτοί οι τύποι σε γυναίκες, η συγκεκριμένη επίθεση όμως ήταν εντελώς απρόκλητη. Ηταν 8 με 8.30 το βράδυ, είχε ήδη νυχτώσει και οι ίδιοι φαίνονταν αρκετά απειλητικοί με εκείνο το κούρεμα-σήμα κατατεθέν των πεποιθήσεών τους. "Γιατί είσαι ΄δώ;" μου φώναζαν όσο ήμουν στο έδαφος. Προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι έχω κάθε δικαίωμα να είμαι εδώ ως ελληνίδα πολίτις".
Η μικρόσωμη ξανθιά κυρία είναι η Ελένη Τσιγάντε, η εγγονή του θρυλικού στρατιωτικού Χριστόδουλου Τσιγάντε, του διοικητή του Ιερού Λόχου κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ... Σε αυτή επιτέθηκαν οι ... εκπρόσωποι του "ελληνικού" εθνικισμού, οι οποίοι μας καλούν να είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, την οποία υποτίθεται ότι τιμούν.
Ο Χριστόδουλος Τσιγάντες όπως και ο δίδυμος αδερφός του, ο Ιωάννης, γεννήθηκαν στη Ρουμανία και εισήλθαν στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησαν το 1916. Ήταν βενιζελικοί κι έλαβαν μέρος στο κίνημα της Θεσσαλονίκης του 1916, στην εκστρατεία στην Ουκρανία και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Τη δεκαετία του ΄30 οι βενιζελικοί επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, 2 πραξικοπήματα, το 1933 και το 1935. Στο δεύτερο συμμετείχαν και τα αδέρφια Τσιγάντες. Η συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τους, τη δίκη τους και την στρατιωτική τους καθαίρεση στον βαθμό του απλού οπλίτη.
Έτσι, όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, τα αδέρφια Τσιγάντες δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε αυτόν στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού. Μετά από την κατάκτηση της Ελλάδος από τους Γερμανούς και τον σχηματισμό της Ελεύθερης Ελληνικής Κυβέρνησης στο Κάιρο, τα αδέρφια Τσιγάντες παρουσιάστηκαν εθελοντικά στην κυβέρνηση και αφού τους απονεμήθηκαν ξανά οι βαθμοί τους, συμμετείχαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος.
Ο Ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες συνεργαζόμενος με τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΟ4), με σκοπό την οργάνωση αντίστασης από τα αστικά κόμματα, ως αντίβαρο του ΕΑΜ στην Ελλάδα, επέστρεψε στην Ελλάδα και οργάνωσε την αντιστασιακή οργάνωση «Μίδας 614». Συνελήφθη, μετά από προδοσία, από τις ιταλικές αρχές Κατοχής κι εκτελέστηκε στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου του 1943.
Ο Συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1942, παρουσιάστηκε στην Καφριώνα της Παλαιστίνης στους οπλίτες και αξιωματικούς που αργότερα θα σχημάτιζαν τον θρυλικό Ιερό Λόχο, στα πρότυπα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων S.A.S.. Το τι συνέβη όταν παρουσιάστηκε στους βασιλόφρονες στην πλειοψηφία τους άνδρες, αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας και περιγράφεται από τον Αντιστράτηγο Ε.Α. Κωνσταντίνο Κόρκα:
"Στις 12 Σεπτεμβρίου 1942, ξαφνικά ενεφανίσθη στο Στρατόπεδο μας, στην Καφριώνα της Παλαιστίνης, ο Συντ/ρχης ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ με οδηγό τον Λευτέρη Κοντομίχαλο. Εμείς 30 περίπου, τον γιουχαΐσαμε και τον αποδοκιμάσαμε και του είπαμε να φύγει. Ο Κοντομίχαλος του ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου να μπει μέσα. Απότομα όμως κάνει στροφή και μας λέγει: « Έχετε δίκιο να με βρίζετε, αλλά εγώ γνωρίζω ότι, εσείς είσαστε διωγμένοι και παραμερισμένοι διότι ζητάτε να πάτε στον Πόλεμο να ελευθερώσετε την Πατρίδα. Εγώ αναλαμβάνω να σας πάω στον Πόλεμο. Αφήστε με να σας ειπώ δύο λόγια και θα φύγω». Εμείς κοιταχθήκαμε μεταξύ μας και του είπαμε ΝΑΙ. Δίπλα ήτανε μία σκηνή Σκούατ και μπήκαμε μέσα. Ο Τσιγάντες μας είπε, « Εγώ είμαι ο Λάκης Τσιγάντες, ο Ροχάλας, ο Κινηματίας, απότακτος του 1935, αλλά εγώ είμαι ένας συνάδελφος που επολέμησα στο ΣΚΡΑ όπου έχασα δύο δάκτυλα. Επολέμησα στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ Επολέμησα στη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ με τραύμα στα πλευρά. Ο Μεταξάς το 1940 ΔΕΝ με ανεκάλεσε όπως και τον αδελφό μου Γιάννη, είχε δίκιο. Εγώ επήγα στη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων και επολέμησα στο ΜΠΙΡ ΧΑΚΙΜ από όπου διέφυγα και ήλθα στην ΑΙΓΥΠΤΟ . Έμαθα για σας και ήλθα να σας πω ότι, εγώ αναλαμβάνω να σας πάω στον Πόλεμο, εάν εσείς με δεχθείτε ως διοικητή σας. Εγώ ποτέ δεν θα σας μιλήσω για πολιτική και κόμματα. Σεις μπορείτε να πιστεύετε ό,τι θέλετε». Εμείς κοιταχθήκαμε και του είπαμε ... ΝΑΙ."
Ακολούθησε η ηρωική δράση του Ιερού Λόχου στη Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο! Το ήθος του Τσιγάντε το βλέπουμε στην επιστολή του προς τον διοικητή των ιταλικών δυνάμεων της Σάμου, από τον οποίο ζήτησε την παράδοση των Ιταλών, κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε:
"Λοχαγέ μου, Έχω την τιμήν να σας αναγγείλω δια τελευταίαν φοράν την απόφασιν των Συμμαχικών Δυνάμεων του Αιγαίου. Είσθε μετά την παράδοσιν του Πυροβολικού σας, εις μίαν τέτοιαν θέσιν, η οποία ουδεμίαν ευκαιρίαν σας παρέχει. Θα είναι καθαρώς τρέλλα να θελήσετε να σφαγιάσετε τους άνδρας σας, χωρίς ν΄ αποκομίσετε καμμίαν δόξαν, ούτε δια την πατρίδα σας. Έλαβα ρητήν διαταγήν να σας επιτεθώ και τα τεθέντα εις την διάθεσίν μου μέσα, ναυτικά και επίγεια, ενδεχομένως δε και αεροπορικά, είναι τέτοια, ώστε και εγώ ο ίδιος δεν σκέπτομαι να άρω ουδεμίαν δόξαν, από μίαν βεβαίαν και εύκολον νίκην. Εστέ βέβαιος, ότι εκτιμώ τα αισθήματά σας. Ως στρατιώτης πολύ παλαιότερος και πλέον ηλικιωμένος από υμάς,ποιούμαι έκκλησιν εις τα ανθρωπιστικά σας αισθήματα και εις την ευθύνην σας ως Αρχηγού. Προσθέτω επίσης ότι οι αντάρται, των οποίων η δύναμις αυξάνει από στιγμήν εις στιγμήν, τη βοηθεία των όπλων που οι άνδρες σας τους παραδίδουν, ανυπομονούν. Σας επαναλαμβάνω τας εγγυήσεις αίτινες σας διαβιβάσθηκαν ήδη. Αλλά πιστέψατέ με, μην αργοπορείτε."
Συνταγματάρχης Τσιγάντες
Διοικητής Ιερού Λόχου
Ο Τσιγάντες τιμήθηκε με πλείστα παράσημα από τον βασιλιά Γεώργιο Β, τον βασιλιά Πάυλο, καθώς και με συμμαχικά.
Στην εγγονή αυτού του ήρωα επιτέθηκαν τα ανθρωποειδή, επειδή τα χαρακτηριστικά της δεν ταίριαζαν στα ... δικά τους πρότυπα για την ελληνική φυλή. Λες και οι άνθρωποι είναι τούβλα και μοιάζουν μεταξύ τους.
capital.gr