Bbc. Συναγερμός για την σύμπραξη της ελληνικής αστυνομίας με την χρυση αυγή.
O Paul Mason και η εκπομπή Newsnight του BBC,ασχολείται για άλλη μια φορά με το ζήτημα της δημοκρατίας και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Στις 11 Οκτωβρίου 2012,η εκπομπή είχε ασχοληθεί σχετικά με το αν κινδυνεύει η Ελλάδα να μην πληροί τα κριτήρια της Κοπενχάγης και να μην είναι πλέον μια Δημοκρατία.
Το ρεπορτάζ του BBC ξεκινάει με δηλώσεις του Παναγιώταρου,μέσα στο κατάστημά με στρατιωτικά είδη.που διατηρεί στην Αθήνα,με ντεκόρ αφίσες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου,όπως σημειώνει ο ρεπόρτερ.
"Έχουμει ήδη εμφύλιο πόλεμο,η Ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη - ακόμα κι αν κανείς δεν θέλει αυτό - να κάνει ένα νέο είδος εμφυλίου πολέμου», λέει.
"Από τη μία πλευρά θα υπάρχουν εθνικιστές σαν κι εμάς και από την άλλη πλευρά οι παράνομοι μεταναστες και οι αναρχικοί»
Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι όλα αυτά δεν λέγονται από κάποιον περιθωριακο τύπο.αλλα από μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και συνεχίζει,αναπαράγοντας το υβρεολόγιο του βουλευτή,από την νύχτα στο θέατρο Χυτήριο
Λίγο παρακάτω ο Παναγιώταρος αναφέρει «Είναι σαν μόδα – το dress code μας τώρα είναι εξαιρετικά δημοφιλές και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ακολουθήσουν το σήμα μας που είναι συνώνυμο με την τάξη, τη δημόσια τάξη και την αποτελεσματικότητα.».
Στην ερώτηση του εάν όλα αυτά αντανακλούν φόβο για τους ξένους που ζουν απόλυτα νόμιμα στην χώρα,ο Παναγιώταρος απαντα ότι δεν υπάρχει ούτε ένας τέτοιος.
Eπίσης τονίζει οτι "μέσα στην ελληνική αστυνομία υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής'.Νομίζω ότι σύμφωνα με αυτά που λένε, σήμερα μας υποστηρίζει πάνω από το 60% -ίσως και περισσότερο- της ελληνικής αστυνομίας, και το ποσοστό κάθε μέρα αυξάνεται''
Στο άρθρο περιγράφονται τα γεγονότα εκείνης της νύχτας και η ανοχη της αστυνομίας όταν ο βουλευτής Παππάς,ελευθέρωσε κρατούμενο από το λεωφορείο της Αστυνομίας.
Σε δηλώσεις του,ο σκηνοθέτης της παράστασης,Βασίλης Λαέρτης,αναφέρει:
«Αυτή ήταν η ελληνική Νύχτα των Κρυστάλλων.Ο κόσμος γύρισε στο σπίτι του με σπασμένα κόκαλα Κάθε μέρα μου τηλεφωνούν στο θέατρο, λέγοντας:. ´Οι μέρες σας είναι μετρημένες .
Τηλεφώνησε στην μητέρα μου, η Χρυσή Αυγή. Της είπαν ότι θα σας παραδώσουμε το πτώμα του γιου σας,κομματιασμένο,σε ένα κουτί.Μπορείτε να πείτε,εάν είμαστε σε μια δημοκρατία ή δικτατορία;»
Το ρεπορτάζ κάνει εκτενή ανφορά στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στους δρόμους,στις αγορές και σημειώνει τις δηλώσεις βουλευτών,ότι θα πετάξουν έξω τα παιδιά των μεταναστών από τος παιδικούς σταθμούς και την προθυμία που έδειξε στο αίτημα τους,το Υπουργείο Παιδείας,αναφέρει ο Paul Mason.
Ένα μεγάλο μέρος του άρθρου καλύπτει τις σχέσεις αστυνομίας-Χρυσής Αυγής τις επιθεσεις σε αριστερούς,μετανάστες και ομοφυλοφυλους,ενω η αστυνομία παρακολουθει καθώς και αναφορές οτι αστυνομικοί προτρέπουν πολίτες να κάλόυν για βοήθεια την Χρυσή Αυγή.
Γίνεται μεγάλη αναφορά στις κατηγορίες για βασανιστήρια που υπέστησαν οι κρατούμενοι αντιφασίστες στην ΓΑΔΑ. Σημειώνει ξυλοδαρμούς,γδύσιμό των κρατουμένων,απειλές ακόμη και εξύμνηση της Χρυσής Αυγής και του Χίτλερ από άνδρες της ομάδας Δέλτα.
Σχετικά με τις κατηγορίες,καταγράφεται στο άρθρο και η δήλωση του Υπεύθυνου Τύπου της ΕΛΑΣ,Χρήστου Μανούρα.
"Είμαι κατηγορηματικός ότι σε αυτό το περιστατικό, κανένα από αυτά τα πράγματα δεν συνέβη, στην έδρα της αστυνομίας Αττικής. Η Ελληνική αστυνομια σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτή είναι μια ανύπαρκτη ιστορία.Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έγιναν ποτέ στην αστυνομία Δεν κατατέθηκαν μηνύσεις, οπότε η αστυνομία θα μπορούσε να το εξετάσει όλο αυτό από την αρχή.Παρ 'όλα αυτά, αν κάποιος θέλει να αναφέρει το όνομά τους - ή ακόμη και αν ένα γενικό ισχυρισμός φτάνει σε εμάς - θα το ερευνήσουμει περαιτέρω Εάν πρόκειται για την αστυνομία, είτε για ρατσιστική βία ή βία εναντίον άλλου προσώπου, Έλληνα ή μετανάστη, θα διερευνήθει σε βάθος."
Κλείνοντας ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει ότι , «με άλλα λόγια, το κοινωνικό και πολιτικό αποτέλεσμα του προγράμματος λιτότητας του ΔΝΤ και της ΕΕ και μέσα απ την κατάρρευση της mainstream πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα, μοιάζει σαν μια καταστροφή για τη δημοκρατία».