Ουτε οτι ΔΕΝ περασαν ομως.
Αν περνούσαν θα το μαθαίνουμε.
Η ουσία είναι ότι μία χώρα της ΕΕ δεν δέχθηκε ταξιδιωτικά έγγραφα της άλλης.
Ξαναπαραθέτω το λινκ και τη σχετική είδηση:
Τα ελλείµµατα της ευρωπαϊκής πολιτικής και τον ατοµικισµό που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. φέρνει µε βιαιότητα στην επιφάνεια το κύµα των µεταναστών από τη Βόρεια Αφρική που εξακολουθεί να βγαίνει καθηµερινά στα παράλια της Ιταλίας. Οι Βρυξέλλες δικαιολόγησαν χθες την πρωτοφανή απόφαση της Γαλλίας να διακόψει επί δωδεκάωρο την Κυριακή την κυκλοφορία των τρένων από την ιταλική πόλη Βιντιµίλε προς την Κυανή Ακτή, προκειµένου να µην περάσουν τα σύνορα τυνήσιοι µετανάστες εφοδιασµένοι από τη Ρώµη µε εξάµηνη άδεια παραµονής. Αλλά αυτό απλώς ενέτεινε την οργή της Ιταλίας, που κατηγορούσε εξαρχής τους εταίρους για έλλειψη αλληλεγγύης και αξιώνει τώρα να µάθει αν «έχουµε γυρίσει σελίδα όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων». Για «σύγκρουση δύο λαϊκισµών» που δίνουν µια «κάθε άλλο παρά κολακευτική» εικόνα της Ευρώπης έκανε χθες λόγο η «La Repubblica» στο κύριο άρθρο της.
Από τον περασµένο Ιανουάριο, όταν ανατράπηκε ο τυνήσιος δικτάτορας Μπεν Αλι, έχουν φτάσει στην ιταλική νήσο Λαµπεντούζα 23.000 µετανάστες από την Τυνησία και 4.700
µετανάστες από τη Λιβύη. Η µαζική εισροή προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στη Λαµπεντούζα και πολιτική κρίση στη Ρώµη. Αναζητώντας διέξοδο, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε πρόσφατα να εφοδιάσει όσους αφρικανούς µετανάστες είχαν φτάσει µέχρι τις 5 Απριλίου µε εξάµηνη άδεια παραµονής.
Η Ρώµη γνωρίζει πως οι περισσότεροι Τυνήσιοι θέλουν να περάσουν στη Γαλλία. Η προσωρινή άδεια παραµονής, σκέφτηκε, τους άνοιγε τις πόρτες. Αλλά η Γαλλία τις έκλεισε.
Επικαλούµενη «κινδύνους για τη δηµόσια τάξη» εµπόδισε την Κυριακή το πέρασµα τρένου στο οποίο επέβαιναν 60 τυνήσιοι µετανάστες και 250 ακτιβιστές – οι τελευταίοιδεν είχαν λάβει άδεια να διαδηλώσουν, επιχειρηµατολόγησε.
Η Κοµισιόν τής έδωσε χθες δίκιο, αφούεπρόκειτο για «ζήτηµα δηµόσιας τάξης», ένα «µεµονωµένο και προσωρινό µέτρο». Παράλληλα, δέχθηκε τις αιτιά σεις του Παρισιού πως οι προσωρινές άδειες παραµονής στους τυνήσιους µετανάστες «δεν τους δίνουν αυτοµάτως δικαίωµα» να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη - µέλη, πρέπει να διαθέτουν επιπλέον κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο και επαρκείς οικονοµικούς πόρους ώστε να συντηρηθούν στον προορισµό τους. «∆ιάλογος ανάµεσα στη Ρώµη και το Παρίσι», είναι η συνταγή που προτείνουν οι Βρυξέλλες. Για τη «Repubblica»,«τα πολιτικά κίνητρα είναι ανάλογα και στις δύο πλευρές των συνόρων». Ο εφοδιασµός των µεταναστών µε άδειες παραµονής, επισηµαίνει η εφηµερίδα, «δεν έχει ανθρωπιστικά αίτια, είναι ένα δόλιο τέχνασµα για να τους ξεφορτωθεί η Ρώµη. Ο Μπερλουσκόνι εξαρτάται από ένα ξενόφοβο κόµµα, τη Λέγκα του Βορρά, απαραίτητη για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο Παρίσι, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Νικολά Σαρκοζί αντιµετωπίζει τις χειρότερες δηµοσκοπήσεις και προσπαθεί να ανακτήσει τις ψήφους της ακροδεξιάς». Το ανθρώπινο δράµαπαραµένει ξεχασµένο πίσωαπό την αντιδικία.