Επειδή βλέπω μεγάλο μπέρδεμα σχετικά με την ψηφιακή TV και τη Digea, μερικές διαφωτιστικές λεπτομέρειες:
Ο λόγος που αποφάσισε η Digea να εκπέμψει σε MPEG-4 ενώ ήδη η ΕΡΤ εξέπεμπε σε MPEG-2 δεν έχει διασαφηνιστεί από τους ίδιους και κατά τη γνώμη μου δεν δκαιολογείτα, τη στιγμή που στις ΗΠΑ η ψηφιακή εκπομπή γίνεται σε MPEG-2.
Στην αγορά υπάρχουν πλέον δέκτες που έχουν και τα δύο format (MPEG-2, MPEG-4) κι όποιος πλέον αγοράζει καινούρια τηλεόραση καλό θα ήταν να ζητάει και τα δύο.
Για όσους οι τηλεοράσεις τους έχουν μόνο MPEG-2 ή δεν έχουν καθόλου ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή, θα πρέπει ν' αγοραστεί εξωτερικός αποκωδικοποιητής MPEG-4. Να σημειωθεί εδώ ότι οι αποκωδικοποιητές MPEG-4 δεν παίζουν σήματα MPEG-2, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν και οι δύο για να πιάνουμε και την ΕΡΤ και τη DIGEA.
Πάντως η ανάγκη προμήθειας ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι καθόλου άμεση, καθώς το σήμα της DIGEA περιλαμβάνει τα γνωστά ιδιωτικά κανάλια, που όλοι μας τα πιάνουμε έτσι κι αλλιώς. Τώρα τα επιχειρήματα του τύπου ότι η ψηφιακή TV έχει καλύτερη εικόνα και ήχο, είναι μάλλον για παιδάκια, κι αν δεν πιστεύετε, ρωτήστε τους ίδιους της DIGEA να σας το αιτιολογήσουν. Η μόνη διαφορά μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής TV για το χρήστη, είναι ότι η δεύτερη μπορεί να περιλαμβάνει πολύ περισσότερες πληροφορίες, όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG), που το ξέρουν όσοι ήδη έχουν NOVA. Εκείνοι που θα δουν διαφορά είναι αυτοί που δεν είχαν καλή λήψη, κι αυτό γιατί η ψηφιακή TV δεν απαιτεί την απευθείας οπτική επαφή με το Κέντρο Εκπομπής για τη λήψη του σήματος. Άρα γι αυτούς δεν χρειάζεται καμία μετατροπή μέχρι το 2012 ή το 2015 (κατά τη γνώμη μου) που θα σταματήσει η αναλογική εκπομπή.
Εκείνοι λοιπόν που θα έχουν πρόβλημα είναι αυτοί που λαμβάνουν από σημεία, όπου θα σταματήσει η αναλογική εκπομπή. Τα σημεία αυτά είναι προς το παρόν το Φιλίππειο και η Αίγινα, απ' όπου η εκπομπή θ' αρχίσει, όπως λέγεται από τον ερχόμενο Απρίλιο. Η πρότασή μου λοιπόν είναι να μην αγοράσει κανείς τίποτα αν δεν είναι απαραίτητο, καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένονται σπουδαίες εξελίξεις τόσο στις οθόνες με την τεχνολογία OLED, όσο και στην εκπομπή με το πρότυπο υψηλής ευκρίνειας (HD).