Kaloeros,
Πολύ καλά τα λες, επίτρεψε μου μόνο μια συμπλήρωση / διαφορετική διατύπωση (για να τα καταλάβουν άλλοι, όχι εσύ που προφανώς τα ξέρεις):
Αυτό που πληρώνουμε (σε πετρέλαιο, γκάζι, ρεύμα, ξύλα, πέλλετ, λιγνίτη, ό,τι διάολο καίμε) είναι ΟΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ του χώρου που θέλουμε να ζεστάνουμε.
Αν (θεωρητικά) ο χώρος μας είχε μηδέν απώλειες, δε θα πληρώναμε τίποτα.
Θα πληρώανμε μια φορά στην αρχή του χειμώνα (γιατί μόνο τότε θα καίγαμε κάτι) για να τον ζεστάνουμε στους 23, 25, 27, όσο θέλαμε, και τέρμα. Θα το σβήναμε και η ζέστη θα κράταγε όλο το χειμώνα. (Η μια φορά δεν έχει σχεδόν καθόλου κόστος).
Επειδή όμως ο χώρος μας έχει θερμικές απώλειες (δηλαδή χάνει τη ζέστη του προς τα έξω), καίμε και ξανακαίμε και ξανακαίμε για να τον κρατάμε ζεστό. Αυτό πληρώνουμε και μας τσακίζει.
Τα διάφορα καύσιμα (πετρέλαιο, γκάζι, ρεύμα, ξύλα, πέλλετ, λιγνίτης κλπ) έχουν μια Θ Ε Ρ Μ Ι Δ Ι Κ Η ΑΠΟΔΟΣΗ. Αυτό είναι η ποσότητα ενέργειας που βγάζει κάθε καύσιμο όταν καεί.
Ξέρω π.χ. ότι το πετρέλαιο, η βενζίνα, και ο ανθρακίτης έχουν απόδοση 10.000kKal ανά κιλό.
Ξέρω ότι ο λιγνίτης έχει 2.500kKal/kg.
Δε θυμάμαι άλλες ύλες, και δεν ξέρω πως μετριέται το φυσικό αέριο (μάλλον όμως κι αυτό την ίδια μεγάλη απόδοση έχει, δηλ. 10.000 ανά ΚΙΛΟ). Το θέμα είναι: Η "Φυσικό Αέριο ΑΕ" με το κιλό το πουλάει? Δεν ξέρω.
Δεν ξέρω πόση απόδοση έχουν τα ξύλα ή το πέλλετ.
Ξέρω ότι η πυρήνα (το υποπροϊόν (ξύλο στην ουσία είναι) της επεξεργασίας της ελιάς που μένει όταν η ελιά γίνει λάδι) έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από το κοινό ξύλο. Ο λόγος: Περιέχει λάδι (δεν μπορούν να το βγάλουν όλο με την επεξεργασία).
Χοντρικά, ζεσταινόμαστε από τη ζέστη (Θερμίδες) που βγάζει το καύσιμο καιόμενο, μείον τις θερμίδες που χάνονται στην ατμόσφαιρα λόγω ότι στην ατμόσφαιρα φεύγουν καυτά καυσαέρια.
Αξίζει επομένως να πει κανείς εδώ (αν το ξέρει) ποιά είναι η θερμιδική απόδοση κάθε τύπου καυσίμου, οπότε θα δούμε όλοι τι είναι πιο φτηνό σαν καύσιμο.
Το επόμενο που πρέπει να πούμε είναι ποιές είναι οι απώλειες λόγω καυσαερίων (η ζέστη που χάνεται στην ατμόσφαιρα). Είναι προφανές ότι το τζάκι ή ο καυστήρας ξύλων και πετρελαίου έχει μεγάλες απώλειες, γιατί παράγουν καπνό ή άλλες βλαβερές ουσίες που πρέπει να φύγουν έξω.
Είναι επίσης προφανές ότι οι σόμπες υγραερίου (αυτές που δεν έχουν καμινάδα, και καίνε μέσα σε ένα δωμάτιο) έχουν μηδέν απώλειες, γιατί τα καυσαέρια τους μένουν μέσα στο δωμάτιο και τα εισπνέουμε. (Ελπίζουμε βέβαια ότι δε θα πεθάνουμε απ' αυτά). Καθόλου θερμίδες δεν χάνουμε προς το ύπαιθρο μ' αυτές.
Επίσης καθόλου θερμίδες δεν χάνουμε με τις ηλεκτρικές θερμάνσεις. Σόμπες, θερμοπομποί IF, κουκουνάρες, heat pumps και οτιδήποτε καίει μόνο ηλεκτρικό, δεν έχει ζεστά καυσαέρια που να φεύγουν έξω.
Άρα: Πόσες θερμίδες βγάζει μια κιλοβαττώρα (αυτό πληρώνουμε) με τον ένα ή άλλο τρόπο?
Ξέροντας όλα αυτά τα στοιχεία (που εγώ ομολογώ πως δεν τα ξέρω), είναι θέμα απλών πράξεων για να δει κανείς ποιο είναι σήμερα το πιο συμφέρον καύσιμο.
Θα σας πω και κάτι άλλο που ξέρω (μάλλον πρόσφατα το έμαθα) αλλά αυτό σε επόμενο ποστ.