Νέα

εναλλακτικές μορφές θέρμανσης

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα gkas
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 53
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

gkas

Μέλος
Εγγρ.
11 Νοε 2005
Μηνύματα
501
Κριτικές
3
Like
146
Πόντοι
6

καλημέρα σε όλους,αν κάποιος φίλος έχει άποψη
για εναλλακτικές μορφές θέρμανσης
ή έχει αλλάξει τρόπο θέρμανσης
ας μας δώσει τα φώτα του!
δεν την παλεύω με το πετρέλαιο άλλο...

]
 
Εγγρ.
26 Απρ 2012
Μηνύματα
4.684
Κριτικές
8
Like
41
Πόντοι
16
Αυτη τη στιγμή το ΠΕΛΛΕΤ παίζει να είναι το φτηνότερο. Σπίτι 186 τμ σε κρύα περιοχή εκτός Αθηνών σε πρόποδες βουνού, κόστος φουλ θέρμανσης 6 ευρω την ημέρα.
 
Εγγρ.
26 Απρ 2012
Μηνύματα
4.684
Κριτικές
8
Like
41
Πόντοι
16

  Οικονομία θέρμανσης.

Ντύσιμο σπιτιού εξωτερικά με ειδικό θερμομονωτικό υλικό πάχους από 5 έως 7 εκ. Στην Ελλάδα μόνο μία εταιρεία ξέρω με πολύ καλά αποτελέσματα και άριστες κριτικές από αυτούς που έχουν συνεργαστεί μαζί τους. STO HELLAS. Οικονομία στην κατανάλωση μέχρι και 50%.
Κόστος 38 ευρω ανά τετραγωνικό  μέτρο. Διαπραγματεύονται μέχρι και 29 ευρώ.

  ΠΕΛΛΕΤ. Κόστος λέβητα κι εγκατάστασης γύρω στα 3500 ευρώ και κατανάλωση περιπου 4 ευρώ την ημέρα για ένα σπίτι 120 τ.μ

  ΞΥΛΟΛΕΒΗΤΑΣ. Κόστος 3.000 περίπου και 150 ευρώ ο τόνος ξύλων.

  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ με φυσούνες σύνδεσης στα υπνοδωμάτια.  Οι τιμές παίζουν από 1.500 έως 3.000 ευρώ κι έχει να κάνει πολύ με το πάχος του τζακιού. Μεγαλύτερο πάχος πιο καλή απόδοση, αλλά σημαντικά ακριβότερο. Γνώμη μου είναι να πας στο ακριβό, που έχει και την καλύτερη οικονομία.

  Θερμοσσυσωρευτές. Υπάρχουν και με λάδι και λειτουργούν συνήθως τη νύχτα, όπου υπάρχει νυχτερινό ρεύμα με χαμηλή χρέωση. Την ημέρα το λάδι μέσα κρατιέται ζεστό δίνοντας μια γλυκειά θαλπωρή στο σπίτι. Ανάβουν πάλι για λίγο 15.30 - 17.30 και μετά ξανά την νύχτα μετά τις 22.00.  Εδώ εξαρτάσαι από την ΔΕΗ πλήρως. Σε διακοπή ρεύματος θα παγώσεις.

  ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ. Χμμμμ....
  Υγραεριόσομπες. Χμμμμ..... 

Στα δύο τελευταία δεν έχω άποψη.
 

theo30gr

Μέλος
Εγγρ.
1 Αυγ 2007
Μηνύματα
76
Κριτικές
2
Like
15
Πόντοι
0
Επειδη οι ενναλακτικοι τροποι θέρμανσης απασχολουν πολλούς θα πρεπει να το σκεφτειτε σοβαρα.
Καποιες λυσεις σε αλλα σπιτια ειναι τελειες και οι ιδιες λυσεις σε αλλα δεν δουλευουν...

Αναλυτικά : Υπάρχουν ξυλοσομπες, σομπες pellet, aircondition inverter, αντλιες θερμοτητας, καλοριφερ λαδιου, θερμοπομποί, panel υπερυθρης ακτινοβολιας.

Ο τροπος επιλογής δυσκολος.

Οτι και να διαλεξει καποιος θα πρεπει να έχει στα υποψη του τα εξής :

1. Να υπάρχει καλή θερμομονωση του κτηριου. Αυτο σημαίνει οτι σε μια παλια πολυκατοικια για να εχει οικονομια και να μην χανετε η θερμανση να προχωρησει σε δυσκολες επισκευες αντικαταστασης ξυλινων κουφωματων με αλουμινια (με θερμοκοπη), ενισχυση των τοιχων με μονωση.
2. Αν καποιος έχει ήδη τζακι μπορει να το αλλάξει με οικολογικο (κλειστου τυπου) και να το μετατρχει σε ενεργειακό. για να ζεσταινει το χωρο. Καποιοι θα του πουνε οτι με καναλακι μπορει την ζεστη να την παει σε αλλα δωματια. Πραγματι σε καποια σπιτια δουλευει τελεια σε αλλα οχι!!!λογω φυσικής δεν εχει πολυ καλα αποτελέσματα (εξαρταται ποσο μακρια ειναι τα δωματια, αν τα καναλια ειναι εξω ή μεσα απο το σπιτι0
3. σομπες pellet προτιματε σε πολυκατοικιες γιατι δεν χρειαζεται η καπνοδοχος να ανεβει μεχρι πανω. χρειαζεται μονο 1 μετρο περιπου μεγεθους Φ8 (αν δεν κανω λαθος) επειδη καιει απο 90-95% δδεν βγαζει σχεδον καθολου καπνο!! Το ιδιο ισχυει για τα καλανια. Προσοχη να ζητησετε να έχει και βεντιλατερ. Χρειαζεται ελαχιστο ρευμα (για να κραταει ρολοι και ωρες που θελετε να αναβει)
4. Air condition inverter καλη λυση για οσους δεν θελουν πολλα μερεμετια στο σπιτι αλλα εξαρταται απο την ΔΕΗ. Υπολογιστε οτι καιει 0,6 0,7 cent την ημερα συνεχεια για 30 ημερες
5. Αντλιες θερμοτητας ειναι σαν αιρ condition  ο τροπος λειτουργιας στηριζεται στην αντιθετη αποδοση απο οτι εχει το περιβαλλον. Δηλαδη αν εχει εξω κρυο παραγει ζεστη κα ιτο αντιθετο. Ετσι λειτουργει και σαν κλιματιστικο στο χειμωνα. ΛΕιτουργει με ρευμα. Ακριβο ακρετα στην αγορα του αλλα Νορβηγια - Σουηδια εχει εξαπλωθει ιδιαιτερα.
6. θερμοπομποι λειτουργουν με ρευμα και ειναι ενα αξιολογο φτηνο στην αγορα του με καποια σχετική οικονομια (λειτουργει με ρευμα.)
7. ΚΑλοριφερ λαδιου, λειτουργουν με ρευμα και καταναλωνουν πολυ..
8. Panel υπερυθρης ακτινοβολιας για να καταλαβετε ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ χρησιμοποιουν στις θερμοκοιτδες για τα προωρα μωρα...  Δεν ζεσταινουν τον αερα για να ζεστανει αυτο εμας αλλα ζεσταινει απευθειας το σωμα μας... Κατι σαν φουρνος μικροκυματων ας πουμε αλλα ειναι απο τους πιο υγιεινους τροπους θερμανσης. Λειτουργει με ηλεκτρικο και καιει και αυτο ελλαχιστα..

Νομιζω οτι κουρασα αρκετους απλα τα παραπανω γραφτηκαν για να μπορεσετε να σκεφτειτε περισσοτερα

φιλικα
 

hippoaki

Μέλος
Εγγρ.
7 Απρ 2009
Μηνύματα
2.810
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
16
λυση ειναι και οι σομπες κεροσαν νεου τυπου αν θελετε να ζεστανετε μικρα διαμερησματα 40τετρ καιει 1 λιτρο στις 8 ωρες κοστιζει 34€ τα 18 λιτρα και σας βγαζει 1 μηνα με 5 ωρες θερμανση την ημερ αν δεν θελετε πολλα μερεμετια

αλλα μιλαμε για σομπες ινβερτερ που χρειαζοντε και ρευμα για να δουλεψουν

παντα μιλαμε αν εχετε αλλουμηνια με διπλα τζαμια

επισης καλη λυση ειναι και οι σομπες υγραεριου
 

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
ο θερμοστατης χωρου ειναι σωστο να κλεινει καποιες ωρες πχ βραδυ, η συνεχη λειτουργια ειναι οικονομικοτερη??
δλδ, μια σταθερη θερμοκρασια 24 ωρες ειναι πιο οικονομικη λειτουργια?
 

enallaktikos

Μέλος
Εγγρ.
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
5.490
Like
281
Πόντοι
86
λυση ειναι και οι σομπες κεροσαν νεου τυπου αν θελετε να ζεστανετε μικρα διαμερησματα 40τετρ καιει 1 λιτρο στις 8 ωρες κοστιζει 34€ τα 18 λιτρα και σας βγαζει 1 μηνα με 5 ωρες θερμανση την ημερ αν δεν θελετε πολλα μερεμετια

αλλα μιλαμε για σομπες ινβερτερ που χρειαζοντε και ρευμα για να δουλεψουν

παντα μιλαμε αν εχετε αλλουμηνια με διπλα τζαμια

επισης καλη λυση ειναι και οι σομπες υγραεριου
:new_shocked:
Πέρσυ τα 20λίτρα ειχαν 24€!
 

kavliaris

Σεβαστός
Εγγρ.
18 Αυγ 2010
Μηνύματα
2.287
Κριτικές
11
Like
283
Πόντοι
1.520
ο θερμοστατης χωρου ειναι σωστο να κλεινει καποιες ωρες πχ βραδυ, η συνεχη λειτουργια ειναι οικονομικοτερη??
δλδ, μια σταθερη θερμοκρασια 24 ωρες ειναι πιο οικονομικη λειτουργια?
Αν το σπίτι δεν εχει σωστή θερμομόνωση την γάμησες,πέρσι το είχε συγκάτοικος στην πολυκατοικία συνέχεια αναμμένο στους 21 βαθμούς τη νύχτα και την ημέρα στους 16.Απο τον Γενάρη μέχρι τον Απρίλιο έκαψε κατι παραπανω απο 600 ευρώ και μιλάμε με τιμή 92 σεντς το λίτρο.Επεσε κλάμα...
 

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Να διευκρινισω,
Συνεχομενη  η διακοπτομενη λειτουργια?
Ασχετα απο μονωσεις και ολα τα αλλα .



 

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Απολυτε, εισαι ευστοχος,
Καμμενη γη.
Και αναχωρηση για τα ξενα, θελεις να σου πω που?
 

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Μηνύματα
1.549
Κριτικές
212
Like
4.846
Πόντοι
9.035
Όπως ήδη έγραψαν τα παιδιά πιο πάνω, το Νο.1 είναι η σωστή θερμομόνωση στο διαμέρισμα/κτήριο, στο κέλυφος δηλαδή.
Χωρίς σωστή μόνωση ότι σύστημα θέρμανσης και να έχεις είναι σαν να γεμίζεις βαρέλι χωρίς πάτο. Απλά να αναφέρω συμπληρωματικά ότι το θέμα κουφώματα είναι από το βασικότερα στην θερμομόνωση. Δυστυχώς στην χώρα μας η γνώση στο αντικείμενο είναι μικρή και οι εργολάβοι και η μαστοράντζα βάζουν ότι θέλουν. Η λύση είναι απλά να αντιγράψουμε ότι άλλοι λαοί έχουν με επιτυχία κάνει τα τελευταία χρόνια. Αν ταξιδέψετε Γερμανία και στα άλλα βόρεια σοβαρά κράτη θα δείτε πως η σύγχρονη λύση στα κουφώματα είναι τα συνθετικά (όχι τα αλουμίνια που έχουν γεμίζει την Ελλάδα), και μάλιστα με ενεργειακούς υαλοπίνακες. Από πλευράς κόστους είναι σχεδόν τα ίδια με τα αλουμίνια, απλά επειδή τα συνθετικά τα κατασκευάζει εργοστάσιο (τουτέστιν σοβαρή επιχείρηση με κάποιες διαδικασίες και ελέγχους) και όχι ο αλουμινάς της γειτονιάς δεν τα προωθούν και ο κόσμος δεν τα ξέρει. Ακόμα πιο καλή λύση είναι τα διπλά (παράλληλα) κουφώματα αν και αυτό σαν λύση για την Ελλάδα (Αθήνα) είναι υπερβολικό, εκτός και αν το σπίτι είναι σε περιοχή με συχνά μείον το χειμώνα. Σχετικά με τις αποδόσεις (θερμοδιαπερατότητα) των διάφορων ειδών κουφωμάτων χρήσιμο είναι το παρακάτω Link www.thermoplastiki.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8a%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b1/koemmerling_v2_gr/]http://www.thermoplastiki.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8a%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b1/koemmerling_v2_gr/[/url] για να πάρετε μια ιδέα. Προσωπικά είχα σπίτι μου αλουμίνια, και τα άλλαξα με συνθετικά (και ενεργειακά τζάμια) και εκτιμώ ότι ήταν από τις εξυπνότερες αποφάσεις με άμεση επίδραση στην καθημερινότητά μου.
Τώρα ως προς το σύστημα θέρμανσης η βολικότερη λύση είναι η χρήση σωμάτων καλοριφέρ (ή ενδοδαπέδιο σύστημα) αλλά με αυτόματο και με ελάχιστη ανάγκη συντήρησης σύστημα θέρμανσης του νερού. Αν υπάρχει φυσικό αέριο διαθέσιμο τότε η χρήση αυτόνομου λέβητα/καυστήρα φυσικού αερίου (στο μπαλκόνι, επιτοίχιο) είναι η οικονομικότερη λύση. Αυτήν την λύση εφαρμόζουν πλέον σχεδόν σε όλες την νέες πολυκατοικίες. Έτσι έχεις απόλυτη αυτονομία, οικονομία, και ανεξαρτησία από πολυκατοικία, κοινόχρηστα, κακότροπους γείτονες κλπ. Αν σε ενδιαφέρει η απόλυτη οικονομία (σε κόστος χρήσης) αλλά είσαι σε θέση να επενδύσεις κάποια χρήματα στην αρχή, και έχεις υπομονή για την απόσβεση, τότε η οικονομικότερη λύση είναι να πας σε αντλία θερμότητας. Αυτό είναι το ότι πιο σύγχρονο και αποδοτικό, αλλά κοστίζει στην αρχή.
Όλες οι άλλες λύσεις χωρίς κεντρικό σύστημα (δηλαδή τζάκια, σόμπες, θερμοπομποί κλπ) είναι περιστασιακά πράγματα, εδώ ζεσταίνεσαι και εκεί κρυώνεις, και δεν νομίζω να κάνουν και κάποια ουσιαστική οικονομία τελικά.

Τέλος για την συνεχή ή διακοπτόμενη λειτουργία που ρώτησε ο φίλος, δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Αν έχεις σωστή θερμομόνωση και θερμοστάτες χώρου (πχ θερμοστατικές κεφαλές σε κάθε σώμα) σε κάθε χώρο τότε η συνεχής λειτουργία είναι οικονομικότερη. Αυτό γιατί οι θερμοστάτες είναι πρακτικά διακόπτες της θέρμανσης σε τοπικό επίπεδο (δωμάτιο). Αν δεν έχεις σωστή θερμομόνωση τότε έχεις μεγάλες απώλειες, άρα όσο πιο πολλές ώρες λειτουργεί η θέρμανση τόσο πιο πολύ καταναλώνεις. Άρα η διακοπτόμενη χρήση είναι οικονομικότερη. Από την άλλη αντέχεις (θερμοκρασιακά) τις διακοπές;
Συνοπτικά σε ένα σπίτι που κατοικείται πολλές ώρες την μέρα και με σχετικά καλή θερμομόνωση η συνεχής λειτουργία είναι οικονομικότερη. Αν το σπίτι δεν κατοικείται αρκετά τότε δεν έχει νόημα γενικότερα η συνεχής λειτουργία. Αν το σπίτι μπάζει από παντού ότι και να κάνεις θα πληρώσεις τα μαλλιά της κεφαλής σου. Ελπίζω να βοήθησα.
 

KOSTASF16

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2006
Μηνύματα
5.264
Like
151
Πόντοι
66
Kaloeros
Πολυ κατατοπιστικα οσα εγραψες,
Να συνοψισω απο μερους μου, μετα απο τρεις χειμωνες με φυσικο αεριο μπορω να πω οτι ειμαι ΑΠΟΛΥΤΑ ικανοποιημενος,  με επιτοιχιο λεβητα, πληρη αυτονομια δηλαδη, ζεστο νερο και μαγειρεμα πληρωνω κατι λιγοτερο απο χιλια ευρω ετησιως για φυσικο αεριο.
Και μιλαω για χειμωνα χωρις καλτσες βαρια σκεπασματα κτλ, σχεδον με το φανελακι..
120 τετραγωνικα χωρις ιδιαιτερη μονωση,
Η μεγαλη καβλα ομως ειναι οι απιστευτες ομελετες και γενικα το νοστιμο μαγειρεμα με το αεριο.
 

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Μηνύματα
1.549
Κριτικές
212
Like
4.846
Πόντοι
9.035
Κώστα χαίρομαι που επιβεβαίωσες όσα έγραψα. Η αυτονομία με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου είναι η πρακτικότερη και ίσως η οικονομικότερη λύση για τους περισσότερους, και επίσης και η απλούστερη μιας και απλά πληρώνεις έναν λογαριασμό. Έλα όμως που αυτό το άτιμο το φυσικό αέριο δεν έχει ακόμα πάει παντού! Για εντελώς νέα κατασκευή μια αντλία θερμότητας είναι όμως η απόλυτη λύση.
 

Α-Ω

Μέγας
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
6.156
Κριτικές
14
Like
4.393
Πόντοι
3.715
ηλιακή θέρμανση, κατασκευή από αλουμινένια κουτάκια, προτιμούνται μπυρόκουτα. (ζητήστε τα από τις μπυραρίες)
Βάλτα όλα για πλύσιμο. Άστα να στεγνώσουν
Βγάλε το 3-4 τετραγωνικά σε εμβαδό σε ότι χρειαστείς από κουτάκια, υπολογίζοντας ότι δημιουργείς παράλληλες κι όχι παράλυτες ξένες σειρές με το ένα πάνω στο άλλο, έως ότου φτάσουν το παραπάνω εμβαδό.
Καλό θα είναι να έχεις ένα τρόπο να βγάλεις τον πάτο και το πάνω μέρος, το στόμιο, φτιάχνοντας ένα σωλήνα αλουμινένιο με μήκος μπουρόκουτο.
Τα κολλάς μεταξύ τους (3Μ προϊόν που να αφήνει τη διαστολή του αλουμινίου να εξελίσσεται αλλά να μη γίνονται όλα τσατάλια, βασικότατο.
Προτίμησε να φτιάξεις ένα σκελετό από ξύλο, βάψε το με ΝΑΝΟΦΩΣ βαφή για ξύλο/ υγρασία. Φτιάξτο να μοιαζει με ηλιακό θερμοσίφωνα, παραλληλεπίπεδο-κυβοειδές. Να προμηθευτείς κι ένα κρύσταλλο ή να βρεις κανένα πολύ διαπερατό διάφανο συλλέκτη. Εννοείται εσωτερικά τη μόνωση θα τη βάψεις μαύρη, να τραβάει τις ηλιακές ακτίνες, το ίδιο και τα κουτάκια.
Αφού κόψεις-ράψεις το αμάξωμα αυτό, του κάνεις μια τρύπα (τετράγωνη/ κύκλο) κι ενώσεις τα κουτάκια κλπ και τα τοποθετήσεις (κολλήσεις σε σειρές παράλληλα το ένα με το άλλο) πάνω κάτω για αεραγωγούς, αφήνεις κενό το κάτω μέρος να μπαίνει ο αέρας του περιβάλλοντος και στην άνω τρύπα μπορείς να προσαρμόσεις ανεμιστηράκι(α) υπολογιστών να ρουφάνε τον αέρα. Συνέδεσέ τα με μικρό ηλιακό που βρίσκεις στα Lego ή από κανένα πλανητάριο στο ισόγειο ψαγμένο μαγαζάκι (εννοείται ότι θα το ξεκολλήσεις το ηλιακό). Αν πάλι δε θες, πάρε μπαταρία αυτοκινήτου και παίξε τη μπάλα σου. Τον άνω αεραγωγό τον συνδέεις με το σπίτι σου με σωλήνα (όσο γίνεται πιο μικρής διαδρομής-μήκους).
Αυτό το πράγμα που έχεις φτιάξει τώρα τοποθέτησέ το σε κλίση (γωνία με το οριζόντιο) των ενδεδειγμένων μοιρών που έχει και ένας ηλιακός (30-40?), επιθυμητότατο να βλέπει Νότο η κατασκευή. Αν δεν μπορείς να δώσεις κλίση, άστο όπου σε παίρνει οριζόντια.
Ο πιο ψυχρός αέρας θα έρχεται από κάτω, θα περνάει μέσα από τα πολύ ζεστά σου κουτάκια, θα θερμαίνεται και θα προχωρά μέσα στον πάνω αεραγωγό για το χώρο σου. Για ενίσχυση της απόδοσης μπορείς το χειμώνα γύρω από την κατασκευή σου να προσαρμόσεις ΜΙΛΑΡ καθρέφτη να έχεις έξτρα ήλιο.

Το όλο εγχείρημα είναι το φθηνότερο με δική σου δουλειά.

Αν δεν τα έχεις ούτε αυτά, υπάρχει εναλλακτική

Πάρε κουβέρτες και να φροντίσεις να έχεις συχνά πολύ κόσμο σπίτι σου να ζεσταίνεσθε!
 

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.080
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
Kaloeros,

Πολύ καλά τα λες, επίτρεψε μου μόνο μια συμπλήρωση / διαφορετική διατύπωση (για να τα καταλάβουν άλλοι, όχι εσύ που προφανώς τα ξέρεις):

Αυτό που πληρώνουμε (σε πετρέλαιο, γκάζι, ρεύμα, ξύλα, πέλλετ, λιγνίτη, ό,τι διάολο καίμε) είναι ΟΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ του χώρου που θέλουμε να ζεστάνουμε.
Αν (θεωρητικά) ο χώρος μας είχε μηδέν απώλειες, δε θα πληρώναμε τίποτα.
Θα πληρώανμε μια φορά στην αρχή του χειμώνα (γιατί μόνο τότε θα καίγαμε κάτι) για να τον ζεστάνουμε στους 23, 25, 27, όσο θέλαμε, και τέρμα. Θα το σβήναμε και η ζέστη θα κράταγε όλο το χειμώνα. (Η μια φορά δεν έχει σχεδόν καθόλου κόστος).
Επειδή όμως ο χώρος μας έχει θερμικές απώλειες (δηλαδή χάνει τη ζέστη του προς τα έξω), καίμε και ξανακαίμε και ξανακαίμε για να τον κρατάμε ζεστό. Αυτό πληρώνουμε και μας τσακίζει.

Τα διάφορα καύσιμα (πετρέλαιο, γκάζι, ρεύμα, ξύλα, πέλλετ, λιγνίτης κλπ) έχουν μια  Θ Ε Ρ Μ Ι Δ Ι Κ Η  ΑΠΟΔΟΣΗ. Αυτό είναι η ποσότητα ενέργειας που βγάζει κάθε καύσιμο όταν καεί.
Ξέρω π.χ. ότι το πετρέλαιο, η βενζίνα, και ο ανθρακίτης έχουν απόδοση 10.000kKal ανά κιλό.
Ξέρω ότι ο λιγνίτης έχει 2.500kKal/kg.
Δε θυμάμαι άλλες ύλες, και δεν ξέρω πως μετριέται το φυσικό αέριο (μάλλον όμως κι αυτό την ίδια μεγάλη απόδοση έχει, δηλ. 10.000 ανά ΚΙΛΟ). Το θέμα είναι: Η "Φυσικό Αέριο ΑΕ" με το κιλό το πουλάει? Δεν ξέρω.
Δεν ξέρω πόση απόδοση έχουν τα ξύλα ή το πέλλετ.
Ξέρω ότι η πυρήνα (το υποπροϊόν (ξύλο στην ουσία είναι) της επεξεργασίας της ελιάς που μένει όταν η ελιά γίνει λάδι) έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από το κοινό ξύλο. Ο λόγος: Περιέχει λάδι (δεν μπορούν να το βγάλουν όλο με την επεξεργασία).

Χοντρικά, ζεσταινόμαστε από τη ζέστη (Θερμίδες) που βγάζει το καύσιμο καιόμενο, μείον τις θερμίδες που χάνονται στην ατμόσφαιρα λόγω ότι στην ατμόσφαιρα φεύγουν καυτά καυσαέρια.
Αξίζει επομένως να πει κανείς εδώ (αν το ξέρει) ποιά είναι η θερμιδική απόδοση κάθε τύπου καυσίμου, οπότε θα δούμε όλοι τι είναι πιο φτηνό σαν καύσιμο.
Το επόμενο που πρέπει να πούμε είναι ποιές είναι οι απώλειες λόγω καυσαερίων (η ζέστη που χάνεται στην ατμόσφαιρα). Είναι προφανές ότι το τζάκι ή ο καυστήρας ξύλων και πετρελαίου έχει μεγάλες απώλειες, γιατί παράγουν καπνό ή άλλες βλαβερές ουσίες που πρέπει να φύγουν έξω.
Είναι επίσης προφανές ότι οι σόμπες υγραερίου (αυτές που δεν έχουν καμινάδα, και καίνε μέσα σε ένα δωμάτιο) έχουν μηδέν απώλειες, γιατί τα καυσαέρια τους μένουν μέσα στο δωμάτιο και τα εισπνέουμε. (Ελπίζουμε βέβαια ότι δε θα πεθάνουμε απ' αυτά). Καθόλου θερμίδες δεν χάνουμε προς το ύπαιθρο μ' αυτές.
Επίσης καθόλου θερμίδες δεν χάνουμε με τις ηλεκτρικές θερμάνσεις. Σόμπες, θερμοπομποί IF, κουκουνάρες, heat pumps και οτιδήποτε καίει μόνο ηλεκτρικό, δεν έχει ζεστά καυσαέρια που να φεύγουν έξω.
Άρα: Πόσες θερμίδες βγάζει μια κιλοβαττώρα (αυτό πληρώνουμε) με τον ένα ή άλλο τρόπο?
Ξέροντας όλα αυτά τα στοιχεία (που εγώ ομολογώ πως δεν τα ξέρω), είναι θέμα απλών πράξεων για να δει κανείς ποιο είναι σήμερα το πιο συμφέρον καύσιμο.

Θα σας πω και κάτι άλλο που ξέρω (μάλλον πρόσφατα το έμαθα) αλλά αυτό σε επόμενο ποστ.
 

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Μηνύματα
2.080
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
Η εμπειρία:

Το καλοκαίρι του 2011 έκανα μια μετατροπή στο σπίτι μου (μονοκατοικία, εξώθυρα στο βοριά που τη βαράει αέρας, βροχή, κλπ).
Για να μην μπαίνουν νερά κάτω από την πόρτα μετατόπισα (κατέβασα) το μάρμαρο κάτω από την εξώθυρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα "σκαλάκι" ύψους 1cm που δεν αφήνει τα νερά που στάζουν από την πόρτα στο μάρμαρο να "σπρωχτούν" απ' τον αέρα προς τα μέσα (συνέβαινε επί χρόνια).
Το πρόβλημα του νερού λύθηκε.
Όμως, χάθηκε η στεγανότητα της πόρτας ως προς τον αέρα.
Η πόρτα όταν κλείσει έχει μέσα της έναν μηχαντισμό που "κατεβάζει" από το κάτω μέρος της πόρτας μια μαλακή γλώσσα στο δάπεδο, και "σφραγίζει" και από κάτω. Πάνω και στα πλαϊνά σφραγίζει με λάστιχα και δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, με το κατέβασμα του μαρμάρου η γλώσσα δεν φτάνει στο (νέο) δάπεδο, και μένει κενό. Τόσο, που και φως περνάει.
Τον προηγούμενο χειμώνα (2011-12) έκανα υπομονή, έκλεινα την δεύτερη (πιο μέσα) πόρτα για να μην μπαίνει αέρας στο σπίτι, πάγωνε το χωλ βέβαια αλλά πιο μέσα η κατάσταση ήταν υποφερτή.
Φέτος είπα να λύσω το πρόβλημα πιο ριζικά, τώρα που είναι αρχή του χειμώνα.
Παράγγειλα λοιπόν και μου έφτιαξαν ένα υφασμάτινο "λουκάνικο", διάμετρος 6cm, μήκος όσο το πλατος της πόρτας (1,10m).  Το γέμισα με άμμο (χαλαρά, όχι στουμπωμένη).
Ξάπλωσα το λουκάνικο αυτό μπροστά από τη χαραμάδα (χτες και προχτές που φύσαγε πολύ κρύος βοριάς το βράδυ), έφραξε καλά τη χαραμάδα και σταμάτησε να μπαίνει κρύος αέρας στο σπίτι.

Είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ πόσο λιγότερο δούλεψε το καλοριφέρ τις ώρες που ο κρύος αέρας σταμάτησε να μπαίνει μέσα! Λιγότερο από το μισό!

Επειδή μερικοί φίλοι μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι είναι αυτός ο μηχανισμός που "κατεβάζει γλώσσα" και σφραγίζει τις πόρτες κι από κάτω, βάζω εδώ δυο σκίτσα που το εξηγούν.
 

Συνημμένα

  • Athmer2.jpg
    Athmer2.jpg
    35,9 KB · Εμφανίσεις: 22
  • Athmer.jpg
    Athmer.jpg
    36,8 KB · Εμφανίσεις: 50

BAXYOU

Μέλος
Εγγρ.
23 Αυγ 2008
Μηνύματα
25
Like
0
Πόντοι
0
όποιοι θέλουν ας το ψάξουν. δεν γνωρίζω κάτι. φαίνεται ενδιαφέρον.

εγκατάσταση νανοθερμικού φιλμ
εταιρίες που βρήκα:

η συγκεκριμμένη παραπέμπει και στο παραπάνω βίντεο του youtube

όσοι έχετε τζάκι αναζητήστε στο youtube: αερόθερμο τζακιού. οι τιμές παίζουν στα 250 -350 με αυτό της caldora στα 450. ίσως το καλύτερο. ζητήστε σε καποιον αλουμινά η σιδερά να σας φτιάξει ένα φτηνότερα. βρείτε ένα βεντιλατερ η ανεμιστηράκι μέχρι 50-60 watt.

πολύ ενδιαφέρον κι αυτό:
όποιος γνωρίζει κάτι για το τελευταίο ας μας ενημερώσει αν αξίζει
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom